JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Støre lover penger til ny AFP-ordning

– Men nå ligger ballen foreløpig hos dere og resten av fagbevegelsen, sa statsministeren på Fellesforbundets landsmøte.
Statsminister Jonas Gahr Støre ble tatt godt i mot av forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum da han kom til landsmøtet. Det var ikke alle i salen som var like hjertelige.

Statsminister Jonas Gahr Støre ble tatt godt i mot av forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum da han kom til landsmøtet. Det var ikke alle i salen som var like hjertelige.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Et av de største spørsmålene på landsmøtet har vært avtalefestet pensjon (AFP).

På fredag sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik at landsmøte burde utfordre Støre på om hvordan regjeringa stiller seg til det.

Under sin innledning svarte Støre at regjeringen vil være med. Den vil bidra til en AFP-ordning, også i framtida.

– Men nå ligger ballen foreløpig hos dere og resten av fagbevegelsen. AFP er partenes avtale, og vi respekterer det. Men dere skal vite, at vi er beredt til både å lytte og bidra til å finne gode løsninger, sa statsministeren.

Les også: Faren mistet AFP-en. Nå vil anleggsarbeider Ole Andreas ha ny ordning på plass

Kraft-Støre

Et annet viktig spørsmål på landsmøte har vært spørsmålet om kraftpolitikk. Støres svar er at vi skal bygge ut mer kraft, mer nett og bruke krafta på en effektiv måte.

Regjeringas svar på strømkrisa er strømstøtteordningene som regjeringen har innført. Men han slo fast at det ikke er snakk om å bygge flere utenlandskabler.

– De vi har må vi bruke med fornuft.

Bra økonomi

Han kunne også vise til at i norsk økonomi er det gode tegn: Prisveksten er på vei ned, og vil avta mer neste år, ledigheten fortsatt er svært lav, høy etterspørsel etter arbeidskraft og det er fortsatt rekordhøy eksport og høye investeringer.

Høyt på lista sto alle tiltakene regjeringa har gjennomført i arbeidslivet som innstrammingene for utleie av arbeidskraft fra bemanningsbyråer.

Tydeligere fagbevegelse

Støre sa at regjeringa er tydelig på at de endringer som er gjort, er innenfor regjeringas handlingsrom.

Men han hadde også et ønske fra Fellesforbundet:

– Nå trenger vi at fagbevegelsen er tydelige: Dere må formidle den betydningen som denne saken har for vår arbeidslivsmodell.

Satt av en time

Støre hadde det travelt. Han hadde satt av to timer til Fellesforbundet, klemt inn mellom et møte med Høykommissæren for flyktninger og YS årskonferanse. Men han hadde satt av tid til 20 innlegg fra salen.

Der var det mye kritikk, men Støre var på offensiven. Han avviste at regjeringa ikke gjør noe.

Da han innledet på tilsvarende måte for fire år siden, kunne han reise hjem med en skikkelig bakoversveis. Støre fikk massiv kritikk.

På årets landsmøte var det en mild bris i forhold, og statsministeren svarte med å vise til en lang smørbrødliste over hva regjeringa har gjennomført.

Meld dere inn

Tre talere tok opp at Arbeiderpartiet burde skaffe seg en ny ledelse. Til dem hadde Støre et svar. Meld dere inn i Arbeiderpartiet og delta på landsmøtet som velger partiledelsen.

Warning
Annonse
Annonse