JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt lønnssystem i staten

Staten vil ha «større lokalt handlingsrom» for fastsetting av lønn

Statens personaldirektør Gisle Norheim er godt fornøyd med lønnssystem-rapporten, som han mener er et godt grunnlag for forhandlingene i vår.
FORNØYD: Statens personaldirektør Gisle Norheim mener rapporten om lønns- og forhandlingssystem i staten er et veldig godt utgangspunkt for forhandlingene.

FORNØYD: Statens personaldirektør Gisle Norheim mener rapporten om lønns- og forhandlingssystem i staten er et veldig godt utgangspunkt for forhandlingene.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Statens personaldirektør Gisle Norheim har vært med i begge lønnssystem-utvalgene, og mener de er viktige bidrag for å fortsette å videreutvikle lønns- og forhandlingssytemet i staten.

– Det er en utrolig spennende rapport, og partene har utredet mulighetsrommet for et forenklet lønns- og forhandlingssystem, sier han.

Nå starter kampen om hvilket lønnsystem staten skal ha

Alternativer

Det er tre alternativ som blir drøftet i rapporten: ett system som ligner det staten har i dag, ett der all lønnsdannelse skjer lokalt, samt en mellomløsning med mer lokalt enn i dag og sentrale føringer eller rammer.

Norheim vil ikke si om han har noen favoritt.

– Statens krav og posisjon er selvfølgelig forhold som vi presenterer for partene under forhandlingene. VI har fått tre spennende alternativer, og hva vi konkluderer med skal vi komme tilbake til, sier han.

– Men under fjorårets tariffoppgjør ønsket dere vel alt ut lokalt opprinnelig?

– Vi hadde opprinnelig krav om at hele den økonomisk disponible rammen skulle lokalt, og så endte vi ikke på det. Sånn er det i en forhandlingssituasjon. Men vi fikk lokale potter langt større enn det vi tidligere har hatt, på begge avtalene, sier Norheim.

Se hele rapporten (PDF)

Lokalt

Han understreker at han ønsker å finne gode løsninger sammen med partene.

– Staten håper vi klarer å få til ytterligere skritt mot større lokalt handlingsrom og fleksibilitet, gjennom forhandlinger, sier han.

Akademikernes gruppe var ferdig for et par dager siden, og de har ifølge Norheim diskutert to av de samme alternativene. De har imidlertid ikke gått nærmere inn på det alternativet som baserer seg på dagens system i stort.

Norheim sier også at staten er godt fornøyd med fjorårets resultat.

– Vi er veldig godt fornøyd. Vi er veldig fornøyd med større lokalt handlingsrom, både på økonomi men også større fleksibilitet ved at vi gjorde en del endringer i hovedtariffavtalene. Vi får mange og gode tilbakemeldinger på retningen vi satte i fjor. Noen melder om krevende forhandlinger med to avtaler, men det statlige arbeidsgiverne er gjennomgående fornøyde med flere midler lokalt og større fleksibilitet generelt.

– Forhandlingskaos ved UiO etter at staten fikk to tariffavtaler

En eller flere avtaler

Norheim sier at staten ønsket å få til endringer gjennom like avtaler i staten i fjor, men at hovedambisjonen er større lokalt handlingsrom og fleksibilitet.

– Det kan gjerne skje gjennom en felles avtale, men det ble sekundært i fjor og vi valgte til slutt to løsninger. Vi fikk ikke til en felles avtale i fjor, men vi kan ha den ambisjonen på sikt, sier Norheim, som til slutt berømmer alle som har deltatt i utvalgsarbeidet.

– Dette er et veldig bra grunnlag som vi nå tar med oss i forberedelsene til forhandlingene, sier han.

Les også:

Ny tjenestemannslov skal komme i vår

LO Stat skal kartlegge konsekvensene av regjeringens ostehøvelkutt

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse