JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Olje ble hett tema under EL og IT-debatt

«Oslokonferansen» inviterte Sv, Sp, Ap og Rødt til paneldebatt.
KONFERANSE: Oslo-konferansen samler EL og IT-tillitsvalgte i to dager i hovedstaden. Den åpnet med politisk debatt. I panelet, fra venstre Inger Helene Vaaten (Ap), Mari Eifring (Rødt), Kari Elisabeth Kaski (SV) og Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

KONFERANSE: Oslo-konferansen samler EL og IT-tillitsvalgte i to dager i hovedstaden. Den åpnet med politisk debatt. I panelet, fra venstre Inger Helene Vaaten (Ap), Mari Eifring (Rødt), Kari Elisabeth Kaski (SV) og Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Knut Viggen

leif.kirknes@lomedia.no

Det var politisk paneldebatt på dag én av Oslokonferansen som arrangeres av en rekke grupperinger i EL og IT Forbundet (se faktaboks). Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Rødt var representert for å avklare hva som skiller dem i valget 2017. Til felles har de at de mener dagens regjering må vike.

– Fire år er lenge nok og åtte år blir altfor lenge, det tør vi ikke satse på. Norge har beveget seg langt nok i feil retning, mente Ingrid Helene Vaaten fra Ap, som hevdet det var blitt comeback for løsarbeidersamfunnet og et trepartssamarbeid hun mener har blitt tilsidesatt.

Åttendekandidaten i Oslo Ap pekte på arbeidsledighet der hun mener Ap kan utgjøre en forskjell. Det er mange områder med potensial. Vaaten vil ha på plass en garantiordning for de yngste som er utenfor arbeidslivet og en kompetansereform for å også ivareta dem som har blitt utdatert.

– Å få flere i jobb er viktig for å utjevne forskjeller, sier Vaaten.

Olje var et stort tema under debatten, og der var Ap varsom i uttalelsene.

– Vi snakker om 180.000 arbeidsplasser, å skru igjen krana over natta er ikke noe alternativ. Samtidig erkjenner vi at vi er på vei mot et grønt skifte. Men vi må skynde oss sakte så ikke mange sitter igjen uten jobber. Vi trenger flere arbeidsplasser, ikke færre, sier Vaaten.

Olje en stor skillelinje

Fra Sv stilte førstekandidat Kari Elisabeth Kaski som mener vårt samfunns to største utfordringer er økende ulikhet og klimaendringer. Hun mener politikken som føres nå forsterker forskjellsøkningen. At skattelettelser til de rikeste vil skape nye arbeidsplasser har hun i likhet med resten av panelet minimal tro på.

På sistnevnte punkt mener hun sittende regjering ikke har gjort nok for å gjennomføre omstilling i lys av oljeprisfall. Perioden med lav oljepris skulle blitt brukt til å bygge opp og styrke øvrig industri, men det har ikke skjedd, ifølge Kaski, som er opptatt av å farge om sort næringsliv til grønt. Som ledd av det vil Sv ha på plass en etter- og videreutdanningsreform med betalt permisjon.

– Har vi klart å omstille Norge til klimanasjon? Svaret er nei, sier Kaski, som vil ta i bruk tøffe virkemidler.

Oljen vil hun gjerne dvele litt mer ved:

– Jeg vil kanskje si det kanskje er i olja det er størst politisk uenighet. De fleste områder er vi nok ganske enige om, selv om vi krangler litt om hvem som vil mest eller hvem som skal komme dit først. Men i oljepolitikken vil vi faktisk helt ulike ting, sier Kaski.

Samtidig maner hun til å ikke overdrive i debatten. Selv om Sv vil fase ut oljebransjen, erkjenner partiet at det ikke er gjort over natta.

– Men vi må heller ikke si at det blir umulig å føre en politikk om å bevisst flytte ressurser mot andre næringer enn olje, påpeker hun. Et stikkord er det lukrative skatteregimet i oljebransjen.

SAMLING: 72 tillitsvalgte i EL og IT deltar på Oslokonferansen på Røde Kors Konferansesenter.

SAMLING: 72 tillitsvalgte i EL og IT deltar på Oslokonferansen på Røde Kors Konferansesenter.

Knut Viggen

– Markedet fikser det ikke

Mari Eifring fra Rødt prioriterer kampen mot forskjellsnorge på topp.

– Å møte økt ledighet med skattelette er idioti, sier hun.

Det trengs en aktiv næringspolitikk som sørger for at grønne arbeidsplasser bygges opp parallelt med nedbygging av oljen, ifølge Eifring. Det kan starte med at subsidier til letevirksomhet avvikles, mener hun. Det er store summer som i stedet kunne gått til å finansiere en grønn krisepakke mot ledighet.

Man kan aktivt og mer offensivt investere i nye virksomheter og industrier og forlate den næringsnøytrale linjen, mener Eifring, som gjerne skulle sett en renasjonalisering av Statoil og slik bruke Statoil mer aktivt til omstilling.

– I den grad man opplever at verktøykassa er slunken er det i så fall et resultat av en villet politikk. I mange år har man privatisert eller solgt seg ut i statlige bedrifter. Både høyresiden og langt inne på sosialdemokratisk side har man lagt seg på en politikk der de tenker at markedet skal ordne opp. Men man ser i situasjoner som oljeprisfall at markedet ikke ordner opp, sier hun.

Eifring vil ha slutt på bemanningsbransjen. Ansatt skal være ansatt og ikke innleid, mener hun.

– Hvis vi skal unngå et fullstendig sammenbrudd for den norske modellen må vi handle nå!, sier hun, og legger til at Rødt vil kreve en folkeavstemning om EØS.

– Økt dieselavgift ikke klimaløsningen

Sigbjørn Gjelsvik er førstekandidat for Sp i Akershus finner det hårreisende at dagen regjering bygger ned rettigheter som er opparbeidet gjennom generasjoner. Utover det er han veldig for offentlig og nasjonalt eierskap og svært hissig på EU/EØS, ikke minst når det gjelder fri flyt av arbeidskraft.

Han sier at også Sp er positive til et grønt skifte, men mener debatten tar feil form når den koker ned til kroner og øre på diesel og bensin.

– Det bidrar til å gjøre verden vanskeligere både for private og næringslivet. I stedet bør vi ta aktive grep for å omstille Norge, slik vi har gjort gjennom å satse på elferger for eksempel, sier han, og går inn for mer en gradvis endring fra olje til fornybar.

Han sier også Sp vil ta et oppgjør ved innleie blant annet helt konkret ved å gå inn for å fjerne et ledd i en lovparagraf om utvidet adgang til innleie, som han oppfatter som ødeleggende. Han kritiserer også uvettig IKT-outsourcing fra det offentlige.

Når det gjelder å skape nye eventyr finner han at vi har et potensial i å holde verdiskapningen som kommer ut av norsk forskning og teknologiutvikling på norske hender. En mulighet er et statlig selskap med langsiktig perspektiv og større risikovilje enn private aktører til å investere, foreslår han.

Reversere, forbedre

De fire partiene er alle for å reversere kutt i ulike former for støtte til svakerestilte, «usosiale kutt» som Sv kaller det. De er også enige om reverseringer den nye arbeidsmiljøloven, men å styrke loven som da kommer.

Sp vil har klarere forhold rundt hva som er midlertidig og hva som er fast stilling, samt forbud mot «fast ansatt uten lønn mellom oppdrag» og altså fjerne andreleddet i en konkret lovparagraf kalt §14-12 (se faktaboks).

Sv vil lovfeste faste og heltidsstillinger og ha bort kommeriselle bemmaningsbyrå.

Rødt vil ha styrking av overtidsbestemmelser, forlenge solidaransvaret og sikre arbeidsgiver og arbeidstakerbegrepet fra triksing ved endring av selskapsstruktur og altså forby bemanningsbransjen.

Ap vil ha styrket rett til faste og hele stillinger og herunder fortrinnsrett for deltidsansatte, samt gjeninnføre kollektiv søksmålsrett for fagbevegelsen og forby nulltimerskontrakter og faste ansettelser uten lønn mellom oppdrag. Vaaten vil gjerne også at en ny arbeidsmiljølov skal ha klar definisjon av «tillitsvalgt» i tillegg til poengene rødt har vært innom når det gjelder begrepsdefinering.

Partiene ble også stilt til veggs rundt hva de mener om en av EL og ITs store saker, kompetanseforskriften (se faktaboks) som ble tatt ut i 2015. Rødt og Sv vil ha den gjeninnført, Sp har heller ikke hørt noen gode argumenter for å ikke gjeninnføre den. Ap sier de er opptatt av å holde kompetanse i bedriftene og vil se på saken, men er ikke sikker på om det er kompetanseforskriften slik den var som blir resultatet.

Les også: EL og IT fikk LO med på å gjeninnføre kompetanseforskriften

VETERAN: Per Gunnar Salomonsen, mangeårig tillitsvalgt i Telenor og IKT-bransjens Fagforening.

VETERAN: Per Gunnar Salomonsen, mangeårig tillitsvalgt i Telenor og IKT-bransjens Fagforening.

Knut Viggen

Kritiske spørsmål

Så fikk EL og IT-erne ordet, og det tok de til den grad at lunsjen ble forsinket.

Det var spørsmål og kommentarer om alt fra EØS og pensjon, tillitsvalgte under press, kommunesammenslåing, hvilken makt Arbeidstilsynet egentlig har, bemanningsbransjen, velferdsprofitører, Ramunas Gudas og en hel del annet. Blant annet var det flere fra EL og IT i Rogaland som tok ordet. De var bekymret for jobbfremtiden sin.

Ap, som ble presset på EØS-spørsmålet, vil utnytte handlingsrommet. På spørsmål om forbud mot bemanningsbyrå, svarte Vaaten at de vil stramme inn slik de forsøker i Oslo der de vil forby innleie i bygg og anleggsbransjen, men at de ikke går inn for et nasjonalt forbud før de ser hvordan det går i Oslo.

SP ble utfordret på sin vurdering om å fjerne arbeidsmiljølovens §14-12, ledd to (se faktaboks).

– Tror dere det blir mindre ulovlig innleie om vi fjerner den paragrafen? Det er det eneste halmstrået jeg har som tillitsvalgt for å regulere bemanningen i selskapet. Den er mitt hovedverktøy. Skal den fjernes helt må bemanningsbransjen forbys, sa Sven Åge Johnsen.

Sigbjørn Elsvik fra Sp argumenterte med at han også hører det motsatte fra andre han snakker med, at såkalte § 14-12, ledd to, oppleves som en høy låvedør for økt bruk av innleie.

Rett etterpå fikk han applaus for et hardt innlegg mot EØS.

Fredsplikt til besvær

Sv fikk høre det for sin omtale av olje som «sort næring» og dertil relaterte synspunkter.

– Vi vil få til en omstilling av norsk økonomi fra olje til andre næringer. Ikke fordi vi ikke mener de som jobber i oljen er dyktige og bra folk, men fordi Norge skal ha et liv og en industri innen andre næringer enn olje fremover. Men vi må få det til på en ordentlig måte så folk har jobb og lønn og leve av og som er bra for norsk økonomi. Det vil ta tid. Vi vil ikke fase ut oljen på 15 år, det er ikke lurt, der er usunt og det er heller ikke realistisk. Men vi vil ikke starte opp produksjon på nye felt, svarte Kaski.

FRA OLJEN: Svenn Åge Johnsen er tilllitsvalgt i Apply TB i Rogaland og medlem av forbundsstyret i EL og IT.

FRA OLJEN: Svenn Åge Johnsen er tilllitsvalgt i Apply TB i Rogaland og medlem av forbundsstyret i EL og IT.

Knut Viggen

Mot slutten fikk heismontør Tor Moen ordet og kom med klar tale og et ønske.

– Det er viktig med arbeid til alle, men det er bare halve poenget. Vi må føye til «med lønn det går an å leve av». Vi har nok av slavekontrakter, sa han, og kom med et ønske:

LØNNA: Heismontør Tor Moen.

LØNNA: Heismontør Tor Moen.

Knut Viggen

– Det å forbedre lover er vel og bra, men vi er i en situasjon der vi ikke klarer å forsvare lovene våre. Så jeg håper dere kan hjelpe oss med å fjerne fredsplikta. Arbeidsgiverne kan aksjonere mot oss hver dag hele året uten at vi kan løfte en finger, bortsett fra når vi får en mulighet rundt annethvert år. Vi må få bli kvitt den jævla fredsplikta så vi kan stå opp for oss selv, sa han, uten at noen av partiene besvarte akkurat den veldig tydelig.

Oslokonferansen

I regi av EL og IT Forbundet, Distriktene Nordland, Oslo/Akershus, Trøndelag og Rogaland, konsernutvalget i Telenor, Klubb Relacom, IKT Bransjens Fagforening, Rogaland Elektromontørforening, Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus og Heismontørenes Fagforening.

Arbeidsmiljølovens 14-12:

Innleie fra virksomhet som har til formål å drive utleie (bemanningsforetak)

(1) Innleie av arbeidstaker fra virksomhet som har til formål å drive utleie, er tillatt i samme utstrekning som det kan avtales midlertidig ansettelse etter § 14-9 første ledd bokstav a til e.

(2) I virksomhet som er bundet av tariffavtale kan arbeidsgiver og tillitsvalgte som til sammen representerer et flertall av den arbeidstakerkategori innleien gjelder, inngå skriftlig avtale om tidsbegrenset innleie uten hinder av det som er bestemt i første ledd. Virksomheten skal på forespørsel fra Arbeidstilsynet fremlegge dokumentasjon på at den er bundet av tariffavtale og at det er inngått avtale med de tillitsvalgte som nevnt i første punktum.

(3) Arbeidsgiver skal minst én gang pr. år drøfte bruken av innleid arbeidskraft etter første og andre ledd, herunder praktiseringen av kravet om likebehandling, med de tillitsvalgte.

(4) Ved innleie etter denne paragraf gjelder reglene i § 14-9 sjette ledd tilsvarende.

(5) Departementet kan i forskrift forby innleie av visse arbeidstakergrupper eller på visse områder når viktige samfunnshensyn tilsier det.

Kompetanseforskriften (nøkkelpunkter):

§1: Forskriften skal bidra til å sikre at alle som har konsesjon i medhold av energiloven § 3-1 eller § 3-2 har egen kompetanse til i normaldrift å utføre de oppgavene som følger av energiloven, forskrifter til energiloven og konsesjonsvedtak fastsatt med hjemmel i energiloven.

§3: «Nettselskaper skal ha egen bemanning med kompetanse (...)»

• til selv å utføre hoveddelen av oppgaver knyttet til nettforvaltning.

• til selv å utføre hoveddelen av driftskontrollfunksjonen.

• til selv å utføre hoveddelen av oppgaver innen tilstandskontroll, feilanalyse og fastsettelse av tiltaksbehov. Nettselskapet skal ha et fagmiljø innen feilretting og praktisk vedlikehold tilpasset virksomhetens omfang.

• innenfor kundebehandling, måling og avregning.

• til å kunne betjene en vesentlig del av henvendelser om tekniske forhold.

• til planlegging og prosjektering av nye elektriske anlegg og til ombygging av eksisterende anlegg. Nettselskaper skal ha bemanning til selv å ivareta oppfølging av slike saker overfor myndigheter og allmennheten.

§ 4: Alle som har konsesjon i medhold av energiloven § 3-1 for kraftproduksjonsanlegg skal ha egen bemanning som dekker kompetanseområdene ledelse, kontroll og praktisk drift.

Annonse
Annonse

Oslokonferansen

I regi av EL og IT Forbundet, Distriktene Nordland, Oslo/Akershus, Trøndelag og Rogaland, konsernutvalget i Telenor, Klubb Relacom, IKT Bransjens Fagforening, Rogaland Elektromontørforening, Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus og Heismontørenes Fagforening.

Arbeidsmiljølovens 14-12:

Innleie fra virksomhet som har til formål å drive utleie (bemanningsforetak)

(1) Innleie av arbeidstaker fra virksomhet som har til formål å drive utleie, er tillatt i samme utstrekning som det kan avtales midlertidig ansettelse etter § 14-9 første ledd bokstav a til e.

(2) I virksomhet som er bundet av tariffavtale kan arbeidsgiver og tillitsvalgte som til sammen representerer et flertall av den arbeidstakerkategori innleien gjelder, inngå skriftlig avtale om tidsbegrenset innleie uten hinder av det som er bestemt i første ledd. Virksomheten skal på forespørsel fra Arbeidstilsynet fremlegge dokumentasjon på at den er bundet av tariffavtale og at det er inngått avtale med de tillitsvalgte som nevnt i første punktum.

(3) Arbeidsgiver skal minst én gang pr. år drøfte bruken av innleid arbeidskraft etter første og andre ledd, herunder praktiseringen av kravet om likebehandling, med de tillitsvalgte.

(4) Ved innleie etter denne paragraf gjelder reglene i § 14-9 sjette ledd tilsvarende.

(5) Departementet kan i forskrift forby innleie av visse arbeidstakergrupper eller på visse områder når viktige samfunnshensyn tilsier det.

Kompetanseforskriften (nøkkelpunkter):

§1: Forskriften skal bidra til å sikre at alle som har konsesjon i medhold av energiloven § 3-1 eller § 3-2 har egen kompetanse til i normaldrift å utføre de oppgavene som følger av energiloven, forskrifter til energiloven og konsesjonsvedtak fastsatt med hjemmel i energiloven.

§3: «Nettselskaper skal ha egen bemanning med kompetanse (...)»

• til selv å utføre hoveddelen av oppgaver knyttet til nettforvaltning.

• til selv å utføre hoveddelen av driftskontrollfunksjonen.

• til selv å utføre hoveddelen av oppgaver innen tilstandskontroll, feilanalyse og fastsettelse av tiltaksbehov. Nettselskapet skal ha et fagmiljø innen feilretting og praktisk vedlikehold tilpasset virksomhetens omfang.

• innenfor kundebehandling, måling og avregning.

• til å kunne betjene en vesentlig del av henvendelser om tekniske forhold.

• til planlegging og prosjektering av nye elektriske anlegg og til ombygging av eksisterende anlegg. Nettselskaper skal ha bemanning til selv å ivareta oppfølging av slike saker overfor myndigheter og allmennheten.

§ 4: Alle som har konsesjon i medhold av energiloven § 3-1 for kraftproduksjonsanlegg skal ha egen bemanning som dekker kompetanseområdene ledelse, kontroll og praktisk drift.