JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Zero-konferansen

Kinesisk råd: Selg dere ut av oljen

Teknologi og marked vil selv drive fram det grønne skiftet, mener statsministeren. 1,3 milliarder kinesere har en mer håndfast løsning.
INGEN TVANG: Teknologien vil selv drive fram det grønne skiftet, mener statsinister Erna Solberg (H).

INGEN TVANG: Teknologien vil selv drive fram det grønne skiftet, mener statsinister Erna Solberg (H).

Eirik Dahl Viggen

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Erna Solberg var tilbakeholden med klimaløftene under åpningen av Zero-konferansen onsdag.

Skal Norge klare å få til et grønt skifte, kan ikke det gå ut over den økonomiske veksten, arbeidsplassene og Norges konkurranseevne, konstaterte statsministeren.

– Å komme til Zero-konferansen er å komme til teknologioptimistene. Det er bra siden det er nettopp i teknologien vi kan klare å finne de gode løsningene, sa Solberg

Statsministeren virket lite bekymret over de betydelige utslippene av klimagasser fra norsk olje- og gassutvinning. Utslippene fra plattformene våre øker.

– Det kan godt være at økte utslipp i Norge betyr mindre utslipp i Europa, sa Solberg.

Få nyhetsbrevet vårt

Norsk gass anses som mer miljøvennlig enn kullkraft lengre sør.

Solberg har liten tiltro til at de store samfunnsendringene kommer med klimaendringene, vil skje med statlige pålegg.

– Historien viser at det beste Norge har fått til, ikke har skjedd som følge av påbud, men på grunn av teknologien. Avgifter har i seg selv ikke den store endringen i seg. Vi må se hva som sender positive budskap ikke bare lage påbud.

Statens rolle er å sette mål, mener Solberg, ikke velge ut hvilke løsninger som er de beste.

Statsministerens motstand mot statlig inngripen vekker reaksjoner.

Krangel om oljeboring i Lofoten kan sprenge LO

Lars Haltbrekken (SV): – Markedet må styres med påbud og regulering

– Noen av de største utgiftsreduksjonene i Norge har kommet nettopp gjennom lovreguleringer, sier tidligere leder i Norges Naturvernforbund (2005-2016) og ny førstekandidat for SV Sør-Trøndelag til stortingsvalget 2017, Lars Haltbrekken, til LO-Aktuelt.

STATEN INN: Markedet trenger en styrende hånd, mener Lars haltbrekken (SV).

STATEN INN: Markedet trenger en styrende hånd, mener Lars haltbrekken (SV).

Eirik Dahl Viggen

– Det ble forbudt på 1980-tallet å bare brenne av gass på sokkelen, først da kom utslippsreduksjonene. Nå står vi foran utfasing av oljefyring, det sikres av lovregulering. Vi ville aldri fått det til tidsnok om man bare skulle basere seg på markedet og de avgiftene denne regjeringen er villig til å pålegge, sier Haltbrekken.

– Klimakrisen er den største markedsfeilen som har skjedd. Markedet klarer ikke å løse opp i dette av seg selv. Når du får regulert det, vil markedet kunne virke til det gode, som med el-bilene.

LO tror vi skal holde på med olje og gass ganske lenge

Støre: – Få med arbeidstakerne

– Det holder ikke bare å sette mål, peke på teknologi og si at det skal skje av seg selv, svarer leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre.

– Det må en mye mer fundamental endring til.

Støre er sterkt i tvil om det er næringslivslederne alene som skal nå klimamålene for oss, slik konferanseprogrammet tydet på.

– Det snakkes på denne konferansen om businessmodeller for å nå målene. Men da må vi også inn de stedene hvor business undervises. Det er urovekkende i den norske businessopplæringen at ingen underviser våre kommende ledere innen økonomi om trepartssamarbeidet, fagforeningenes rolle og det som skjer på den norske arbeidsplassen. Litteraturen er amerikansk mens virkeligheten er norsk.

MÅ FORANKRES: Arbeidstakerne er i stor grad utelatt når næringslivet møtes for å snakke klima, påpeker Ap-leder Jonas Gahr Støre.

MÅ FORANKRES: Arbeidstakerne er i stor grad utelatt når næringslivet møtes for å snakke klima, påpeker Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Eirik Dahl Viggen

Trepartssamarbeidet er nøkkelen til å fordele oppgaver og forankre endringsprosjekter hos de aktørene som er berørt.

– Denne oppgaven blir ikke seriøs om ikke vi har en realistisk plan for å komme dit. Vi risikerer nok en gang å plassere høydestativet ett sted. Når vi så nærmer oss, slik vi har gjort så mange ganger, flytter vi stativet lenger fram og hever listen enda en gang.

For å nå klimamålene til enhver tid vil Ap innføre et CO2-fond og videreutvikle teknologien for CO2-fangst.

Denne teknologien, kalt CSS (Carbon capture and storage) er en forutsetning for å få ned utslippene og holde jordopphetingen på et nivå som ikke blir katastrofalt.

• Slik vil LO og NHO gjøre Norge grønt

Dansk eks-klimaminister: – Norge kan ikke kjøpe seg fri

Norge kan ikke kjøpe seg fri gjennom kvotehandel med østeuropeere, mener tidligere miljøminister og klima- og energiminister i Danmark, Connie Hedegaard.

OLJEKRITISK: Norge må selv ta utslippskuttene, mener eks klimaminister i Danmark, Connie Hedegaard.

OLJEKRITISK: Norge må selv ta utslippskuttene, mener eks klimaminister i Danmark, Connie Hedegaard.

Eirik Dahl Viggen

– Hva synes du om Norges politikk for økte klimagassutslipp fra norsk sokkel og kjøp av klimakvoter i utlandet?

– Isolert og på kort sikt sett har Solberg rett i at utslippet holdes nede totalt for landene. Problemet er bare at det er ganske mange land som tenker akkurat slik: Kan det ikke reduseres et annet sted enn hos oss? Skal vi totalt sett senke utslippene, må alle bidra.

Hedegaard, som også har ledet EUs klimaarbeid, setter opp følgende scenario for Norge: Sett at vi kjøper klimakvoter i Polen, for at Polen ikke skal bygge ut kullkraft. Det er fint for Polen. Men etter som norske utslipp øker, må Norge år etter år ut og kjøpe kvoter i stadig nye land.

– Det betyr at Norge risikerer å ikke få utviklet sin egen økonomi, ikke sin egen transportsektor eller mer innovasjon hjemme. Det er gal vei å gå for norsk industri, mener Hedegaard.

Utvalget for grønn konkurransekraft, som Hedegaard er med og leder, har beregnet at Norge kan redusere sine utslipp, inkludert fra offshore olje- og gassutvinning, med 40 prosent innen 2030.

Bestemmer EU over norsk sokkel?

Kina legger om: Selg dere ut av oljen!

BRÅ OVERGANG: Kinas sentralstyre stoppet nylig utbygginga av 30 kullkraftverk. Industrien rigges nå for solceller og vannkraft, forteller styreleder Peggy Liu i Joint US China Collaboration on Clean Energy.

BRÅ OVERGANG: Kinas sentralstyre stoppet nylig utbygginga av 30 kullkraftverk. Industrien rigges nå for solceller og vannkraft, forteller styreleder Peggy Liu i Joint US China Collaboration on Clean Energy.

Eirik Dahl Viggen

Kina omfatter en femtedel av verdens befolkning. Kinesernes har tilsynelatende kort vei fra forskningsbasert kunnskap til politiske beslutninger og praktisk utføring. Men mange steder har veksten skjedd fort og uten kontroll. Resultatet er viltvoksende brakkebyer og kraftig forurenset luft og grunnvann.

Kinas sentralstyre innfører nå begrepet Slow growth – sakte vekst – i sine femårsplaner. Det skal erstatte dagens lite bærekraftige vekst. Det skjer gjennom storstilt utbygging av klimavennlig industri og infrastruktur, fortalte styreleder Peggy Liu i Joint US China Collaboration on Clean Energy / juccce.org.

Med et omfattende nett av elektriske høyhastighetstog, solcelleteknologi og delvis utfasing av kullkraft håper de dekke 20 prosent av kraftforbruket med fornybar energi innen 2030.

– Kina har klart å koble energibruken fra den økonomiske veksten, sier Liu.

– Ikke la dere lure av den økte oljeimporten vår. Den oljen går ikke til forbruk, men til å fylle opp reservelagrene våre. Jeg anbefaler alle oljeprodusenter å ha en plan for å selge seg ned i årene framover. De bør investere i noe annet, som landbruksutvikling. Soil is the new oil.

Zero: Advarer mot giga-feilinvestering

Goliatfeltet har så langt kostet det norske folk 40 milliarder kroner, påminnet daglig leder for miljøstiftelsen Zero, Marius Holm.

– Det er skattebetalerne som bærer risikoen for denne investeringen inn i en framtid med usikre oljepriser, sa Holm.

– For prisen av én Goliat, kunne vi med dagens teknologi bygget ut solkraft som dekket energibehovet til 7,5 millioner indere. Og med større avkastning enn oljefondet. Ingenting er farligere enn å sitte stille når verden endrer seg. Vi er så avhengige av olje, at for oss er det ekstra farlig.

Lien setter bremsen på i fornybarsatsingen

40 utfordringer som avgjør LOs framtid

– Venner i Thailand tror fortsatt at jeg giftet meg med Solskjær

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse