«Nå bør Arbeiderpartiet pleie den styrkede opposisjonen på Stortinget, ikke inngå flere forlik med den borgerlige regjeringen»
Stor skuffelse i fagbevegelsen over fire nye år med borgerlig regjering.
KAMPEN FORTSETTER for (fra venstre:) Jan Olav Andersen (leder av EL og IT Forbundet), Sara Bell (leder i Fagforbundet Bergen), Julie Lødrup (førstesekretær i LO) og Lars Morten Johnsen (leder av Transportarbeiderforbundet)
Kristian Brustad / Ole Palmstrøm / Martin Guttormsen Slørdal
yngvil@lomedia.no
Det er dagen derpå for fagbevegelsen. De borgerlige (H, Frp, Venstre og KrF) fikk 89 mandater og de rødgrønne (Ap, SP, SV, Rødt og De Grønne) 80 mandater på Stortinget. Nå er det bare å fortsette kampen, sier topptillitsvalgte FriFagbevegelse har snakket med.
• Disse blir fagbevegelsens representanter på Stortinget
– Fagbevegelsen vil fortsette å forsvare offentlig eierskap, og jobbe for å øke arbeidstakernes rettigheter, og kjempe mot ytterligere forverring av arbeidsmiljøloven, og privatisering, sier Jan Olav Andersen, leder i EL & IT Forbundet.
– Jeg er skuffet over at vi ikke får byttet ut regjeringen. Det var hovedmålet. Men som SV-er er jeg strålende fornøyd med resultatet vi har oppnådd, sier han og roser partileder Audun Lysbakken.
– Nå bør Arbeiderpartiet i større grad pleie den styrkede opposisjonen på Stortinget enn å inngå flere forlik med den borgerlige regjeringen, lyder hans råd til partiet som gjorde et dårlig valg.
– Ap har ikke tjent på sine forlik med de borgerlige, mener han.
Han tror noe av forklaringen på den borgerlige valgseieren er at Frp «dro det klassiske kortet med vulgær agitasjon rundt innvandringsspørsmålet igjen».
• Kommentar: Svaret på nederlaget er organisering
– Kampen fortsetter
LO-sekretær Julie Lødrup, NTL-er og stortingskandidat for Arbeiderpartiet, er skuffet over valgresultatet:
– Vi hadde trengt en ny regjering som spiller på lag med oss ikke mot oss, i velferd og arbeidsliv, sier hun.
– Er det noen spesielle enkeltsaker du mener kan ha påvirket valgkampen?
– Det har snarere vært en mangel på enkeltsaker, og for mye snakk om personer, meningsmålinger og verdier. De politiske sakene «forsvant». Det var hovedproblemet vårt.
– Det viktigste for fagbevegelsen nå er å fortsatt kjempe for å sikre at flest mulig har en fast tilknytning til arbeidslivet. Det var det vi kjempet for i valgkampen, for å få en regjering som ville fjerne adgangen til midlertidige ansettelser og sikre fast lønn mellom oppdrag for innleide arbeidere.
– Flere mener at Arbeiderpartiets «flørt» med Krf og Venstre svekket Ap. Hva tenker du om det?
– Det skapte litt støy, men jeg vil ikke overdrive viktigheten av det. Kanskje en og annen velger gikk fra Ap til SV, men jeg tviler på at det førte folk over til blå blokk, sier Lødrup.
– Uff og uff. Det er blåmandag.
– Skikkelig nedtur, sier Fagforbundets leder i Bergen, Sara Bell.
– Framgangen for venstresiden i politikken skapte positive forhåpninger hos mange unge folk. SV gikk opp og Rødt kom inn på Stortinget. Mange unge er skuffet nå over at det ikke ble regjeringsskifte.
Hun mener venstresiden har vært virkelig skjerpet i valgkampen og greid å formidle sine saker tydelig.
– Det viktigste vi gjør nå er å forberede oss på kommunevalgkampen. Sørge for å bite oss fast, og passe på offentlig sektor og velferdstjenestene som er nærmest folk.
– Kan Krf bidra til å fremme fagbevegelsens saker?
– Det er vanskelig å si noe om. Men det er synd at de som har gjort den dårligste valgkampen får så mye å si, mener hun.
• Historisk gjennombrudd for Rødt
– Rødt har tydeligst støtte til folk i kamp
Også leder Transportarbeiderforbundet, Lars Johnsen, er skuffet over at det blir fire nye år med Høyre og Frp i regjering.
– Vi får se hvor Krf hopper etter hvert. Fra et faglig ståsted: Det kommer til å bli tøft. Det vil bli fortsatte angrep på arbeidsfolk, sier han.
– Lyspunktet er at det også har skjedd en venstredreining i politikken, med oppgang for SV og Rødt inn. Senterpartiet har gått fram, antakelig noe på bekostning av Venstre og Krf.
– Hva kan det bety for fagbevegelsen å ha Rødt på Stortinget?
– Det er partiet med den tydeligste støtten til folk i kamp, svarer Johnsen.
Han trekker spesielt fram havnestriden.
– I fire år med havnestrid har aldri Rødt vakla noe sted. De har alltid vært en støttespiller.
Johnsen er spent på hvordan Arbeiderpartiet oppsummerer valget.
– På mange områder burde Ap ha gått til venstre i politikken, men valgte i stedet å gå til høyre. Jeg tror folk oppfatter at forskjellene mellom høyresiden og Arbeiderpartiet er små.
– Jeg tror Ap falt da de begynte å lefle med Krf og Venstre, spesielt Venstre. Da var Ap langt unna sine kjernevelgere. Jeg tror mange Ap-velgere tenkte «hva skjer nå?». Venstre er det mest fagforeningsfiendtlige partiet på Stortinget.