JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fisk er også mat

– Fisk er også mat, sier Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter. Han vil ha en egen sjømatminister.

kjell.werner@anb.no

Stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter irriterer seg over at Norsk landbrukssamvirke hevder at Norge har en lav selvforsyningsgrad av mat på under 50 prosent.

– Jeg synes dette er svært villedende av Norsk landbrukssamvirke. Fisk er også mat, sier Hagesæter til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han har sendt brev til fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen om saken. Hagesæter spør hva som ville ha skjedd dersom Norge sluttet å eksportere fisk og gikk over til å konsumere all norsk fiskefangst.

– Les også: Fra fiskeslo til bio-gull

– Hver av oss ville kunne inntatt cirka åtte sjømatmåltider per dag hvis vi beholdt all sjømaten selv, skriver Lisbeth Berg-Hansen i sitt svarbrev.

– Sagt på en annen måte, om vi antar at hver av oss inntar to sjømatmåltider i uken, ville norsk produksjon av sjømat kunne forsyne en befolkning på 126 millioner mennesker, legger fiskeriministeren til. I dette regnestykket er spedbarn og andre som ikke spiser sjømat trukket fra.

– Les også: – Matvanene er endret

– Kanskje hadde det vært mer naturlig med en kyst- og sjømatminister enn en landbruks- og matminister som vi har i dag, sier Frp-representanten fra Hordaland.

Den norske produksjonen av sjømat var i fjor på 3,4 millioner tonn rund vekt. Norges sjømatråd har beregnet at dette tilsvarer 36 millioner sjømatmåltider hver dag. Innenlands konsum av sjømat er på i overkant av 100.000 tonn.

– Jeg tror det er mange som ikke er klar over hvor stor mateksportør Norge i realiteten er, poengterer Gjermund Hagesæter.

– Les også: Mye fisk – lite salg

Fiskeriministeren opplyser at 10-15 prosent av sjømaten som konsumeres i Norge er importert. Selvforsyningsgraden for sjømat er altså rundt 85 prosent.

– Det er klart at dersom vi regner med eksporten av sjømat, har Norge mer enn nok til å dekke befolkningens behov for protein og sunt fett. Selvforsyningsevnen for sjømat er dermed svært god. Men, vi behøver imidlertid også andre matvarer, legger Lisbeth Berg-Hansen diplomatisk til. (ANB)

Annonse
Annonse