JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fiskekvoter

Skuffet over regjeringens fiskeripolitikk: – Skaper ikke flere arbeidsplasser i industrien

Regjeringen har lansert en nokså forsinket kvotemelding for fiskerinæringa. Nok en gang glemmes industriarbeiderne, mener LO-forbund.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Endringer, men ikke revolusjon, oppsummerte fiskeriminister Cecilie Myrseth da hun la fram en ny kvotemelding for fiskerinæringen.

Blant fiskerne har det vært knyttet stor spenning til eventuelle endringer i hvordan kvotene fordeles. Det er store interne konflikter blant fiskerne for kvotefordelingen. Hvor mye skal gå til de minste båtene, sjarkene som fisker nærme land? Hvor mye skal gå til de store trålerne, som fisker langt til havs?

Kvotemeldingen legger derimot ikke opp til veldig store endringer. Det blir noen endringer som sikrer større kvoter til de mindre båtene, i tillegg til en del andre grep.

Les mer om selve meldingen her: Regjeringen med ny fiskeripolitikk – vil prioritere de minste fiskebåtene

Meldingen skal nå behandles i Stortinget.

Lite om fiskeindustrien

I fiskeindustrien, som bearbeider og videreforedler fisken når den kommer på land, er de derimot skuffet.

Stadig mer av den villfangete fisken sendes ut av landet uten at den bearbeides. Det er beregnet at 20.000 arbeidsplasser i Europa er knyttet til denne fisken.

Det er med andre ord stort potensial for vekst for norsk fiskeindustri. Men det legger ikke kvotemeldingen opp til, konstaterer Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). De organiserer arbeiderne i fiskeindustrien.

– Dette er en kvotemelding som ikke bidrar til økt sysselsetting eller flere helårlige arbeidsplasser, konstaterer Yngve Hansen, forbundssekretær i NNN.

Havner i skuffen – igjen

For snart to år siden leverte Bearbeidingsutvalget 32 tiltak til fiskeriministeren. Signalene i etterkant har vært at utvalgets konklusjoner vil bli behandlet i forbindelse med kvotemeldingen.

Yngve Hansen, forbundssekretær i NNN.

Yngve Hansen, forbundssekretær i NNN.

Erlend Angelo

Der er det lite å finne igjen av tiltakene. Noen av dem kommenteres i meldingen, men noen større tiltak gjøres ikke. Fiskeriministeren sa da også under lanseringen av kvotemeldingen at dette var en melding for fiskerne, ikke industrien.

– Det er vel lov å si at vi er skuffa – eller kanskje mer oppgitt. Det er ingen tiltak her som vil løfte landindustrien. De kommenterer flere utfordringer, men lanserer ingen løsninger, sier Hansen.

Kvotemeldingen lanserer blant annet noen små kvoteendringer fra de største til de minste båtene. Det kan i verste fall rokke ved stabiliteten til en del ansatte i fiskeindustrien. Men forbundssekretær Yngve Hansen mener det er for tidlig å konkludere nå.

– Stabiliteten i industrien er det de store fartøyene som opprettholder, så kvoteendringene vekker en viss skepsis, kommenterer Hansen.

Skuffede arbeidsgivere

– Vi hadde forventet mer, sier Stine Akselsen i Sjømat Norge.

Hun peker på at Bearbeidingsutvalget leverte sin rapport for 675 dager siden, med 32 «gryteklare» forslag til tiltak.

Kvotemeldingen fra regjeringen svarer på noen av dem – men kvitterer ut fint lite, konkluderer Akselsen.

– Jeg skuffet over at de har brukt så lang tid på å levere så lite for å legge til rette for mer bearbeiding og verdiskaping i Norge, sier Akselsen. Det er små skritt i riktig retning i meldingen, men vi hadde forventet sterkere grep, sier Akselsen på Sjømat Norges hjemmeside.

Nå lover hun kamp på Stortinget.

 – Jeg håper at Stortinget er sitt ansvar bevist og sikrer en tydeligere industripolitikk etter behandlingen av stortingsmeldingen, sier Akselsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse