JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken i energisektoren kostet EL og IT 17,7 millioner kroner

Den åtte uker lange streiken i energisektoren i fjor høst kostet EL og IT Forbundet totalt 17,7 millioner kroner. Men hovedkasserer i forbundet, Odd-Helge Reppe, er ikke bekymret for økonomien.
Odd-Helge Reppe gjennomgår regnskapet på EL og Its landsstyremøte på Sørmarka onsdag ettermiddag.

Odd-Helge Reppe gjennomgår regnskapet på EL og Its landsstyremøte på Sørmarka onsdag ettermiddag.

Leif Martin Kirknes

Knut.viggen@lomedia.no

Uten denne ekstra utgiften hadde nemlig forbundet gått med større overskudd enn hva tilfellet var i 2015.

– Det er det at vi samler inn penger til og som gjør at vi kan bruke streik som et kampmiddel, forklarer Reppe.

Onsdag ble regnskapene for fjoråret fram for landsstyret, litt forsinket. Internregnskapet viser et lite underskudd på 160.000 kroner.

På kontingentsida fikk forbundet også inn rundt en mill. kroner mindre enn forventet, men Reppe mener dette ikke er alarmerende med tanke på permitteringene i oljesektoren.

– Driften av forbundet går i grunnen veldig godt. Også ute i distriktene og i fagforeningene er økonomien bra og det drives godt, mer enn halvparten har sendt inn regnskapet for 2016 og etter årsmøtene nå i vår har vi mottatt regnskap jevnt og trutt, sier Odd-Helge Reppe.

Digitalisering

Forbundet satser på digitalisering, det gjelder både medlemssystemet og Startkurset som tillitsvalgte får tilbud om.

- Vi har en turnover på over 10 prosent hvert år, det vil si at det er stort behov for medlemsoppfølging, sier Odd-Helge Reppe, og legger til at medlemsoppfølgingen går veldig bra og gir et overskudd for andre år på rad, 900.000 kroner i fjor og 1,5 mill. i 2015.

Forbundsstyret har bevilget 3,5 millioner kroner til oppgradering av medlemssystemet og de som skal håndtere systemet vil få kurs i dette.

– Vi ser helt klart behovet for å få et nytt og mer hensiktsmessig system på plass. I avdelingen vår tar oppfølging av kontingenten mye tid, selv et par måneder der vi ikke får inn forsikringsandelen gir oss 1000 kroner i tap, forklarer Odd-helge Reppe.

Gi beskjed

Her ber også hovedkassereren i forbundet om mer hjelp fra medlemmene.

– Vi har en ung medlemsmasse. De tror det er automatikk i alt og at vi får beskjed om man slutter et sted. Det gjør vi ikke, derfor vil vi gjerne innprente dette; skifter du jobb – gi beskjed, er du permittert – gi beskjed, får du ulønna permisjon – gi beskjed. Du kan gå inn på min side og gjøre mye av jobben selv, forklarer Odd-Helge Reppe.

Etterutdanning

På ett felt er imidlertid medlemmene flinke. De som tar etter- og videreutdanning er ganske gode til å gi beskjed.

– Det er fortsatt slik at det kommer inn mer penger enn vi klarer å bruke på ELBUS-ordningen. Etter- og videreutdanning prioriteres høyt, sier Odd-Helge. Nå jobbes det med å legge til rette for å gjøre noe i forhold til fellesprosjekter i prøvenemda.

– Vi har mange nye medlemmer som sitter i prøvenemdene. De ønsker vi å lære opp, sier Odd-Helge.

Stort potensiale

Han sier det jobbes veldig godt på vervesiden. Medlemsmassen øker, det gjelder alle fagområder. Potensialet er størst innen IKT og LOK.

Hadde EL og IT kunnet rekruttere alle aktuelle IKT’ere ville det dreid seg om nesten en fordobling av medlemstallet (30.000), og innen elektro er det fortsatt slik at rundt 10.000 i bransjen står utenfor forbundet.

– Vi må kjenne vår besøkelsestid, men vi er ikke de eneste aktørene på markedet, og utfordres av andre forbund som står utenfor LO.

Budsjett med underskudd

Når det gjelder 2017 er utfordringa at årets budsjett ble vedtatt med et underskudd på mer enn én million kroner.

– Vi er spente på tallene for 2. kvartal, men hvis ikke det skjer noe uforutsett skal vi klare å gå i balanse ved slutten av året, sier Odd-Helge Reppe.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse