JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

66.000 fikk studieplass

Over 4.000 flere søkere enn i fjor fikk i år tilbud om høyere utdanning.

Tall fra Samordna opptak (SO) viser at 66.151 søkere til universiteter og høyskoler har fått tilbud om studieplass, en økning på rundt 7 prosent fra 2008.

– Vi er bekymret for at utdanningsinstitusjonene vil ta inn flere studenter enn det er plass og ressurser til, slik at mange ikke får den oppfølgingen og veiledningen de har krav på fra lærestedet, sier Ina Tandberg, leder i Studentenes Landsforbund (StL), og Anne Karine Nymoen, leder i Norsk Studentunion (NSU).

De henviser til Stortingsmelding nr. 44 «Utdanningslinja», som spår fortsatt økning i antall studenter de neste fire årene.

– Nå krever vi at regjeringen bevilger en milliard i frie midler til institusjonene for å imøtekomme studenteksplosjonen og samtidig styrke utdanningskvaliteten til studentene som fra høsten av setter seg på lesesalene, sier studentlederne.

Lært av fortiden

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) har ikke planer om å bevilge en milliard kroner med det første:

– Det er absolutt viktig at studentene får den oppfølgingen de har krav på. Vi har lært av forrige gang vi hadde store inntak på høyere utdanning uten å følge opp. På begynnelsen av 1990-tallet var lesesalene fulle, og studentene fikk ikke nok oppfølging. Dette tenkte vi på da vi i revidert nasjonalbudsjett bevilget 160 millioner kroner til rundt 4.000 nye studieplasser. Pengene skal styrke institusjonenes evne å gi utdanning med høy kvalitet, sier statsråden til NTB.

9.000 uten tilbud

Til sammen søkte 104.238 personer høyere utdanning i år. Av disse er 75.065 søkere kvalifisert for minst ett studium, en økning på 10,4 prosent fra 2008.

Av de kvalifiserte søkerne har 88 prosent fått tilbud om studieplass, en nedgang på 3 prosentpoeng fra i fjor. Denne nedgangen skyldes den store økningen i årets søkertall.

I alt står 8.914 kvalifiserte søkere uten studieplass etter hovedopptaket.

– Regjeringen er opptatt av at flest mulig av de kvalifiserte søkerne skal få et studietilbud, og universitetene og høyskolene kan i år gi tilbud til flere søkere enn i fjor, sier Aasland.(ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse