JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet: – Helse Sør-Øst outsourcer på autopilot

Torsdag vedtok styret i Helse Sør-Øst å outsource store deler av IKT-tjenestene. EL og IT, Fagforbundet og NITO mener de outsourcer på autopilot. Flere av de ansatte har allerede sendt inn sin oppsigelse, melder digi.no
KRITISK: Forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT er kritisk til Helse Sør-Østs outsourcing av store deler av IKT-tjenestene.  - Vi tror en videreutvikling av helseforetakets eget IKT-selskap hadde vært bedre, sier Andersen.

KRITISK: Forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT er kritisk til Helse Sør-Østs outsourcing av store deler av IKT-tjenestene. - Vi tror en videreutvikling av helseforetakets eget IKT-selskap hadde vært bedre, sier Andersen.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Fagforeningene frykter at dette kan være starten på en ny IT-skandale i Helse Sør-Øst. Helseforetaket har tidligere brent seg på å la eksterne utvikle et nytt datasystem for bruk av røntgenbilder. For over to år siden godkjente de kjøp av røntgensystem for en halv milliard, men det er fremdeles ikke klart til bruk.

– Det ser ut som de outsourcer på autopilot. Mange tror det er en trylleformel som gir billigere og bedre IT-tjenester, men ofte viser det seg å være kostbart og lite effektivt. Helseforetakets eget IT-selskap har derimot spesialisert kunnskap om helsevesenet som bør utvikles, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

EL og IT Forbundet, Fagforbundet og NITO mener en videreutvikling av helseforetakets eget IT-selskap hadde vært bedre, men at dette alternativet aldri ble vurdert grundig nok.

Les: Helse Sør-Øst vil at utlandet skal drifte norske helsecomputere

– Vi tror en videreutvikling av helseforetakets eget IKT-selskap hadde vært bedre, men det ble aldri vurdert grundig nok. Dermed har ikke styret hatt godt nok beslutningsgrunnlag. Nå ber vi helseminister Bent Høie sørge for at det skjer, sier Andersen.

Helseforetaket opplyser i en pressemelding at det skal inngås kontrakt med en ekstern partner om modernisering av IKT-infrastruktur. Dette skal gi bedret økonomisk bærekraft og en raskere modernisert IKT-infrastruktur enn gjennomføring i egen regi, samtidig som kvaliteten opprettholdes.

Digi.no skriver at det etter de kjenner til bare var ett av styremedlemmene i Helse Sør-Øst som stemte mot vedtaket.

I følge ansattrepresentant, Nanette Loennechen, har flere ansatte allerede sendt inn sin oppsigelse.

– Etter hva jeg får opplyst er flere i ferd med å sende inn sine oppsigelser på grunn av beslutningen. Ansatte er oppgitte, og mange har ikke tro på dette vedtaket, sier hun til digi.no.

Tjenesteutsettingen får konsekvenser for rundt 150 ansatte i Sykehuspartner. Det er selskapene CSC og HP Enterprise som har knivet om sykehuskontrakten til en verdi av mellom seks og syv milliarder kroner. De to er i gang med en fusjon.

Ansattrepresentant Nanette Loennechen i Sykehuspartner sier til digi.no at de ansatte i Sykehuspartner ikke føler seg sett av ledelsen.

Les: Helse Vest-grunnmuren står støtt internt,

– En av våre ansatte sier at det de eksterne partnerne mener de kan gjøre, gjør de ansatte i Sykehuspartner med venstrehånden. Dette er bare tyve prosent av jobben vår, vi gjør så mye mer. Dette er så komplekst at jeg frykter at styret med Lofthus i spissen ikke forstår konsekvensene av det de nå har satt i gang, sier hun til digi.no.

De ansatte i Sykehuspartner gikk sammen for å lage en alternativ plan for hvordan IKT-infrastrukturen i helseforetaket burde se ut. Denne planen skal også ha vært oppe til behandling i styret til Helse Sør-Øst, der den ble nedstemt.

– En tverrfaglig gruppe fagfolk har fremmet en rekke forslag som viser at modernisering av IKT kan gjøres i egen regi hurtigere og rimeligere, med stort fokus på datasikkerhet, samt å vri ressursbruken mot gode kliniske løsninger. Saken har vært håndtert i regi av Helse Sør-Øst og har vært styrebehandlet der. Den drøftes ikke med tillitsvalgte i Sykehuspartner, og vi har ikke hatt en reell mulighet for involvering, sier Loennechen.

– Mange spesialister i Sykehuspartner har deltatt i anbudsarbeidet, men kun innenfor sitt eget felt. De har ingen mulighet til å se helheten, og de er pålagt full taushetsplikt om arbeidet de har utført. Nullalternativet ved å modernisere infrastrukturen i egen regi har ikke vært tilsvarende belyst, sier Loennechen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse