Strid i europeisk fagbevegelse:
Nordisk fagbevegelse sier nei til nasjonal minstelønn
Høy ledighet, sterk migrasjon og svak økonomi kaster mørke skygger over europeisk fagbevegelse.
UENIGHET: LO-nestleder Tor-Arne Solbakken, her sammen med leder av LOs internasjonale avdeling Vidar Bjørnstad, er i likhet med sine nordiske kolleger motstander av nasjonal minstelønn.
Sissel M. Rasmussen
helge@lomedia.no
Norden står alene i kampen mot nasjonal minstelønn. Spørsmålet er blitt en gjenganger og har versert i flere tiår. Tyskland er det seneste landet som har innført nasjonal minstelønn. Men Norden stritter mot. Det må kompromisser til for å skape enighet i den europeiske fagbevegelsen.
– Vi bruker ulike virkemidler for å nå de samme målene, nemlig at alle skal ha en anstendig lønn å leve av, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken til LO-Aktuelt.
Les også: Nei til norsk lønn i Norge. Fritt fram for sosial dumping i norske farvann
Nasjonale forhold
Toppene i hele den europeiske fagbevegelsen er denne uka samlet til styremøte den Europeiske Faglige Samorganisasjonen, EFS, i Brussel. Forslaget om å gå inn for en felles europeisk minstelønn er frafalt. Det som gjenstår er spørsmålet om man skal gå inn for en nasjonal minstelønn. Kompromisset som blir vedtatt, går for at man skal innføre en nasjonal minstelønn der hvor fagbevegelsen ønsker det.
Det kan man leve med i Norden.
– Vi mener en nasjonal minstelønn vil presse lønningene nedover. De som har lavest lønn vil få en enda lavere lønn. Det er få som mener det er en god løsning i Norge, mener Solbakken.
Venstre er det eneste politiske partiet som ønsker dette. Og Virke er den eneste arbeidsgiverorganisasjonen som går inn for det.
• Venstre vil ha nasjonal minstelønn mot sosial dumping
Sterk fagbevegelse
– Grunnen til at mange europeiske land har en nasjonal minstelønn, er at de har svake fagbevegelser, for dårlig organisasjonsgrad og for dårlig tariffdekning. De har en for dårlig kampkraft til å presse lønningene oppover gjennom forhandlinger. Da bruker de politiske myndigheter. Det har jeg full forståelse for i en slik situasjon. Det må være opp til hvert land hva de ønsker og det gir også uttalelsen uttrykk for, poengterer Solbakken.
Han får fullt medhold fra den danske LO-lederen, Lizette Risgaard er fullt på linje med sin norske kollega.
– Minstelønn er ikke tema i Danmark. Det kommer aldri på tale, slår hun klart fast.
Hun legger imidlertid til at det ikke er noe galt å innføre nasjonal minstelønn i land hvor fagbevegelsen mener det er riktig.
• Polsk klubbleder og superverver skal stoppe medlemsfallet i byggebransjen
Møter endringene
Et land hvor fagbevegelsen mener det er riktig, er Nederland.
– Jeg har forståelse for den norske og nordiske holdningen ut fra et perspektiv om at fagforeningene står veldig sterkt i Norden, og at en minstelønn kan svekke fagforeningen. Men fra et nederlandsk perspektiv har vi hatt en nasjonal minstelønn i flere tiår. Og vårt system møter på en bedre måte endringene i arbeidslivet, fleksibiliteten i arbeidslivet og intregreringen av innvandrere, mener Catelene Passchler.
– Vi er trygge på at vårt system er robust for forandringer og utfordringer i Nederland, men jeg vil ikke fortelle mine nordiske kollegaer hva de skal mene.