JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bitter strid mellom heismontører og ledelse i Kone

I flere uker har en langvarig og fastlåst konflikt skapt ondt blod og frustrasjon mellom montører og ledelsen i landets nest største heisselskap.
FANERMARKERING: På kvinnedagen hadde heismontørenes fagforening tromme sammen en fanemarkering utenfor Kones lokaler på Ryen. Konfliktene i heisselskapet Kone begynner å bli kjent rundt om i fagforeningsmiljøet. Også i Trondheim var det en liten markering.

FANERMARKERING: På kvinnedagen hadde heismontørenes fagforening tromme sammen en fanemarkering utenfor Kones lokaler på Ryen. Konfliktene i heisselskapet Kone begynner å bli kjent rundt om i fagforeningsmiljøet. Også i Trondheim var det en liten markering.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Det stormer internt i Kone. En serie hendelser har utløst en ekstrem misnøye blant selskapets heismontører. De er i knallharde diskusjoner med selskapets ledelse.

Bakgrunnen er en oppsigelse som skjedde rett etter nyttår, der en nyansatt heismontør fikk sparken på grunn av brudd på sikkerhetsbestemmelsene. Dette falt heismontørene svært tungt for brystet.

Driver klubb på dugnad

To tillitsvalgte har i løpet av konflikten måttet fratre sine verv. De ble, ifølge heismontører Nettverk har snakket med, ansett som ansvarlige for at konflikten utviklet seg som den gjorde. Bedriften mener blant annet at det har foregått ulovlige aksjoner.

Dermed er Kone-klubben nå uten formell klubbledelse, og lever sitt liv på dugnad fra heismontører med lang fartstid i selskapet frem til ny klubbledelse skal drøftes på årsmøte 31. mars.

Det vil si, om noen stiller til klubbstyret.

– Vi får se 31. mars. Men hvem ønsker å stikke hodet frem i et sånt arbeidsmiljø?, spør en heismontør fra Kone.

– Aldri sett maken

Nettverk har snakket med et knippe heismontører i Kone, som har til felles at de alle er gamle travere i heisbransjen, men ikke ønsker å stå fram med navn. De frykter at ting de sier kan bli brukt mot dem senere.

De sier seg villig til å fortelle sin versjon av hendelsesforløpet i en konflikt som etter hvert begynner å bli kjent i fagbevegelsen i Oslo, og som også er omtalt på heismontørenes egne åpne nettsider.

– Det som skjer i Kone nå er på et nivå jeg ikke har sett noen sinne, og jeg har jobbet mange år i bransjen, sier en av montørene.

LUNSJMØTE: Heismontører i Oslo møttes en tirsdag i starten av mars. Alle var nysgjerrige på hva som var ståa i Kone, en sak de alle kjenner til.

LUNSJMØTE: Heismontører i Oslo møttes en tirsdag i starten av mars. Alle var nysgjerrige på hva som var ståa i Kone, en sak de alle kjenner til.

Leif Martin Kirknes

Montørene forteller at selskapet har vært gjennom en forvandling i 2016 der et trinnvis utskifting av ledelsen har gitt et stadig røffere samarbeidsklima mellom ledelse og klubb.

Personer med heisbakgrunn er i stor grad byttet ut med ledelse med bakgrunn fra helt andre bransjer med en helt annen ledelseskultur og skolering enn hva som har vært vanlig i Kone AS, hevdes det. De kaller seg nå ledergruppa. Selv lønnsforhandlinger skal ha blitt mer problematisk enn normalt.

– Fra pekefinger til oppsigelse

Det nådde et nytt nivå etter en arbeidsulykke som fikk et nesten-fatalt utfall. Feilen skyldtes i bunn og grunn menneskelig svikt i et forsøk fra en montør på å spare tid på bedriftens vegne ved å ta noen snarveier. Det har resultert i langtidssykemelding.

Montørene Nettverk snakker med mener selskapet først tok lett på saken – og hevder at selskapet forsøker å legge lokk på arbeidsuhell i konsernet, men at ting endret seg da Kone fikk en stor bot fra Politiet etter en gjennomgang fra Arbeidstilsynet.

FANEMARKERING: Mange med tilknytning EL og IT i Oslo møte opp, særlig heismontører fra andre selskap, under fanemarkering utenfor Kones kontor i Oslo.

FANEMARKERING: Mange med tilknytning EL og IT i Oslo møte opp, særlig heismontører fra andre selskap, under fanemarkering utenfor Kones kontor i Oslo.

Leif Martin Kirknes

Da skal ledergruppa, ifølge montørene, plutselig ha bestemt seg for å «løfte sikkerhet opp på et høyere plan» noe som ifølge montørene har ført til advarsler og avstraffelser for sikkerhetsbrudd som normalt ville gitt utslag i en skjennepreken. Også helt banale ting som røykepauser, skal ha fått innstramminger, ifølge montørene.

– Det har gått fra pekefinger til oppsigelse, sier en av montørene, som ikke minst lar seg provosere over at ledelsen, som følger opp regelverket, angivelig er så godt som blottet for heisfaglig bakgrunn.

Fra tilsnakk til oppsigelse

Frustrasjonen til montørene i Kone økte ytterligere da en nyansatt montør fikk sparken etter innføringen av det nye sikkerhetsregimet. Et regime heismontørene hevder at de færreste var kjent med.

Les også: Oppsigelsessak har skapt fryktkultur.

Det heismontørene mener fremstår som et ubetydelig brudd på sikkerhetsrutinene, og som i en normal setting ville medført refs, førte i stedet til at den unge montøren ble kalt rett inn i oppsigelsesmøte og fikk sparken, hevdes det overfor Nettverk.

– Denne lederstilen er helt utradisjonell i heismiljøet. Det skaper en fryktkultur. I stedet for lokal tilsnakk skal det nå rett til HR og til §15-1-møte. Vi føler dette er en oppsigelse kun for å statuere et eksempel, sier en av montørene Nettverk prater med

FORLARER: Markus Hansen, leder i Heismontørenes fagforening, har godt innsikt i "Kone-saken".

FORLARER: Markus Hansen, leder i Heismontørenes fagforening, har godt innsikt i "Kone-saken".

Leif Martin Kirknes

I oppsigelsessaken skal det blant annet ha vært noen feilrapporterte parkeringslapper, ved en misforståelse, som ifølge montørene ble beklaget i 2016, mens sikkerhetshendelsen helt konkret skal ha handlet om et skjema der noen sjekkbokser ikke var fylt ut korrekt og at den oppsagte montøren glemte å hekte av og på et sperrebånd mens han var i gang med å frakte materiell inn og ut av heissjakta.

Det skal angivelig ha vært én ting til, som ledelsen skal ha funnet graverende, men hva det er har ikke Kones montører klart å finne ut ettersom ledelsen ikke ønsker å uttale seg om det fordi det er en personalsak.

Montørene sier de har tatt opp dette flere ganger uten å få klare svar fra ledelsen.

Møter

Den landsomfattende klubben hadde planer om å ha et ekstraordinært årsmøte i januar, men etter at innkallelsen var sendt viste det seg at direktøren ønsket å ha et allmøte for Oslo-avdelingen for å gjennomgå praktiske ting samme dato.

Direktøren sa klart ifra til de tillitsvalgte at det ville få konsekvenser for deres ansettelsesforhold om det ekstraordinære årsmøtet ble gjennomført. De tillitsvalgte avlyste da sin sammenkomst.

Avlysningen ble mottatt med stor frustrasjon av montørene som kom langveis fra. De la sammen to og to og tenkte at de tillitsvalgte var blitt truet til å avlyse.

Utenbysmontørene trosset de tillitsvalgte og dro likevel til Oslo for å konfrontere ledelsen på allmøtet, når de først hadde tenkt seg til hovedstaden. Da de troppet opp på allmøtet for Oslo-avdelingen var ikke ledelsen fornøyd, ifølge montørene Nettverk har snakket med.

Direktøren skal ha bedt montørene som ikke var invitert, om å forlate møtet. Det gjorde de, men da ønsket heller ikke Oslo-avdelingen å være der, så de forlot også møtet. Igjen satt administrasjonen alene på møtet uten noen montører å informere.

Vant til å løse konflikter internt

Montørklubben i Kone har kommet med fire konkrete krav til Kone i kampens hete. De krever at oppsigelsen av den unge montøren trekkes tilbake, at bedriften skal akseptere de tillitsvalgte klubben velger, ikke fremme erstatningsansvar for påståtte tariffstridige aksjoner samt at de stiller mistillit mot installasjonssjefen.

– Når du går hele helga og knyter deg i magen fordi du gruer deg til å gå på jobb, blir det i alle fall ikke bedre sikkerhet, sier en av montørene Nettverk har pratet med.

Han legger til at han i mange år har gledet seg til å gå på jobb, fordi arbeidsmiljø og sikkerhet var bra.

FANEMARKERING: Fire-fem foreninger hadde tatt med fane.

FANEMARKERING: Fire-fem foreninger hadde tatt med fane.

Leif Martin Kirknes

Når det gjelder oppsigelsen av den unge montøren, er det en sak som skal gå for rettsapparatet, og direktøren skal ha ønsket at montørene og selskapet heller kan konsentrere seg om å løse andre uenigheter.

Montørene Nettverk snakker med stusser over at de ikke kan løse også oppsigelsessaken internt, slik ledelse og montører har løst ting lokalt før, til tross for at det også i tidligere saker har vært stor avstand mellom partene.

Det vil, i følge dem, ta lang tid å bygge opp igjen tillit mellom montører og ledelse etter dette.

Det er i alle fall ett tilfelle der en av montørene har sagt opp og funnet seg jobb hos en konkurrent som følge av uenighetene.

Kone-klubben teller rundt 100 medlemmer i Oslo og opp mot like mange fordelt på resten av landet, totalt nesten 200.

8. mars var det fanemarkering utenfor Kones hovedkontor i Norge, på Ryen. Det har også vært en tilsvarende markering i Trondheim.

Kone-ledelsen er uenig i montørenes fremstilling

Sikkerhetsprosedyrene eksisterer for at ingen skal skade seg. Det er lov å gjøre feil. Kone-ansatte trenger ikke å frykte oppsigelser fordi det gjøres feil. Men ledelsen plikter å reagere når det oppdages gjentatte avvik fra fastsatte prosedyrer, sier Kones administrerende direktør, Erik Johnson.

KONE: Hovedkontor i Norge på Ryen.

KONE: Hovedkontor i Norge på Ryen.

Leif Martin Kirknes

Administrerende direktør Erik Johnson i Kone sier selskapets ledelse ikke er enige i at det er en fryktkultur og ønsker å tilbakevise det på det sterkeste.

– Vår HMS-filosofi er basert på at det er lov å gjøre feil, og at vi skal lære av alle feil som blir begått. Sikkerhetsprosedyrene våre eksisterer for at ingen skal skade seg, og at Kone skal være en sikker arbeidsplass for alle, sier han, og ser heller ikke noe galt i at ledergruppen også inkluderer personer som ikke har bakgrunn fra heisfaget.

– Ledergruppen i Kone må inkludere en rekke ulike faglige bakgrunner i tillegg til teknisk kompetanse innen heisfaget. Totalt har ledergruppen bred og lang erfaring innen alle relevante områder, inkludert heisbransjen, sier Johnson om heismontørenes punkt om at flere i ledergruppen ikke har heisfaglig bakgrunn.

Lære av feil

Johnson er ikke enig i påstanden om at ledelsen «legger lokk på» arbeidsulykker.

– Tvert imot er vi opptatt av at alle ulykker gjennomgås nøye, slik at vi kan lære av dem, og unngå at de skjer igjen. Det som er overordnet for oss er at alle ansatte hver dag kommer uskadet hjem etter jobb, sier Johnson.

Han er også er uenig i påstandene om at et skjerpet sikkerhetsfokus plutselig dukket opp etter arbeidsuhellet der en montør ble skadet, og tilbakeviser at arbeidsuhellet med en montør og oppsigelsen av en annen montør etter blant annet påstander om sikkerhetsbrudd har noe med hverandre å gjøre.

– Sikkerhetsfokuset i Kone har alltid vært sterkt, og vi jobber kontinuerlig for å bli enda bedre. Ulykken i fjor ble håndtert etter våre rutiner, og det samme er tilfelle med oppsigelsessaken. Vi kan forsikre om at disse to sakene har ikke noe med hverandre å gjøre, sier han.

– En personalsak

Johnson sier selskapet ikke har anledning til å kommentere personalsaker, som oppsigelsen av montøren, direkte, men at de tar saken med største alvor og at det alltid skal være tungtveiende og alvorlige årsaker som ligger til grunn for en oppsigelse.

– Det er menneskelig å feile. Våre ansatte trenger ikke å frykte oppsigelser fordi det gjøres feil. Det er imidlertid viktig at man lærer av feil som blir begått, slik at man kan forhindre at de skjer igjen. I en bedrift som Kone utføres det daglig arbeidsoperasjoner som innebærer risiko for medarbeidernes liv og helse dersom arbeidet ikke gjøres på korrekt måte. Derfor er det vår plikt å reagere når det oppdages gjentatte avvik fra fastsatte prosedyrer som kan innebære en betydelig sikkerhetsrisiko, og der det ikke vises vilje til forbedring, sier Johnson.

Når det gjelder at Kone har valgt å anke boten de fikk etter arbeidsuhellet, forklarer han det med at ledelsen i selskapet ikke på forhånd var kalt inn til avhør for å gi sin versjon og dokumentasjon tilknyttet hendelsen da boten ble ilagt.

– Det har vi nå fått anledning til som følge av at vi ikke har akseptert forelegget, sier Johnson.

Brøt fredsplikten

Med tanke på det som skjedde i kantina, står Johnson fast på at de ser det som en ulovlig aksjon. Det har også EL og IT Forbundet og Nelfo signert protokoll på, påpeker han.

– I et møte mellom Nelfo og EL og IT Forbundet 9. januar ble partene enige om at Hovedavtalens bestemmelse i § 2-2 Fredsplikt ikke var overholdt blant heismontørene i bedriften i forbindelse med arbeidsnedleggelser i perioden fra før jul 2016 til og med 9. januar 2017, sier Johnson.

Han legger til at selskapet er opptatt av at avtaleverket skal følges, og at de også forventer det samme fra klubben og de tillitsvalgte.

Når det gjelder montørenes fire krav, ønsker han å håndtere de internt med heismontørklubben selv.

– Vi er i dialog med Montørklubben om kravene, og våre kommentarer om disse er kommunisert direkte til dem. Vi ønsker derfor at den videre samtalen om kravene tas direkte med klubben, og ikke via media. Ledelsens mål er å komme oss videre, og ha et godt samarbeid med klubben, avslutter Johnson.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse