JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krafttak for lærlingene:

Sanner vil at alle etater i staten skal ta inn minst én lærling

Jan Tore Sanner (H) vil ikke at staten skal være noen sinke med bruken av lærlinger.

Kommunalministeren ber alle departementene stille krav til sine underliggende etater om å ta inn minst én lærling hver.

– Satsingen vi nå gjør er både riktig og nødvendig. Staten og det offentlige trenger flere dyktige fagarbeidere. Unge menn og kvinner kan stille spørsmål og bidra til at vi gjør ting på litt andre måter, sier Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Må ta inn lærlinger på offentlige oppdrag

Rekrutteringseffekt

Regjeringen ser effekten av arbeidet med å rekruttere lærlinger til statlige virksomheter.

Målet om en økning på 20 prosent i antallet nye lærekontrakter i staten ved utgangen av 2015 sammenlignet med 2011, ble oppnådd. I fjor høst var det over 1.100 lærlinger i staten. Mens fem departementer hadde åtte lærlinger til sammen i 2013, er i dag 19 lærlinger fordelt på 14 departementer.

– Resultatet av satsingen er at flere ønsker å ha lærlingkontrakt i departementene. Når etatene også rekrutterer lærlinger, vil det offentlige bli et attraktivt sted å ha fagopplæringen, mener Høyre-statsråden.

Nå tar McDonald's inn lærlinger

Statlig krav

Bakgrunnen for Sanners initiativ er statens krav om at alle som får oppdrag i det offentlige i 2016, også må ha lærlinger. Det betyr at bedrifter ikke kan vinne anbud med det offentlige hvis de ikke har lærlinger. Staten tar nå ta sitt ansvar.

Det offentlige generelt og staten spesielt har lenge hatt et stempel som sinker med å benytte seg av lærlinger.

– Det har med tradisjon å gjøre. Privat sektor har gått foran, mens staten har rekruttert medarbeidere på andre måter. Som samfunn trenger vi flere dyktige fagarbeidere. Vi må styrke opplæringen. Den gir mange muligheter og er en fantastisk vei å gå for unge mennesker, påpeker Sanner.

Regjeringen vil tvinge bedriftene til å ta inn flere lærlinger

Fornøyde lærlinger

Statsbygg startet i august for første gang med lærlinger i byggdrifterfaget. Lukas Fuglerud, Stig Kjuul Sæther, Andreas Resvoll og Joakim Nodland Hansen fikk tirsdag møte kommunalministeren på Folkehelseinstituttet. Lærlingene hadde bare lovord å si om satsingen.

– Nå ser vi positivt på framtidige jobbutsikter. Dette virker både bra, trygt og forutsigbart. Nå får virksomheten en fin blanding av unge og eldre, sier de fire lærlingene til ANB.

I 2016 er tilskuddet på 139. 066 kroner per lærling for ett år med fulltidsopplæring. Fra 1. juli 2017 år økes tilskuddet med 2.500 kroner per kontrakt.

«Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»

«Ingen grunn til at de over 60 skal ha mer ferie eller fordeler enn andre»

Annonse
Annonse