JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anniken Huitfeldt om renholderne i Forsvaret: – Vi må gjøre alt vi kan for å heve denne kontrakten

Anniken Huitfeldt (Ap), leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, lover hun vil gjøre det som er mulig for å få renholderne tilbake til Forsvaret – hvis Arbeiderpartiet kommer i regjering etter høstens valg.
IKKE RETTFERDIG: Inger Løvlien (t.v.) og Bente Olsen mistet i fjor jobben som renholder i Forsvaret, da renholdet ble privatisert og kontrakten ble gitt til ISS. Nå lover stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (forgrunnen t.h.) at hun vil forsøke å få kontrakten opphevet hvis Arbeiderpartiet kommer i regjering. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (forgrunnene t.v.) karakteriserer behandlingen av renholderne som rå og brutal.

IKKE RETTFERDIG: Inger Løvlien (t.v.) og Bente Olsen mistet i fjor jobben som renholder i Forsvaret, da renholdet ble privatisert og kontrakten ble gitt til ISS. Nå lover stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (forgrunnen t.h.) at hun vil forsøke å få kontrakten opphevet hvis Arbeiderpartiet kommer i regjering. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (forgrunnene t.v.) karakteriserer behandlingen av renholderne som rå og brutal.

Morten Hansen

morten.hansen@lomedia.no

– Vi har hevet andre kontrakter, blant annet i Tromsø og med renovasjonen i Oslo. Vi må gjøre alt vi kan for å heve også denne kontrakten. Nå hører vi at kvaliteten ikke er så god, så dette er noe av det første vi må gå løs på når vi tar over Forsvarsdepartementet, sier Huitfeldt.

Les også: To historier om privatisering av renhold

Må vaske selv

Hun viser til at det er kommet interne klager på renholdet i Forsvaret. Før sommeren sendte Forsvarets fellestjenester et brev til Forsvarets logistikkorganisasjon og Forsvarsstaben, hvor renholdet blir beskrevet som «mangelfullt og av en utilfredsstillende og ikke akseptabel kvalitet». Blant annet skal brukerne selv være nødt til utføre renhold fordi; «gulvene i tillegg til at de generelt er meget skitne også har store synlige flekker. Inventaret er dekket av støv og det er skitt og flekker på dører og vegger».

– Dette er ikke en sak for kun renholderne. Dette er en sak for hele Forsvaret. Vi kan ikke ha denne typen arbeidsforhold i et forsvar, sier Huitfeldt.

Engasjerer mange

Stortingspolitikeren er en av de som aspirerer til forsvarsministerposten hvis Arbeiderpartiet kommer i regjeringsposisjon.

Hun fastslår at saken til renholderne engasjerer mange i Forsvaret.

– Jeg reiser mye rundt og snakker med folk i Forsvaret. Hele Forsvaret er opptatt av dette her. Nylig holdt jeg et foredrag i Øvre Romerikes forsvarsforening om blant annet sikkerhetspolitikk, IS og Russland. Det de var mest opptatt av på slutten, og som de ga meg trampeklapp for, var da jeg snakket om renholderen som mistet pensjonen sin, forteller Huitfeldt.

Blir opprørt

En snau uke før valgdagen, møtte Huitfeldt to av renholderne som nå har mistet jobben. Begge får redusert pensjonen med rundt én million kroner. Det opprører stortingspolitikeren.

– Det de sparer på her, er å ta fra renholderen pensjon. Dette handler ikke om effektivisering – dette handler om dårligere arbeidsforhold for de ansatte. Det er rett og slett ikke rettferdig. Jeg blir opprørt, sier Huitfeldt.

Skuffet og sliten

– Jeg håper politikerne får gjort noe med dette. Det er kjempetrist. Jeg har alltid vært stolt av å være renholder, men nå synes jeg det er tungt, sier Bente Olsen.

59-åringen har jobbet i Forsvaret i 32 år. I fjor mistet hun jobben da Forsvaret ga rengjøringskontrakten til ISS.

Sammen med Inger Løvlien, og flere andre renholdere, har hun i august sittet i retten og blitt fortalt at de var ukvalifiserte til andre stillinger. Det på tross av at Forsvaret tidligere, både muntlig og i årsberetninger, har framhevet den gode jobben renholderne har gjort.

– Jeg er skuffet og såret, sliten og deprimert, sier Olsen.

– Jeg har sovet dårlig om natta under hele denne prosessen, forteller Løvlien.

Hun er 61 år, og bare noen få måneder fra å kunne gå av med AFP. Taper de rettssaken kan hun ikke det, og taper med det en million kroner i pensjonsutbetalinger.

Likevel sender hun en tanke til de som nå renholder byggene til Forsvaret.

– Jeg synes synd på de som vasker nå. Det er de som får peset. Det er ikke de som styrer som får klagene. Det er de på gulvet. Og de kan ingenting for dette. De får bare beskjed om hva de skal gjøre, sier Løvlien.

Rått og brutalt

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er også opprørt over behandlingen renholderne har fått av Forsvaret og regjeringen.

– Det er ikke ofte vi ser en arbeidsgiver opptre så hensynsløst som det vi ser her. Her er det lojale og dyktige ansatte som har jobbet med renhold i Forsvaret i en årrekke, som helt på tampen frarøves jobb, AFP og tjenestepensjon. De taper altså opp mot en million, like før pensjonsalder, rett og slett på grunn av ideologi. Det er rått og brutalt, og det viser ideologisk privatisering på sitt verste, sier Gabrielsen.

Han understreker at han ikke kritiserer de ansatte i ISS, men ideologien og privatiseringsiveren til den sittende regjeringen.

– Det handler om at de som nå vasker i Forsvaret må løpe raskere, hver enkelt må vaske flere bygg, og kvaliteten har derfor gått ned. Det ser vi på klagene fra blant annet hæren. Dette viser hvor innsparingene skal tas – og det er på lønn og pensjon til de ansatte, sier Gabrielsen.

Analyse: Sliterne fikk passet sitt påskrevet

Millioner i pensjon står på spill for de oppsagte renholderne

– Forsvarsbygg kunne strukket seg mye lenger for å finne løsninger for renholderne

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse