JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT-leder Jan Olav Andersen raser mot IT-outsorcing:

Nødnettet ble ulovlig driftet fra India: – Denne saken bør få et politisk etterspill

Forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT er ikke overrasket over nyheten om at IT-arbeidere i India har hatt store tilganger til nødnettet.
VARSLET: Dette er en varslet skandale, sier forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

VARSLET: Dette er en varslet skandale, sier forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Nødnettet er en kritisk samfunnsstruktur, beskyttet av Sikkerhetsloven- Politi, ambulanse og sykehusene er blant samfunnsinstitusjonene som er avhengige av at Nødnettet fungerer. Ifølge loven skal det driftes fra Norge.

NRK har denne uka avdekket at deler av Nødnettet i lengre tid har vært driftet fra India, av indiske IT-arbeidere som ikke er sikkerhetsklarert. De har sett dokumentasjon på dette, og flere uavhengige kilder har bekreftet at den uautoriserte og ulovlige tilgangen har pågått over tid.

Tidligere advarsler

Dermed kunne i teorien IT-arbeidere i India lett ha stengt ned deler av Nødnettet, uten at norske myndigheter hadde hatt muligheter til å hindre dette, For det finnes ikke samarbeid mellom sikkerhetsmyndighetene i Norge og i India.

– Vi er dessverre ikke overrasket over disse avsløringene. Vi har flere eksempler på at IT-outsorcing gir uheldige utslag. Også i dette tilfellet ser det ut til at sikkerhetshensyn er lavt prioritert, sier Jan Olav Andersen.

Forbundslederen har det siste året engasjert seg i forbindelse med flere avsløringer av manglende IT-kontroll, enten det har dreid seg om sikkerhetsbrudd i Statoil, helseopplysninger til utlandet og nå Nødnettet.

Han ser en bransje med et voldsomt antall underentreprenører og en struktur som innbyr til mangel på kontroll.

– Det er oppsiktsvekkende, men det er en varslet skandale. Og det vil komme flere slike saker hvis ikke det blir bedre nasjonal kontroll på en så kritisk infrastruktur, sier Andersen.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Han sier forbundet i flere sammenhenger har advart mot dette.

– Her bør myndighetene sørge for et helt annet rammeverk, sier Andersen. Han etterlyser en mye bredere debatt rundt outsorcing av ulike IT-tjenester. Én ting er økonomien i det, det handler blant annet om norske arbeidsplasser, men like viktig er beredskap og sikkerhet.

– Denne saken bør få et politisk etterspill. De mange sakene det siste året viser tydelig at dette er en utvikling på feil spor, sier Andersen.

Må løftes fram

Han ser det ikke som unaturlig at spørsmålet rundt IT-ourtsorcing og sikkerhet vil bli løftet fram som en sak på LO-kongressen til våren.

– Her er det blitt avdekket så mange alvorlige ting at det må komme en eller annen form for reaksjon, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Øyvind Landsvik

Øyvind Landsvik

Knut Viggen

Anbudskamper

I EL og IT Forbundet, som organiserer medlemmer blant annet innen telekommontøryrket, kommer ikke nyheten som fullt så overraskende. I flere år har forbundet blant annet vært vitne til harde anbudskamper og stor grad av outsorcing i forbindelse med utbygging av telekom.

I 2015 utførte Elektroarbeidernes Fagforeing Hordaland og Sogn og Fjordane et stort teleentreprenørprosjekt med støtte fra EL og IT Forbundet. Det avdekket en skog av underentreprenører i bransjen. Der ble det også undersøkt forhold opp mot utbyggingen av Nødnettet.

Ble bekymret

Øyvind Landsvik jobbet med prosjektet og sier til Nettverk/fri fagbevegelse at de underveis oppdaget kritikkverdige forhold opp mot arbeidene med det nye Nødnettet, uten at de fikk 100 prosent bevis på at ulovligheter hadde funnet sted.

– Vi fant ting som gjorde oss alvorlig bekymret både for lønns- og arbeidsforhold for dem som jobbet på prosjektet. Flere av underentreprenørene hadde ikke E-KOM autorisasjon, det vil si tillatelse til å jobbe på disse prosjektene. Direktoratet for nødkommunikasjon sa i et møte med oss at de ikke hadde kontroll med hvem det var som jobbet med Nødnettet. Det var skremmende opplysninger for oss, sier Landsvik.

Arbeidstilsynet gransker ulovlig overtid blant indiske IT-konsulenter

Sjokkert over mangelfull IKT-sikkerhet hos Statoil

Statoil henter tilbake IT-jobber

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse