Migrantarbeidere i Asia
– Mange frykter de kan bli sendt hjem hvis de fagorganiserer seg
Anna Lissa Galdo fra Filippinene er hushjelp i Kuala Lumpur i Malaysia. Som en av få er hun fagorganisert. I dag deltar Galdo på LOs konferanse om migrasjon i Asia og Midtøsten.
Line Scheistrøen
Saken oppsummert
line.scheistroen@lomedia.no
KUALA LUMPUR: – Jeg er ikke redd, men mange frykter at de kan bli sendt hjem hvis til fagorganiserer seg. Jeg er heldig som har en arbeidsgiver som støtter meg i at jeg er med i fagbevegelsen, sier Anna Lisa Galdo.
44-åringen har jobbet som «domestic worker», såkalt hushjelp i private hjem, i Kuala Lumpur siden 2012. Tidligere har hun jobbet blant annet i Kuwait.
Ikke alle er like heldige som Galdo, - og heller ikke hun har tidligere hatt like forståelsesfulle arbeidsgivere.
Ikke anstendig arbeid
Situasjonen for migrantarbeidere i Asia og Midtøsten har mange likhetstrekk og utfordringer;
• Migrantarbeidere tas fra pass og mobiltelefoner på landegrensene
• Vikarbyråer utnytter arbeidere og setter arbeidere i gjeld som de ikke har sjans til å betale tilbake
• Arbeidskontrakter er ugyldig eller holder ikke hva den lover
• Arbeidsdagene er alt for lange, 12-16 timer er ikke uvanlig.
• Lønningene er lave, gjerne under landets fastsatte minimumslønn
• Det betales ikke overtid
• Fridager, for domestic workers utenfor hjemmet, gis ikke
• Migrantarbeiderne er nederst på rangstigen
Papir og praksis
– Vi hører veldig mange historier om utnyttelse av migrantarbeidere, men oftest er arbeiderne for redde til å ta opp kampen for rettighetene sine, sier Galdo.
– Noen sa en gang til meg; vi er offer for menneskehandel, - og ja, det er mange av migrantarbeiderne som er det, sier hun.
Flere rapporter forteller at Malaysia er et av landene i Asia der det står dårlig til med arbeidsforholdene til migrantarbeiderne. Selv om landet har et visst lovverk som skal beskytte migrantarbeiderne, så brytes dette ofte. Som i mange land ser loven bra ut på papir, men i praksis fungerer den ikke. Inspeksjoner er mangelvare, på grunn av at det er få inspektører. Kun ved særdeles grove brudd kan det hende at noen dukker opp.
Det malaysiske lovverket gir i utgangspunktet migrantarbeidere rett til å organiserer seg, men unntatt er blant annet domestic workers. De har, ifølge lovverket, ikke lov til å etablere fagforeninger.
• Hun skal forsørge fem mennesker på 1000 kroner i måneden
Møttes i kirken
Hver søndag møtes domestic workers i St John’s Cathedral i Kuala Lumpur. Her møtte Galdo kollegaer og oppdaget hun absolutt ikke var alene om å ha problemer i arbeidslivet.
En dag møtte hun Floro Francisco, som jobber som norsk LOs lokale konsulent i Asia. Han er fra Filippinene, med kontor i Manila.
– Etter å ha snakket med Floro, så jeg at det er mulig å etablere en fagforening for oss her i Kuala Lumpur. Jeg begynte å tro på at det går an å kjempe for våre rettigheter, sier Galdo.
Har rettigheter
Filippinsk fagbevegelse, SENTRO, har de senere årene organisert filippinske migrantarbeidere i blant annet Hong Kong og nå også i Malaysia. Norsk LO støtter arbeidet.
Malaysisk lov gir ikke SENTRO mulighet til å etablere fagforeninger i landet. Løsningen er at migrantarbeiderne har en egen organisasjon, AMMPO.
Sist søndag var Galdo og hennes fagforeningsvenner vertskap for et seminar som satt migrantarbeideres rettigheter i Malaysia på dagsorden.
– Da vi startet opp arbeidet her for to år siden møtte jeg fire modige damer. I dag er det rundt 65 som deltar på dette seminaret. Det gleder meg, sa Floro Francisco til forsamlingen. Han håper det vil komme til mange flere, slik at fagbevegelsen blant domestic workers i Malaysia kan vokse i antall og bli en viktig stemme i debatten om migrantarbeidernes situasjon. Han oppfordret til å ha fortsatt tro på at fagbevegelsen kan være med å bidra til en bedre arbeidshverdag for migrantarbeidere.
– Mange arbeidsgivere ser på dere som bare hushjelper, men dere er arbeidere på lik linje med alle andre arbeidere. Dere skal bli anerkjent og respektert for den jobben dere gjør. Dere er ansatte med rettigheter og betyr også at dere har retten til å organisere dere, sa Francisco.
• VM-jobbene i Qatar skal inspiseres
LO er vertskap
Galdo er blant de 30 deltakerne på LOs konferanse om migrasjon i Asia og Midtøsten som avholdes tirsdag til torsdag denne uken i den malaysiske hovedstaden.
Norsk LO har i flere år satt søkelyset på migrantarbeidernes arbeidsforhold i Midtøsten og Asia. Konferansen i Kuala Lumpur denne uken er den fjerde i rekken, der LOs samarbeidspartnere i denne delen av verden er samlet for å diskutere hvordan de kan bedre vilkårene til denne store gruppen arbeidstakere. Den første konferansen ble avholdt i Bahrain i 2010. Senere har representanter møttes i Mania og Jordan, i henholdsvis 2011 og 2013.
Prosjektet er finansiert av Norad og LO.
Sender penger hjem
– Ifølge Verdensbanken er summen penger som migrantarbeidere sender hjem til familien i utviklingsland tre ganger større enn den offisielle bistanden. Tre ganger større!, understreket Diis Bøhn fra LOs internasjonale under åpningstalen på konferansen i Kuala Lumpur.
Hun fortalte også om erfaringer norsk fagbevegelse har gjort i forsøkene med å fagorganisere arbeidsinnvandrere i Norge.
– Vår største utfordring er hvordan vi skal nå arbeidsinnvandrere. Å kommunisere med dem uten at de kan norsk eller kjenner til den norske kulturen, kan være vanskelig, sa hun.
• «Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»
Migranter i Malaysia
Flere enn 247 millioner, 3, 4 prosent, av verdens befolkning er migranter
Topp tre-listen for hvor de drar: USA, Saudi Arabia, Tyskland
Topp tre-listen for hvor migrantarbeidere sender mest penger hjem: India, Kina, Filippinene


Nå: 0 stillingsannonser
Flere saker
Migranter i Malaysia
Flere enn 247 millioner, 3, 4 prosent, av verdens befolkning er migranter
Topp tre-listen for hvor de drar: USA, Saudi Arabia, Tyskland
Topp tre-listen for hvor migrantarbeidere sender mest penger hjem: India, Kina, Filippinene