Lønnsoppgjøret for offentlig ansatte
Så mye fikk de ansatte i staten og Spekter-området
Lønnsoppgjøret for de statsansatte kom i mål med riksmekler Dalseides hjelp. I Spekter er fortsatt mye uavklart.
Tariffoppgjøret i staten og Spekter 2016
(alle bilder) Ole Palmstrøm
anders.hauge.eltvik@lomedia.no
Det var nervepirrende dager før lønnsoppgjøret i staten fikk en løsning. I Spekter-området er ikke alt klart ennå. Her er en oversikt over resultatene så langt:
Staten
Oppgjøret for LO Stats medlemmer i staten fikk en meklingsløsning, og resultatet ble godkjent etter uravstemning 21. juni.
*Tre av fire stemte ja i uravstemningen i staten
Oppgjøret ble preget av at staten inngikk en egen avtale med Akademikerne i forhandlingene, mens LO Stat, YS Stat og Unio Stat brøt og gikk i mekling. Dermed var LO Stats mål om fire like avtaler for alle ansatte i staten allerede uoppnåelig.
Meklinga endte med at de tre hovedsammenslutningene inngikk identiske avtaler. Akademikerne fikk sin egen avtale.
Rundt 50 prosent av potten, som var på nivå med frontfaget (2,4 prosent), ble gitt som generelt tillegg til alle, mens rundt 50 prosent skal fordeles i lokale forhandlinger ute i virksomhetene utover høsten.
Samtidig ble partene enige om å starte et utvalgsarbeid som skal utforme et nytt lønns- og forhandlingssystem i staten, med frist 1. februar neste år. Akademikerne har sitt eget utvalg med staten parallelt.
Tjenestepensjon i staten var et tema før oppgjøret, men dette ble lagt dødt for denne tariffperioden i løpet av oppgjøret.
Spekter, område 1: Orkestre og teater
En lang pensjonsdiskusjon fant sin løsning i oppgjøret, for nå.
Den midlertidige løsningen er en innskuddspensjon, slik Spekter hele tiden har tviholdt på. LO Stat viser til at de har fått med seg viktige kvaliteter fra hybriden, som kjønnsnøytralitet og livsvarig pensjon.
Den midlertidige ordningen skal løpe fram til neste hovedoppgjør om to år. De over 60 år er skjermet fra endringen.
*Midlertidig pensjonsløsning i orkestrene og Operaen
Spekter, Område 2: Norges Bank
Ble enige i forhandlingene, og medlemmene har sagt "ja" i uravstemningen.
Spekter, område 3: Avinor
Etter å ha vært hos riksmekleren i juni, unngikk NTLerne i Avinor streik.
Pensjon var hovedproblemet, der arbeidsgiver ville ha en fullmakt til å endre pensjonsordning, uten at de ansatte visste hvilken ordning som skulle bli innført.
Dette ble slått ned i meklinga, og en prosess på pensjon fram mot neste hovedoppgjør er avtalt.
Den økonomiske delen av oppgjøret er på linje med frontfaget, og kommer som generelt kronetillegg.
Særavtalene videreføres også.
*Slo tilbake pensjonsangrep i Avinor
Spekter, område 4: Lovisenberg
Ansatte i helseforetakene får et generelt tillegg på 9000 kroner. Dette ble resultatet etter at LO-forbundene i helseforetakene og arbeidsgiverforeningen Spekter kom til enighet i lønnsoppgjøret.
Resultatet innebærer at minstelønnssatsene økes betydelig. Spesialsykepleier/jordmor med 16 års ansiennitet vil være sikret et tillegg på minst 2,5 prosent.
Oppgjøret skal nå på uravstemning, med frist 19. august.
Spekter, område 5: Nettbuss
Gjennom hele natten ble det jobbet intenst for å unngå streik, og sammen med Riksmekler Nils Dalseide klarte partene i bussoppgjøret å finne en løsning.
I rene kroner blir det gitt et lønnstillegg på 4 kroner i timen fra 1. april. I tillegg får alle 2 kroner i timen som kompensasjon for at det blir egenandel på frikortordningen.
Samtidig har arbeidsgiverne gått med på å heve helgetillegget til 40 prosent fra lørdag morgen klokka 06 til klokka 15, og 40 prosent ut skiftdøgnet på søndag.
I tillegg ble de blant annet enige om:
• 10 kroner i fagbrevtillegg for renhold, verksted, vask, funksjonærer.
• «Dopause» er på plass.
Tre kroner i lønnstillegg fra 1. april 2017. Dette kommer før det generelle tillegget som gis ved mellomoppgjøret i 2017.
Ikke opprettholdt ytelsesnivå på uførepensjon.
*Bussjåførene får 16.000 i lønnsøkning
Spekter, område 6: NRK
NRK og NTL/LO Stat måtte til riksmekleren for å bli enige.
Hovedproblemet var at NRK ville beregne lønnstillegg ut fra snittlønn i hvert enkelt forbund, noe som ville gitt ulikheter i lønn ut fra hvor de ansatte er organisert. LO Stat vant fram i meklinga, og fikk stoppet dette.
*Likelønn vant fram i NRK-oppgjøret
Partene ble enige om et kronetillegg på 13.000 kroner til journalistene og 11.600 til de øvrige.
Minstelønnssatsene økes med 20.000 kroner.
Nytt av året er at de også klarte å bli enige om at avtalt arbeid med sosiale medier skal regnes inn i arbeidstiden og lønnes som og likestilles med annet arbeid.
Spekter, område 7: NSB
LO Stat og Spekter klarte ikke å bli enige i NSB-forhandlingene, men skal møtes igjen 30. august.
Sammen har de skrevet et brev til regjeringen for å be om avklaring rundt pensjonsordningen i konsernet. Der blir regjeringen bedt om å avklare de finansielle rammebetingelsene knyttet til pensjonsordningen i konsernet.
I mellomtiden skal de se på tilpassede løsninger for pensjon i alle selskapene i NSB-konsernet. De skal også forhandle om andre uløste spørsmål som gjenstår.
*NSB-oppgjøret utsatt til august
Spekter, område 8: Posten Norge
I Posten ble de enige med arbeidsgiver i forhandlinger.
Resultatet er:
• De på lønnstrinn 1 til 56 på Postens lønnstabell, får 8900 kroner i tillegg fra 1. april i år.
• De som er på lønnstrinnene over, får et tillegg på 1,7 prosent.
• Tillegget for å jobbe på søndager mellom 06.00 og 21.00 økes med fire kroner, til 50 kroner i timen.
• Det blir satt av 3 millioner kroner i en justerings-/normeringspott.
• Innskudssatsene i pensjonsordninga økes også, til 5,4 prosent mellom 0G og 7,1G, og 21 prosent mellom 7,1G og 12G.
I tillegg endres flere punkt i overenskomsten, blant annet på opplæring, lønnsansiennitet, velferdspermisjon og lønnspolitikk.
Det skal dessuten settes ned utvalg som skal se på seniorpolitikken i Posten.
Resultatet er godkjent i uravstemning.
Bring Express:
B-delsforhandlingene i Bring Express ga et generelt årslønnstillegg på kr 8500 kroner til alle ansatte. Det avsettes en justerings/norm-pott på kr 6000 kroner som skal forhandles mellom partene. Alle justeringer gjøres med virkning fra 1. april 2016.
I tillegg til perioden hvor det ytes sykelønn, jmf pkt 10.1, kan arbeidstaker innvilges permisjon uten lønn på grunn av sykdom i inntil 6 måneder. Forutsetningen for permisjon er at arbeidstaker i samarbeid med arbeidsgiver utarbeider og følger opp en handlingsplan for permisjonen med sikte på å komme tilbake i arbeid. Partene er også enige om å endre vilkårene for korte velferdspermisjoner med lønn. Ved behov for nye endringer skal dette drøftes.
Bring Warehousing:
I B-delsforhandlingene i Bring Warehousing er partene enige om et generelt tillegg på kr 8100 kroner, og at minste lønnssatsen heves til kr 155 kroner. Også her gis tilleggene med virkning fra 1. april i år.
Også i Bring Warehousing er man blitt enige å endre vilkårene for korte velferdspermisjoner med lønn, på samme måte som i Bring Express. Det samme gjelder punktet i overenskomsten om sykepermisjon uten lønn.
Spekter, område 9: Øvrige virksomheter
16 av virksomhetene må til Riksmekleren for å bli enige, og i 11 av dem er det pensjon som er problemet.
Det gjelder Vinmonopolet, Ruter, Flytoget, Valnesfjord Helsesportssenter, SIVA - Selskapet for industrivekst, Relacom, Norlandia Barnehagene, AIM Norway, Studentsamskipnaden i Bergen, Studentsamskipnaden i Stavanger og Studentsamskipnaden i Østfold.
Meklingsdato er ikke avklart.
Spekter, område 10: Helseforetak
Ansatte i helseforetakene får et generelt tillegg på 9000 kroner. Dette ble resultatet etter at LO-forbundene i helseforetakene og arbeidsgiverforeningen Spekter kom til enighet i lønnsoppgjøret.
Resultatet innebærer at minstelønnssatsene økes betydelig. Spesialsykepleier/jordmor med 16 års ansiennitet vil være sikret et tillegg på minst 2,5 prosent.
Oppgjøret skal nå på uravstemning, med frist 19. august.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.