JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FLT på Kartellkonferansen:

100.000 nye fagskoleplasser i løpet av ti år, mener LO og FLT vi må ha: – Regjeringen nedprioriterer fagskolene

Det slo Aud Marit Sollid, første nestleder i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT), fast under LO Stats kartellkonferanse på Gol.
KLAR TALE: FLTs første nestleder, Aud Marit Sollid, fremmet forbundets og LOs krav om 100.000 fagskoleplasser i løpet av ti år på LO Stats kartellkonferanse.

KLAR TALE: FLTs første nestleder, Aud Marit Sollid, fremmet forbundets og LOs krav om 100.000 fagskoleplasser i løpet av ti år på LO Stats kartellkonferanse.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

– Dagens regjering har tatt et langt steg i feil retning med sin nedprioritering av fagskolene. Faktisk har statsråd Jan-Tore Sanner lagt frem en satsning som er på 40 nye heltidsplasser i år. Til sammenlikning har LO tidligere krevd 100.000 over de neste ti årene, sa Sollid.

Til stede i salen var Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han fikk også klar beskjed.

p

– FLT er glad for at Ap i sitt alternative budsjett for 2020 foreslår 1000 nye fagskoleplasser. Det er et tydelig steg i den retningen som trengs. Men vi må ha mer, slo Sollid fast.

Livslang læring

Sollid understreket at kunnskap er ferskvare i sitt innlegg. Nettopp derfor er livslang læring avgjørende.

– I 2019 kan vi ikke lenger snakke om utdannelse som noe man gjør én gang i livet. Det gjelder enten du er helsefagarbeider eller vegingeniør, sa Sollid.

Nettopp her spiller fagskolene en avgjørende rolle, ifølge FLT. Sollid mener kunnskapsminister Sanner sover i timen når han tror dette utdanningsløpet kun er for de som kommer direkte fra videregående skole.

En skole for alle

– Fagskolen må bli en mulighet for alle. Ikke ved å være en to års pause fra arbeidslivet, men via modulbaserte studier, tilpasset arbeidshverdagen i bedriften og den ansatte. Da trengs det en stor satsning, understreket Sollid.

p

Ifølge nestlederen er det et skrikende behov for fagskolekandidater, både i det private næringslivet og i staten. Men kun 16.000 studieplasser, mot nær 300.000 på universiteter og høgskoler, er på ingen måte nok.

Inviterte til samarbeid

I sitt innlegg inviterte Sollid Ap-leder Jonas Gahr Støre til et felles løft for fagskolene.

– Dere har gjort en god jobb med å øke regjeringens svake ambisjoner for fagskolene med tjuegangen i deres alternative budsjett for 2020. Nå håper jeg vi kan jobbe sammen for at det neste tiåret i utdannings-Norge blir fagskolens tiår, sa Sollid.

Hun var klar på at det må stakes ut en kurs for å gjøre fagskolene like attraktive og selvfølgelige som en akademisk utdannelse.

– Da trenger vi LO og FLTs ambisiøse satsing, og vi trenger deg til å styre skuta i havn, sa Sollid henvendt til Gahr Støre.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse