Støres rådgiver på NTL-konferansen
– Politikk betyr noe
– Situasjonen i norsk arbeidsliv er veldig alvorlig, men det er noe vi kan gjøre noe med, sa forfatter og Ap-rådgiver Jonas Bals på NTL-konferansen.
INNLEGG: Forfatter og Ap-rådgiver Jonas Bals (t.v.) deltok på NTL-konferansen sammen med NTL-leder John Leirvaag.
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
Den engasjerte maleren og nå rådgiver for Ap-leder Jonas Gahr Støre, har nylig utgitt en bok om byggebransjen, der sosial dumping, lavlønnskonkurranse og lavere krav til faglighet er rådende.
– Dessverre gjelder dette ikke bare byggebransjen. Det skjer over hele linja og regjeringen har gjort dette verre, sier han. Men Bals mener det er mulig å påvirke denne utviklingen.
• Arbeidsministeren må svare om sosial dumping
– Velg riktig
– Fagbevegelsen har en viktig jobb med å sørge for at vi har et seriøst og organisert arbeidsliv. Dessuten må man velge politikere som vil bedre forholdene og ikke forverre situasjonen, sa han.
Da mener han det handler det om å ha en politikk som gjør det vanskeligere for useriøse og kriminelle og som strukturerer problembransjen annerledes.
– Som i byggebransjen at man krever lærlinger, en høy grad av faste ansatte, styrker kontrolletatene og sørger for at de kan gjøre jobben sin, sier han.
Bals mener at Solberg-regjeringen har trosset alle advarsel og turer frem med en politikk som svekker arbeidslivet.
– Dagens regjering har i stedet forsterket den negative utviklingen med å åpne for mer generell adgang til midlertidhet og innleie. De gjør ingenting med løsarbeiderkontraktene, sier han.
Og Bals mener dette ikke er tilfeldig.
– Dette er høyrepolitikk og det er også en interessekamp, sier han og minner om at Ap-lederen har varslet den største fagligpolitiske valgkampen.
Den 4. industrielle revolusjonen
Arbeidslivsdirektør Anne Turid Wikdal i Spekter brukte store deler av sin innledning på å snakke om hvordan det digitale arbeidslivet påvirker arbeidstakerne i både spekterområdet og ellers i arbeidslivet i dag.
– Nå har vi i 40 år håndtert de teknologiske skiftene med dagens regelverk, men nå står vi foran den 4. industrielle revolusjonen som endrer måten vi jobber på, hvilke verktøy vi bruker og på hvilke tidspunkter vi jobber på, sier hun.
Wikdal nevnte blant annet endringene som har skjedd i NSB der nå billettsystemet er digitalt og via Apper og NRK der de ansatte nå må jobbe på helt andre måter som krever kompetanse for å henge med.
– Hele 1/3 av arbeidstakere behersker ikke den nye teknologien, så her trengs det en kompetanseheving for å møte fremtiden. Vi trenger omstillingsvillige medarbeidere, sier hun.
• Sintef-forsker: – Det finnes ikke teknologi mot dårlig ledelse
NTL-konferansen 2017
• 15. - 17. mars, Sørmarka
• Tema: Fellesskap, makt og medbestemmelse
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.
Flere saker
NTL-konferansen 2017
• 15. - 17. mars, Sørmarka
• Tema: Fellesskap, makt og medbestemmelse