JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Afghanistans nye ansikt

Manizha Bakhtari blir Afghanistans eneste kvinnelige ambassadør når hun besetter jobben i Oslo. Forsvarsministeren gleder seg over utnevnelsen.

– Jeg er veldig entusiastisk og beæret over å bli Afghanistans ambassadør i Norge. Jeg har vokst opp i et land hvor tradisjoner ikke tillater kvinner å bevege seg utenfor huset, men grunnloven gir kvinner like rettigheter som menn, sier Manizha Bakhtari til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Spennende

Bakhtari ble tildelt stillingen i september og vil tiltre i midten av oktober. Fra setet i Oslo blir hun Afghanistans ambassadør i de fem nordiske landene.

– Bakhtari har en spennende bakgrunn, og jeg er sikker på at hun kommer til å gjøre en svært god jobb for hjemlandet sitt og for norsk-afghanske relasjoner, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om utnevnelsen.

Det gleder statsråden at den nye ambassadøren ønsker å skape et mer nyansert bilde av hjemlandet.

– Afghanistan er så mye mer enn bare et land i konflikt, sier Strøm-Erichsen.

Bakhtari er utdannet journalist og har ved siden av jobben som stabssjef i det afghanske utenriksdepartementet undervist i faget. Den driftige kvinnen har funnet tid til å lede en rekke opplæringsprogram for kvinner innen politikk og en rekke andre områder. Hun har også utgitt litteratur med fokus på kvinners rettigheter i Afghanistan og media.

Aktiv

Som ambassadør vil hun ha spesielt fokus på tre virkeområder:

– Bygge relasjoner mellom alle politiske, kulturelle, sosiale og økonomiske grupper og institusjoner, samt være svært tilgjengelig for norske medier.

– Bidra aktivt til å utvikle utdanningssystemet i Afghanistan, via samarbeidsprosjekter med Norge og et av de øvrige nordiske landene.

– Arbeide for å bedre kvinners liv ved å bygge broer og skaffe finansiell støtte til institusjoner som aktivt jobber for kvinners rettigheter.

Når det gjelder kampen for å bedre kvinners rettigheter har hun merket seg den norske forsvarsministerens innsats.

– Jeg er sikker på at Anne-Grete vil hjelpe oss å bygge et nytt liv for afghanske kvinner. Forhåpentligvis kommer en dag hvor landets innbyggere lever på like vilkår. Det vil imidlertid ta tid og virke gradvis. (ANB)

Warning
Annonse
Annonse