JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmiljø

Jeg får høre at HR-lederen mobber. Hva gjør jeg?

Arbeidsgiver har plikt til å undersøke påstander om mobbing.
At det etter uformelle meldinger framkommer at HR-lederen er en av mobberne, gjør situasjonen kinkigere.

At det etter uformelle meldinger framkommer at HR-lederen er en av mobberne, gjør situasjonen kinkigere.

Gorm Kallestad / NTB

SPØRSMÅL: Jeg er tillitsvalgt, og vi jobber nå med oppfølgning av medarbeiderundersøkelsen. Den har avdekket høye tall vedrørende mobbing. Jeg mottar alarmerende info om at HR-lederen hos oss er mobber. Hva skal jeg gjøre med denne informasjonen?

SVAR: Hovedfunnene fra en arbeidsmiljøundersøkelse skal framlegges i arbeidsmiljøutvalget (AMU) til behandling. Det er også naturlig at HR-avdelingen vil være den som driver prosessen videre, legger forholdene praktisk til rette for oppfølging i avdelinger, gruppesamtaler, lederveiledning og -støtte.

Det viktigste med en medarbeiderundersøkelse er at den gir åpning for å finne ut mer om de problemer som identifiseres. Når du i tillegg har fått uformelle meldinger om mobbing som tillitsvalgt, og de også er rettet mot enkelte personer, er mulighetene større for at dere kan komme uvesenet til livs.

At det etter uformelle meldinger framkommer at HR-lederen er en av mobberne, gjør situasjonen kinkigere, men minst like viktig for dere å ta tak i.

Her har vi et eksempel på at vernetjenesten og de tillitsvalgte må samarbeide godt.

Verneombudet har en «plikt» til å se til at arbeidsgiver får melding om trakassering og diskriminering, se arbeidsmiljøloven § 2-3 (2d) og ny bestemmelse i § 6-2 (2f). I praksis kan det bety å innkalle arbeidsgiver til møte for å legge fram funn om mobbing. Der vil det være naturlig at du som tillitsvalgt deltar. Eller du kan sende en skriftlig melding om at man ønsker tilbakemelding fra arbeidsgiver innen 14 dager om hva denne har tenkt å gjøre for å løse problemet.

Meldingen kan godt inneholde hvem som er identifisert som mobber. Da plikter arbeidsgiver å undersøke faktum, og det innebærer mer enn å spørre HR-lederen om hen er enig. En sånn melding kan løftes opp i AMU, om det ikke skjer noe konkret med saken.

I AMU møtes både vernetjenesten og de tillitsvalgte med ledelsen, og kan få gjennomslag for tiltak og videre undersøkelser.

Jeg skriver med vilje «melding» til arbeidsgiver, fordi jeg primært ønsker at dere skal arbeide med denne saken i våre medvirkningsfora, og ikke overlate dette til ekstern granskning.

Har du spørsmål om HMS eller verneombudets rolle? Da kan du sende ditt spørsmål til arbernha@online.no

Les også: Må vi tåle å bli skjelt ut på jobb?

Annonse
Annonse