Mekling på energiavtalen:
Energiansatte villige til å streike for fridager
Meklingen på energiavtalen mellom KS Bedrift og flere arbeidstakerorganisasjoner er i gang. Fristen for å komme til enighet er midnatt natt til fredag. Det er mulighet for streik ved 16 kraftselskap rundt om i landet.
LEDER: Monica Hansen Nylund (t.v.) leder meklingen hos Riksmekleren, til høyre for henne representantene for arbeidstakersiden, nærmest henne forhandlingsleder Bjørn Fornes fra El og IT.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
Striden står i første rekke om avspaseringsordningene til beredskapsvaktene i kraftsektoren. Ett av arbeidstakernes viktigste krav er å beholde de hviledagene beredskapsvaktene har i dag.
• Følg oss på Facebook
Motparten KS vil ned på lovens minimum, som nå er to dager etter at regjeringen endret Arbeidsmiljøloven på dette punktet i fjor.
Det er en samlet gruppe med arbeidstakerorganisasjoner som er med på meklingen. EL og IT Forbundet og Fagforbundet har fått med seg både Maskinistforbundet, Tekna og Delta og det er første gang dette skjer.
• Disse 16 selskapene kan bli rammet av streik
Knut Viggen
Vil tariffeste fridager
EL og IT Forbundet argumenterer med stor vaktbelastning. En vakt varer syv døgn i strek. Vaktene blir i tillegg tøffere og tøffere, med mer ekstremvær, større vaktområder, mindre bemanning per vakt og forventet responstid på null, argumenterer forbundet. Nå ønsker de å tariffeste tre hviledager.
I tilfelle streik vil den i første omgang omfatte 216 ansatte i 16 kraftselskap rundt om i landet. Det betyr ikke nødvendigvis at det blir mørkt og stille med en gang, men at det blir vanskeligere for selskapene å skaffe personell hvis det skulle oppstå strømbrudd. I tilfelle streik vil det trolig også bli gitt unntak og dispensasjoner i tilfelle fare for liv og helse, slik streiker i kraftsektoren også tidligere er blitt håndtert.
Forhandlingleder i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes, sier at de er villige til å streike for å beholde hviledagene de har i dag og som ansatte i private energiselskaper forlengst har fått tariffestet.
• Derfor er everks-ansatte så ivrige på sin gamle vaktkompensasjon
KS står fast på sitt
Administrerende direktør i KS Bedrift, Bjørg Ravlo Rydsaa, stå på sin side fast på at de vil følge lovens hovedregel og ser ingen grunn til å endre på dette, så lenge ikke lokale forhold tilsier mer eller mindre avspasering.
– Å ha beredskapsvakt i et energiselskap er vesentlig mindre belastende i dag enn da arbeidsmiljøloven ble vedtatt tilbake i 1977 – og nivået for avspasering ble satt. Den teknologiske utviklingen med mobiltelefonens inntog har ført til at vakten ikke lenger må sitte hjemme ved fasttelefonen, men kan bevege seg i et stort område. Stortinget har tatt konsekvensen av at belastningen ved beredskapsvakt er noe annet i dag, og redusert antall avspaseringstimer, uttaler Ravlo Rydsaa i en pressemelding som ble sendt ut tirsdag.
• Flertall av folket sier nei til delprivatisering av Statkraft
Ord mot ord
KS hevder store investeringer i energibransjen har bidratt til færre feil og dermed mindre belastning enn tidligere. Dette er en påstand EL og IT Forbundet mener i beste fall er udokumentert.
KS innrømmer at det er store forskjeller på vaktordningene i bransjen og fremhever at dersom hovedregelen ikke oppleves riktig er det full anledning til å avtale noe annet lokalt eller bringe saken inn for Arbeidstilsynet.
Monica Hansen Nylund.
Knut Viggen
Hansen Nylund mekler
Lagrettsdommer Monica Hansen Nylund leder meklingen hos Riksmekleren. Det er ni representanter fra EL og IT og Fagforbundet. Fra Fagforbundet stiller Sølvi Gjerdal Thomassen, rådgiver på kompetansesenteret i Stavanger, Karianne Hansen Heien, rådgiver i forhandlingsenheten. Fra EL og IT forhandlingsleder Bjørn Fornes, forbundssekretær i EL og IT, Jarle Eide, Rolf Bersås, klubbleder i Suldal, Kåre Finjord, Alta, Jon Yttri, Lærdal, Tore Båtstad, Eidefoss og Fred Løvli fra MidtNett Buskerud.
• Dette har EL og IT-medlemmene fått i lønnsoppgjøret