Statsansatteloven erstatter tjenestemannsloven
Renholdernes advokat: – Statsansatte har fått dårligere stillingsvern med Ny lov om statens ansatte
De oppsagte renholderne i Forsvarsbygg hadde kanskje aldri fått prøve sin sak for tingretten med den nye Statsansatteloven.
Advokat Imran Haider, her i rettssalen sammen med NTL-tillitsvalgt Ann-Berit Sagedal, mener at statsansatte har fått svekket sitt stillingsvern gjennom den nye statsansatteloven som trådte i kraft 1. juli.
Ole Palmstrøm
may.berg@lomedia.no
For et par uker siden brukte Oslo tingrett fem dager på å behandle oppsigelsen av 11 renholderne fra Forsvarsbygg. Retten skal ta stilling til om de 11 renholderne er usaklig oppsagt av Forsvarsbygg, etter at de reserverte seg mot å bli overført til ISS.
• Navs beskjed til torturoffer: Du finnes ikke i systemet
Saken har gått for retten etter den gamle tjenestemannsloven, som ble erstattet av statsansatteloven 1. juli i år.
NTL mener at den nye loven svekker stillingsvernet til arbeidstakere i staten, bl.a. ved at mulighetene til å prøve en oppsigelse for retten er blitt kraftig svekket.
Bukken og havresekken
Forbundssekretær Torstein Brechan tror at dersom renholderne hadde prøvd sin sak under dagens lov, ville saken vært unnagjort i løpet av en dag.
– Det eneste retten kunne vurdert etter dagens lov, er forhold som myndighetsmisbruk, sier Brechan.
Interesseavveiningen mellom virksomhetens behov og ulempene for arbeidstakeren, som var et sentralt tema i renholdernes sak, er ikke lenger noe retten kan vurdere. Denne vurderingen er helt overlatt til ansettelsesrådene ute i virksomheten, der arbeidsgiver har flertall. Brechan mener det er å la bukken passe havresekken.
– Staten er ingen søndagsskole, hvor det aldri går en kule varmt. Vi vet at det kan skje at folk presses ut av stillingen sin fordi de er upopulære heller enn at de har brutt tjenestepliktene sine, sier Brechan.
– Regjeringa har overkøyrt fagforeiningane om ny lov for statstilsette
– Staten har fått sitt syn igjennom
– Staten har i flere år ønsket å gjøre det enklere å gjennomføre omstillinger. Vi har sett at regjeringsadvokaten gjentatte ganger i domstolene har argumentert for at det ikke skal gjøres en rimelighetsvurdering som i privat sektor. Noen få ganger har de lykkes med det, men gjengs oppfatning har vært at det skal foretas en rimelighetsvurdering som etter arbeidsmiljøloven. Nå som domstolenes kompetanse etter statsansatteloven er begrenset til å prøve om det foreligger myndighetsmisbruk, har forvaltningen fått sitt syn igjennom hos lovgiver, sier LO-advokat Imran Haider, som nylig representerte de oppsagte renholderne fra Forsvarsbygg i tingretten sammen med kollega Alexander Cascio.
Overlates arbeidsgivers skjønn
Ifølge den gamle loven, kunne tjenestemenn bli sagt opp dersom stillingen ble inndratt eller arbeidet var falt bort. I den nye loven heter det at "statsansatte kan sies opp når oppsigelsen er saklig begrunnet i virksomhetens forhold".
Ifølge Haider åpner vilkårene for oppsigelse i den nye loven for større grad av skjønn. Når domstolenes kompetanse samtidig er gjort begrenset, får arbeidsgiver i praksis det avgjørende ordet.
– Den nye loven gir ansatte i staten et dårligere stillingsvern enn i privat sektor, sier Haider.
Vil kreve loven endret
Ap, SV og Sps representanter i Kommunal- og forvaltningskomiteen hadde svært kritiske merknader til loven. Dersom det blir regjeringsskifte i høst, vil NTL ta opp spørsmålet om statsansattes stillingsvern.
– Vi forutsetter at en ny regjering vil sørge for at rettssikkerheten som tjenestemennene hadde i den gamle loven blir gjenopprettet, sier Torstein Brechan.
• Ap går i mot regjeringa si nye lov for tilsette i staten
• Sp vil fjerne ny lov for tilsette i staten
Ap vil diskutere endringer
Stein Erik Lauvås, (Ap), medlem i Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, bekrefter at Arbeiderpartiet var imot endringene som Høyre og Frp kom med i ny lov for statsansatte.
– Dette var blant annet fordi vi var bekymret over den vide adgangen som arbeidsgiver ville kunne få til å si opp ansatte. I forbindelse med behandlingen av denne loven ga vi uttrykk for at forslaget vil svekke arbeidstakers posisjon vis-à-vis arbeidsgiver på en måte som er uhensiktsmessig og lite egnet til å styrke trygghet for jobb og trygghet i jobb. Arbeiderpartiet vil bruke trepartssamarbeidet for å diskutere nødvendige endringer i ulike lovverk. Loven om Statsansatte vil være naturlig å ta opp i et slikt samarbeid, sier Lauvås.
Stortingsrepresentant Erik Lauvås (Ap).
stortinget.no
"Valgkamputspill"
Statssekretær Kristin Holm Jensen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil ikke være med på at den nye loven betyr at statsansatte har fått svekket stillingsvernet.
– Kommentarene fra LO og Lauvås er valgkamputspill med store ord og lite substans, sier Jensen i en mail til frifagbevegelse.no.
• Markus Keller har vært midlertidig ansatt i ti år
– De ansatte i staten vil fortsatt ha et sterkt stillingsvern, og bedre enn i arbeidslivet ellers. For midlertidige ansatte og de med kort ansettelsestid er stillingsvernet styrket med den nye loven, skriver Jensen.
Ifølge Jensen beholder man et kollegialt organ ved oppsigelse, slik at de ansattes tillitsvalgte deltar i beslutningen. I tillegg kan avgjørelsen om oppsigelse påklages, hvilket innebærer at de ansatte i staten har særlige rettssikkerhetsgarantier. Videre kan beslutningen fortsatt bringes inn for domstolen, som vil kunne prøve om vilkårene for oppsigelse er oppfylt og om rettsanvendelse og saksbehandling er riktig, skriver Jensen, som hevder at loven følger opp en enstemmig innstilling fra et partsammensatt utvalg, der alle arbeidstakerorganisasjonene, inkludert LO, var representert.
Statsansatteloven
• Fra 1. juli er tjenestemannsloven erstattet av en ny lov, statsansatteloven. Loven gjelder for arbeidstakere i staten.
• Den nye loven innebærer endringer når det gjelder blant annet oppsigelse og midlertidige ansettelser.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.
Flere saker
Statsansatteloven
• Fra 1. juli er tjenestemannsloven erstattet av en ny lov, statsansatteloven. Loven gjelder for arbeidstakere i staten.
• Den nye loven innebærer endringer når det gjelder blant annet oppsigelse og midlertidige ansettelser.