Statens lånekasse for utdanning legger ned tre kontorer
50 mister jobber når Lånekassen legger ned kontorer
Rundt 50 personer vil miste jobben når Lånekassens kontorer i Tromsø, Ørsta og Bergen blir stengt. Forbundsleder John Leirvaag i NTL mener dette er et feiltrinn.
KRITISERER NEDLEGGING: NTL-leder John Leirvaag er uenig i Lånekassens vedtak om å redusere tallet på kontorer.
Ole Palmstrøm
nina.hanssen@lomedia.no
Leirvaag er opprørt over at Lånekassens styre har vedtatt å stenge tre av kontorene i Lånekassen innen 2020. Ikke bare mister mange statlige ansatte jobben i distriktene men han mener at også viktige fagmiljøer vil forsvinne.
– Gjennom å legge ned disse kontorene så mister Lånekassen viktig fagkompetanse og samtidig vil dette bety et dårligere tilbud til kundene.
• Ansatte i departementene må rydde pulten hver dag i det nye regjeringskvartalet
– Kundene får dårlige tilbud
Leirvaag er også bekymret for kunder som har sammensatte utfordringer knyttet til språk, digital kompetanse, regelverksforståelse, sakskompleksitet eller sliter med helsa. Disse mener han nå får et dårligere tilbud da de ikke får mulighet til å gå til sitt lokale Låsekassen-kontor for å snakke med saksbehandlere ansikt til ansikt.
Leirvaag sier at han er lite imponert over regjeringens distriktspolitikk da de i stor stil sentraliserer nå både i Skatteetaten, Nav og nå i Lånekassen. Han tviler på at dette lønner seg i et samfunnsøkonomisk perspektiv. NTL sentralt og NTL Lånekassen krever at statsråden nå ta saken til Stortinget da det var de i sin tid som vedtok opprettelse av alle Lånekassen regionskontorer.
• Så mye fikk de ansatte i Staten og Spekter-området
Sentralisering
Begrunnelsen for forslaget er Lånekassens digitale strategi. Men Leirvaag tror heller tilbudet blir verre enn bedre for brukerne om regionskontorene legges ned. I dag har Lånekassa kontorer i eller i nærheten av større byer, universiteter og høyskoler. Ifølge Leirvaag er det 50 personer som på sikt vil miste jobben og 20 av dem i Tromsø.
– Når det snakkes i festtaler om digitalisering, sies det at jobben kan gjøres hvor som helst i landet. Det vi imidlertid ser, er at digitalisering mange steder fører til kutt av arbeidsplasser og at tjenestene blir mer sentralisert. Utfordringer Lånekassen står overfor bør løses på en annen måte, slik at vi kan opprettholder kompetansearbeidsplasser i hele landet, sier han.
• Frp-statsråd frykter flere mister betaling for overtid
• Følg oss på Facebook
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.