JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grønn industri

Den grønne omstillinga går for treigt, mener Aker-tillitsvalgt: – Politikerne må ta sin del av ansvaret

Staten og politikerne må på offensiven i utviklinga av grønn industri. Hvis ikke taper vi mer terreng til andre land, mener Aker-konserntillitsvalgt Atle Tranøy.
Vi skal ruste oss til at oljen ikke er den største inntektskilden for staten, sier Atle Tranøy.

Vi skal ruste oss til at oljen ikke er den største inntektskilden for staten, sier Atle Tranøy.

Erlend Angelo

herman@lomedia.no

– Vi kunne vært i en verdensledende posisjon, hadde politikerne lytta mer til industrien.

Det sa konserntillitsvalgt fra Fellesforbundet i Aker ASA, Atle Tranøy, til FriFagbevegelses podkast Rørsla i 2020.

Norske politikere og staten har vært for sløve i utviklinga av den grønne industrien, mener han.

To år seinere er budskapet det samme. Det går fortsatt for treigt.

Norge har kunnet lene oss tilbake fordi vi har en oljeindustri som har hatt mer enn nok å bite i, mener Tranøy.

– Vi er en nasjon som hatt oljeinntekter som har gjort oss mer tilbakelente enn nasjonene vi konkurrerer med, sier Tranøy til FriFagbevegelse nå.

– Det kan sikkert være et innslag av skylddeling i det, men jeg mener så absolutt at politikerne må ta sin del av ansvaret, sier han.

Konferansen

Mandag holdt Tranøy et innlegg på Industriaksjonens industri- og næringslivskonferanse om grønn omstilling. Der prata han og Norgessjef for Aker Offshore Vind, Sebastian Bringsværd, om industriens betydning i det grønne skiftet.

De presenterte en rekke prosjekter Aker-konsernet jobber med, og ville vise at Norge har et stort potensial for fornybar og grønn industri som kan skape hundretusenvis av arbeidsplasser.

Kompetansen har vi, og noe må jo Aker og de andre oljegigantene tjene penger på når olja er ute.

Men utviklinga går ufattelig treigt, mener Tranøy.

Her kan du høre podkasten med Atle Tranøy fra 2020:

Olja på vei ut

Andre land har vært mye kjappere ute når det gjelder å få på plass regulatoriske regimer og finansielle støtteordninger for fornybar industri, mener Tranøy.

– Vi har tapt terreng innafor områder der vi har hatt alle forutsetninger til å være ledende og tidlig ute med å bygge ut ny fornybar industri, sier han.

Han trekker fram havbasert oppdrett og å bruke naturgassen til å produsere hydrogen og ammoniakk som noen muligheter der Norge har gode forutsetninger.

– Så man har rett og slett havna bakpå, mens andre land har vært på offensiven?

– Ja, også er det et element at vi framover skal ruste oss for en situasjon der det ikke er petroleumsindustrien som gir nasjonen og fellesskapet de store inntektene, men nye typer industri.

Les også: Håvard ser etter jobb nummer to på grunn av de økte prisene: – Man kan ikke bare slutte å spise

Staten som eier

Hvordan skal staten sikre at Norge og fellesskapet får sin del av de framtidige inntektene, spør Tranøy.

– Da må man tenke offensivt, sånn man gjorde når man bygde den norske oljeindustrien. Staten må ta posisjoner også på eiersida, som gjør at de får en del av inntektene.

– Har du krav eller konkrete tiltak politikerne må få gjennom for å realisere den grønne omstillinga raskere?

– Nå handler det primært om å få på plass både det regulatoriske og finansielle rammeverket som gjør at prosjektene kan komme i gang.

– Men det handler også om hvordan staten kan aktivisere seg selv og ta sin del av risikoen gjennom å gå inn på eiersida.

Tranøy mener staten for eksempel kan etablere store statlige fond, som kan deles opp med ulike innretninger for ulike industrier.

– Og hvorfor ikke tenke sånn som man har gjort med oljeindustrien? Staten er på eiersida i oljelisenser, så hvorfor skal man ikke være inne på lisenser i havvind og havbruk for å ivareta fellesskapets interesser i form av framtidig økonomisk avkastning?

Under innlegget på konferansen trakk han også fram at det må stilles kvalitative kriterier som sikrer norsk industri oppdrag, norske lønns- og arbeidsvilkår og kompetanseutvikling. Energipolitikk som sikrer billig fornybar kraft er også essensielt, mener Tranøy.

Mye lest: Da Lina kom til Norge og fikk jobb, ville ingen snakke med henne

Warning
Annonse
Annonse