JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unio-leder får ansvar for hele den nordiske fagbevegelsen:

Ragnhild skal lede hele Norden

Lederjobben i den nordiske fagbevegelsen går for første gang til Unio. Ragnhild Lied skal styre og mener Europa trenger den nordiske modellen.
Ragnhild Lied overtok som Unio-leder etter Anders Folkestad, som var leder i 14 år.

Ragnhild Lied overtok som Unio-leder etter Anders Folkestad, som var leder i 14 år.

Unio

helge@lomedia.no

Dermed har Ragnhild Lied i sitt første hele år som Unio-leder klart det hennes forgjenger, Anders Folkestad, aldri klarte: Å ha lederansvaret for hele den nordiske fagbevegelsen.

– Det nordiske samarbeidet er viktigere enn noensinne. Samarbeidet er en kraft som kan skape et stort fellesskap i en verden hvor det er stor uro i forhold til arbeidslivet, sier Ragnhild Lied til LO Aktuelt.

Det spesielle i år er at Norge også har lederskapet i Nordisk ministerråd.

• Fagforbundet er jokeren i valget av ny LO Stat-leder

Går på rundgang

Noen stor valgkamp for å bli Unio-leder var det ikke. Vervet går på rundgang blant land og organisasjoner.

I Norge er LO, Unio og YS med i det nordiske faglige samarbeidet under paraplyen til den felles nordiske fagorganisasjonen NFS. Den fjerde hovedorganisasjonen i Norge, Akademikerne, har valgt å stå utenfor.

Med seg i arbeidsutvalget har Lied blant annet med seg LO-toppen i Sverige, Karl-Petter Thorwaldsson, som nestleder. Roar Fåthen fra LO var den forrige norske med lederklubben.

• Følg Frifagbevegelse på facebook

Samme utfordringene

Lied mener det er stor enighet innad i fagbevegelsen i Norden om de faglige spørsmålene - uavhengig av ståsted.

– Utfordringene er de samme. Vi skal jobbe for å ivareta den nordiske modellen og trepartssamarbeidet, men det kan hende det også er tid for å fornye den, mener Lied.

Hun mener Europa trenger mer involvering og samarbeid mellom partene i arbeidslivet.

– Norden har resultater å vise til. Våre felles erfaringer med høy organisasjonsgrad i tillegg til trepartssamarbeidet, er riktig medisin som også resten av Europa trenger, mener Unio-lederen.

• Likestilleren - møt den nye lederen av NOrsk Jernabenforbund

• Politiker på ytre høyre lager svarteliste over folk som er positive til innvandring

• – Vi må tenke nytt om arbeidslivet i Skandinavia

Annonse

Flere saker

Annonse