JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet setter sosial dumping på dagsorden

Som forberedelser til neste års landsmøte, inviterer partiet alle til å si sin mening om seriøsitet i arbeidslivet, arbeidslivskriminalitet og sosial dumping
Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, på talerstolen, mens stortingsrepresentantene Dag Terje Andersen og Rigmor Aaserud hører hennes innledning til Arbeiderpartiets møte om et seriøst arbeidsliv.

Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, på talerstolen, mens stortingsrepresentantene Dag Terje Andersen og Rigmor Aaserud hører hennes innledning til Arbeiderpartiets møte om et seriøst arbeidsliv.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

– Vår arbeidslivsmodell er under press, sa partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng da hun åpnet seminaret om seriøsistet på Arbeidslivet på Stortinget.

Partiet som er midt i programdebatten hadde invitert partene i arbeidslivet til et samråd på Stortinget for å få innspill til debatten som skal vedtas på landsmøtet i april neste år.

Stenseng mente at det var et problem at mange av de seriøse, og mange utlendinger opplever å bli grovt utnyttet i det norske arbeidslivet.

– Regjeringen gjør ubotelig skade på den norske samfunnsmodellen

Skarpt skille

Det var stor enighet blant deltakerne om hovedtrekkene i det norske arbeidsmarkedet. Men på et område var det et skarpt skille.

NHO Service med fagsjef for bemanningsbransjen, Even Hagelien, mente at ansettelsesformen fast ansatt uten betaling mellom oppdrag var helt lovlig. Han viste til at dette er en ansettelsesform som har vært vanlig i bemanningsbransjen siden 1964 og at den også var en del av den tariffavtalen som Virke og Handel og Kontor hadde.

Fagsjef for bemanningsbransjen i NHO, Even Hagelien, er engasjert i debatten om et seriøst arbeidsliv.

Fagsjef for bemanningsbransjen i NHO, Even Hagelien, er engasjert i debatten om et seriøst arbeidsliv.

Torgny Hasås

Stortinget mot NHO

Arbeiderpartiets fraksjonsleder i Arbeids- og sosialkomiteen, Dag Terje Andersen, påpekte at Stortinget er uenig med NHO Service. I innstilingen til et representantforslag fra Senterpartiet som Stortinget behandlet i fjor heter det: «Komiteen merker seg at det under komiteens høring var bred enighet om at lovens intensjon for faste ansettelser ikke ivaretas av disse kontraktsformene.»

En ny minstelønn på 198 kroner timen skal hindre sosial dumping i anleggsbransjen

Tillitsvalgte som politi

Det kom også fram en uenighet omkring hvordan kontrollvirksomheten skulle finne sted. Hagelien mente at det ikke var behov for strengere regulering av bemanningsbransjen. Det er allerede en gjennomregulert bransje, at ytterligere kontrolltiltak bare vil ramme de seriøse, mens de useriøse ikke vil bry seg. Problemet er håndhevelsen og kontrollen. Hagelien var imidlertid imot at de tillitsvalgte skal være «politi».

Andersen mente at Arbeidstilsynet aldri kan erstatte det daglige engasjementet som den enkelte tillitsvalgte i hver enkelt bedrift viser.

Det var stor enighet om at opprettelsen av sentre mot arbeidslivskriminalitet der flere etater er samlokalisert har vært svært vellykket. I dag er det fem. De er altfor få, mente flere.

Ap-krav mot sosial dumping

Delingsøkonomi

Arbeidsmandsforbundets Brede Edvardsen tok opp at delingsøkonomien nå er i ferd med å spre seg til nye bransjer, blant annet renhold. Han viste til at selv om de som jobber med renhold på slike vilkår formelt sett er enkeltpersonforetak, er det i virkeligheten et ansettelsesforhold. Denne organiseringen er en måte å unngå de vanlige forpliktelsene arbeidsgivere har.

Det er åpent for alle å komme med innspill til Arbeiderpartiets program. Fristen er 20. juni.

Vil delingsøkonomien rasere lønns- og arbeidsvilkår i Norge?

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse