JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Røde Kors-presidenten, miljøbyrådet og forskeren:

– LO må slå i bordet og vise lederskap i kampen for klima og miljø

Klimaendringene kommer uansett hva vi nå gjør - og dere i LO har en viktig rolle for å jobbe til beste for kloden, sa Ingerid Straume fra Universitetet i Oslo på Gol torsdag.
KLIMAFORKJEMPERE: Robert Mood, Lan Marie Nguyen Berg og Ingerid S. Straume var invitert til Gol for å snakke om togradersmål og en verden i endring

KLIMAFORKJEMPERE: Robert Mood, Lan Marie Nguyen Berg og Ingerid S. Straume var invitert til Gol for å snakke om togradersmål og en verden i endring

Morten Hansen

nina.hanssen@lomedia.no

Ifølge Straume, som holdt en innledning om klimaendring som fenomen, ble år 2016 målt av NASA som det varmeste året noen gang.

– Slik utviklingen nå er, ligger vi an til et 3-graders økning globalt og de største endringene ligger foran oss, sa forsker og forfatter Straume.

De borgerlige partiene kutter enda mer i fengsler, Nav og andre statlige virksomheter

Straume var, sammen med president Robert Mood i Norges Røde Kors og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg, invitert for å gi deltakerne på Kartellkonferansen en oppdatering på hva som skjer i klimapolitikken.

Alle tre innlederne berømmet LO Stat for å ha satt temaet på dagsorden.

– LO må vise lederskap

– Dere har en enorm kraft og at dere setter klimaendringene på dagsorden, gleder meg. Hvis dere forventer at det skjer noe, så vil det skje noe, Robert Mood fra Norges Røde Kors.

Mood gikk gjennom utfordringene som Røde Kors jobber praktisk med, både hjemme og utenfor Norges grenser.

– Når vi snakker om våre sårbare klode, blir det fort depressivt, men det er samtidig viktig å tenke at det nytter å engasjere seg, sa han.

Røde Kors-bevegelsen arbeider på mange områder som er berørt av klimaendringene. Blant annet jobber de med folk i sårbare områder som er rammet av ekstremvær med flom og andre naturkatastrofer.

Norges Røde Kors har blant annet et feltsykehus i Bangladesh, der hele 600 000 mennesker bor i flyktningeleire.

Ifølge Mood, er det estimert at hele 145 millioner mennesker må forlate sine hjem, dersom temperaturen stiger ytterligere. Allerede i dag vi man mange klimaflyktninger.

I tillegg jobber de med migranter og folk som er på vandring på grunn av fattigdom,som følge av naturkatastrofer.

– Ikke siden 2. verdenskrig har vi sett en større krise og den internasjonale Røde Kors-føderasjonen jobber med et rammeverk og en handlingsplan for å kunne være i forkant av klimaendringer som venter oss.

– LO har en klar og viktig rolle. Skal noe skje, må LO slå i bordet og vise retning, vise lederskap og sette fellesskapet først, sa han.

NTL: – La den flekken ligge

Oslo som miljøhovedstad

Lan Marie Nguyen Berg, miljøbyråd i Oslo, er glad for at LO Stat nå tar klimadebatten.

Hun fortalte hvordan hun selv, gjennom feltarbeid fra Vietnam og Kenya, har møtt mange klimaflyktninger og at det var derfor hun selv ble miljøpolitiker.

Hun er stolt over at Oslo er utpekt som Europas miljøhovedstad i 2019. Ifølge henne ligger hovedstaden i front på en rekke områder.

Oslo passerte en milepæl i fjor, da flere valgte å reise kollektivt framfor å kjøre bil.

Nå satser byrådet både på grønn innovasjon, grønne jobber og grønt byliv og jobber med framtidens miljøløsninger.

– Klima- og miljøutfordringene er vår tids største solidaritetskamp, fordi det rammer de som har minst fra før. Det er solidaritet med de som trenger nye jobber nå og i framtiden, sa hun.

– Jeg er 30 år og mange av mine venner er småbarnsforeldre. Da tenker jeg ofte. Hvilken verden bringer vi barna våre inn i? Vi må kjempe for at det blir en god og trygg verden å vokse opp i. Det er vårt felles ansvar og dere i LO har en sentral rolle. Det grønne skiftet er i gang og dere må sikre at ikke fagbevegelsen blir en bremsekloss. Ingen av oss klarer å få til en rettferdig omstilling uten fagbevegelsen, var hennes beskjed.

Se alle sakene fra Kartellkonferansen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse