JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Underernærte eldre på institusjon

Seks av ti eldre på institusjoner er underernærte

– Lokalpolitikerne må spørre seg selv om fokuset de har på ernæring og om de forstår hvor viktig det er.

Foto: Frank May / NTB scanpix

aslak.bodahl@anb.no

Nær 60 prosent av eldre pasienter på institusjoner er underernærte, ifølge en ny rapport på oppdrag fra Helsedirektoratet.

– Hadde regjeringspartiene sagt ja til den nasjonale strategien om bedre ernæring for eldre som vi foreslo i fjor, hadde vi kommet et stykke på vei nå, sier stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

• En tredel av sykehjemsplassene i Oslo drives av velferdskonsern

• Slik tjener de private på eldreomsorg

Nasjonalt løft

Knutsen refererer til et Ap-forslag i Stortinget om en nasjonal strategi for bedre kosthold og ernæring for eldre i sykehjem eller de som mottar hjemmetjenester. Det ble nedstemt av Høyre og Frp samt Venstre.

– Det trengs et nasjonalt løft med konkrete tiltak for bedre kosthold og ernæring for eldre. Vi tror dette må bli det neste store satsingen i eldreomsorgen, påpeker Ap-politikeren.

Partiet foreslår følgende:

● Å sikre at kunnskap om ernæring for sårbare grupper i helsetjenesten får mer plass i helseprofesjonsutdanningene.

● En helhetlig nasjonal strategi med konkrete tiltak for godt kosthold og sunn ernæring hos eldre som får tjenester i sykehjem og hjemmetjeneste.

● Få en ernæringsstatus hos eldre som mottar kommunale omsorgstjenester og beskrive konkrete tiltak for å iverksette nasjonale retningslinjer mot underernæring hos eldre, innen en definert tidsramme.

– Ved siden av et kompetanseløft for ernæring, er også kunnskap hos personalet i alle ledd viktig. Enten maten tilberedes på sentralkjøkken, institusjonskjøkken eller i hjemmet, er helheten fra der maten lages til den står på bordet helt avgjørende, mener Knutsen.

Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp) sier til ANB at Ap-forslaget i fjor kom på et tidspunkt da regjeringen allerede var i gang med arbeidet for en nasjonal kostholdsplan.

• Voldsom vekst i private sykehjemsplasser

• – Private sykehjem og asylmottak genererer millioner til private formuer

Styrker kompetansen

Kjønaas Kjos peker også på invitasjonen fra regjeringen til landets sykehjem om en konkurranse for å heve kvaliteten på institusjonsmaten. Hun har stor tro på oppfordringen til sykehjemmene om å legge måltidet senere på ettermiddagen.

– Vi er godt i gang med å styrke kompetansen på helse i kommunene, sier Kjos, og viser til primærhelsemeldingen.

– Meldingen understreker behovet for en ernæringsfysiolog i kommunene. Lokalpolitikerne må spørre seg selv om fokuset de har på ernæring og om de forstår hvor viktig det er.

Annonse
Annonse