Høyre får lite støtte til å privatisere vannkrafta:
Flertall av folket sier nei til delprivatisering av Statkraft
Høyres planer om delprivatisering av Statkraft møter motstand fra velgerne.
Vidar Ruud/ANB
Det viser en undersøkelse som Opinion har utført for LO.
– Dette er en klar bekreftelse på at det ikke er noe folkekrav akkurat å delprivatisere Statkraft, sier nestleder i LO, Hans-Christian Gabrielsen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Undersøkelsen er gjennomført i begynnelsen av september, og 1030 personer har svart på spørsmålene.
• Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år
Stort flertall mot
Bare 13 prosent av de spurte i undersøkelsen sier at de støtter en delprivatisering av Statkraft.
53 prosent støtter ikke forslaget. mens 34 prosent svarer at de ikke vet nok om spørsmålet til å ta stilling.
– To av tre som har tatt stilling til spørsmålet synes det er en dårlig idé å delprivatisere Statkraft, konkluderer Gabrielsen.
– Jeg har egentlig aldri skjønt hvorfor det er så viktig for Høyre å gjøre dette. Det eneste jeg kan falle ned på som svar er at det er rent ideologisk begrunnet, legger han til.
• Ansatte truer med å stenge alle polutsalg
Høyre planlegger privatisering
Programkomiteen i Høyre la nylig fram sitt forslag til nytt partiprogram. Partiet vil delprivatisere Statkraft og på den måten gjøre selskapet bedre rustet til å satse på fornybar energi internasjonalt. Inntektene fra de norske vannkraftverkene skal fortsatt tilfalle staten, sa Nikolai Astrup da han presenterte programkomiteens innstilling.
Han mener en delprivatisering vil sikre en mer forutsigbar eierstyring og utbyttepolitikk.
– Jo mer kunnskap folk får om denne saken, jo større vil motstanden være, mener Gabrielsen.
• De jobber fulltid, men kan ikke leve av lønna.
– Trenger ikke privatisere
– Høyre vil i prinsippet redusere Statkraft til et rent driftsselskap, hvor eierskapet til vannkraftressursene overføres til staten. Det er en dårlig modell. Vi vil sitte igjen med et svekket selskap med mindre lønnsomhet og redusert evne til nye investeringer. Hvis målet er å forvalte dagens eierskap på en bedre måte, kan det fint gjøres innenfor dagens eierskap. Man trenger ikke delprivatisere for å gjøre det, påpeker LO-nestlederen.
• «Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»
LO: – Dette blir valgkampsak
– Det statlige eierskapet har vært viktig for Statkrafts mulighet til å vokse i Europa. Staten har stort sett vært en langsiktig eier, og har ved flere anledninger gått inn med egenkapital for å realisere store investeringer. Disse har vært positive for satsingen på fornybar energi utenfor Norges grenser, spesielt i områder hvor energibehovet er stort. Det har vært bra for fornybarsatsingen og industriutviklingen i Norge, mener Hans-Christian Gabrielsen.
Han mener statlig eierskap er et effektivt verktøy i hendene på politikerne når Statkraft skal bidra til det grønne skiftet.