JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bekymringsbrev til europeiske sosialistkolleger:

Støre advarer mot minstelønn

De nordiske sosialdemokratiske partilederne med Jonas Gahr Støre i spissen advarer sine europeiske sosialistvenner.
Arkivbilde fra årsmøte i Samak 2017. Ap-leder Jonas Gahr Støre og den svenske statsministeren, Stefan Löfven

Arkivbilde fra årsmøte i Samak 2017. Ap-leder Jonas Gahr Støre og den svenske statsministeren, Stefan Löfven

Tri N. Dinh

stian.fyen@anb.no

I flere europeiske land ligger de sosialdemokratiske partiene nede med brukket rygg. Senest ved valget i Nederland endte det tradisjonelt store sosialdemokratiske partiet PvdA med katastrofale 9 mandater.

Nå ber de nordiske sosialdemokratiske partiene med Jonas Gahr Støre i spissen sine sosialdemokratiske kolleger i Europa om å se til Norden.

Det kommer fram i et brev fra samarbeidsorganisasjonen til de nordiske sosialdemokratiske partiene og LO-ene, SAMAK, til sosialistfraksjonen i Europaparlamentet.

Brevet er signert SAMAK-leder Jonas Gahr Støre og generalsekretær Jan-Erik Støstad.

Minstelønn

Vi ønsker å adressere at EU på mange måter ER i støpeskjeen nå. Da er det viktig å sikre rammene for Norden og den nordiske modellen i framtidas Europa. Men vi ønsker også en mer sosial utvikling ute i Europa, med anstendige jobber til flest mulig. Dette handler også om å begrense høyrepopulismens vekst og i ytterste fall om krig og fred., sier Støstad til Avisens Nyhetsbyrå, og legger til:

– Stikkordene er et mer sosialt og likestilt Europa, flere og bedre jobber, kamp mot skatteunndragelser, en rettferdig luftfart og grønn omstilling.

I brevet tar Støre & co. opp temaer som den nordiske modellen, kampen mot ledighet, kollektiv lønnsdannelse, kompetanseløfting i arbeidslivet og en bekymring for minstelønn.

– Vi ønsker ikke at EU bestemmer at Stortinget skal vedta norske lønninger. For oss er det et fremmed element i den norske måten å få gode lønninger på. I Tyskland har de måttet sette en nasjonal minstelønn, men det er fordi de har fått et todelt arbeidsliv, og fagbevegelsen ikke er sterk nok til å få opp de lave lønningene, sier Støstad.

• – Vi har svarene. Det har ikke høyrekreftene, sier Gahr Støre

Likhet og trygghet

Det er første gang de nordiske sosialdemokratiske partiene og de nordiske LO-ene går sammen om et slikt brev.

– Vi erkjenner at Europa er stort. Men vi skal ikke gjøre oss mindre enn vi er. Vi er 25 millioner mennesker. Vi har tross alt en ganske ensartet måte å se verden på, og vi ønsker å vise at vi tar vare på vår likhetskultur. Og vi ønsker å gi vårt syn på framtidas Europa slik at vi både kan opprettholde vår måte å styre på, og samtidig bidra til mer likhet og trygghet ute i Europa, sier Støstad.

Nordisk modell

Lederne av de nordiske sosialdemokratiske partiene og LO-ene ser med bekymring på hva som har skjedd i Europa i kjølvannet av finanskrisen.

– Alle ser at det har blitt for store ulikheter i Europa. Og flere sosialdemokratiske partier sliter. Det er en bred erkjennelse av at vi må legge større vekt på det sosiale Europa. Det er ikke bare å imitere den nordiske modellen i resten av Europa, det skjønner alle. Men det er viktig for oss å opprettholde vår arbeidslivsmodell med sterke og ansvarlige parter. Vi vil unngå lovbestemt minstelønn. Det kan passe andre steder i Europa, særlig i sør, men det passer ikke her, understreker generalsekretæren.

• De unge frykter fire nye år med de blåblå

• Fafo-rapport: Delingsøkonomien kan utfordre den norske modellen

Warning
Annonse
Annonse