JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonskonferanse i Bergen

Disse tillitsvalgte anbefaler ja til ny offentlig tjenestepensjon

Medlemmene bør stemme «ja» når forslaget om ny offentlig tjenestepensjon kommer til uravstemning, mener Fauzia Hussain-Wiik og Morten Aksdal, tillitsvalgte for Fagforbundet og NFF.
POSITIVE: Tillitsvalgte Fauzia Hussain-Wiik i Fagforbundet og Morten Aksdal i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) skulle gjerne hatt mer til sliterne, men synes likevel forslaget som ligger på bordet er akseptabelt

POSITIVE: Tillitsvalgte Fauzia Hussain-Wiik i Fagforbundet og Morten Aksdal i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) skulle gjerne hatt mer til sliterne, men synes likevel forslaget som ligger på bordet er akseptabelt

Merete Jansen

merete.jansen@lostat.no

240 tillitsvalgte stilte på møtet LO arrangerte i Bergen 6. april. Dobbelt så mange som i Oslo noen dager tidligere. De vil gjerne ha et svar klart på hånden når medlemmene lurer på hva som ligger i potten før uravstemningen.

Fauzia Hussain-Wiik, leder i Fagforbundet Helse Bergen, sier at hun lærer mye:

– Men det er veldig tungt og mye å holde styr på!

Slik er forslaget til ny pensjonsordning i offentlig sektor

Mange spørsmål

Regiontillitsvalgt Morten Aksdal i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) er enig.

Hans forbund organiserer mange yrkesgrupper, der noen pensjonerer seg ekstra tidlig på grunn av særaldergrenser, mens andre går av sent. Derfor er det ikke så enkelt å ha den hele og fulle oversikten over hva endringene innebærer for alle sammen. Det kommer mange spørsmål fra medlemmene:

– Spesielt fra de som nærmer seg pensjonsalderen. Man lurer blant annet på om det er lurt å stå lengst mulig, selv om man kanskje har utfordringer og synes jobben er tung.

Både Aksdal og Hussain-Wiik er glad for at det kom på plass et ekstra tillegg for de såkalte sliterne. De hadde gjerne sett at tillegget var større, men føler seg trygge på at LOs forhandlere fikk ut det som var mulig.

– Jeg tror det er gjort en god jobb for våre medlemmer i NFF, sier Aksdal.

LO Stat vil ha slutt på at lederne karrer til seg mest

– Risikosport

Inne i konferansesalen fikk de over 200 tillitsvalgte blant annet høre om delingstall, indeksering og samordningsregler. Innleder Pål Skarsbak fra LO Kommune påpekte at man kan være for eller mot innføringen av levealdersjustering i Folketrygden, men at dette er noe organisasjonene bare må forholde seg til. Noe av formålet med forhandlingene som nylig ble avsluttet, var å dempe konsekvensene av denne endringen så godt som mulig.

– Alternativet til å godta forslaget om en ny løsning, er å beholde dagens ordning. Det vil slå svært dårlig ut for mange, påpekte Skarsbak. Makkeren hans på podiet, Steinar Fuglevaag fra Fagforbundet, valgte å si det slik:

– Det er en betydelig risikosport å takke nei til dette tilbudet for så å vente og håpe på et bedre tilbud!

STOR INTERESSE: 240 tillitsvalgte fylte salen i Bergen da Pål Skarsbak og andre innledere fra LO fortalte hvordan den nye tjenestepensjonen vil slå ut - om den blir vedtatt.

STOR INTERESSE: 240 tillitsvalgte fylte salen i Bergen da Pål Skarsbak og andre innledere fra LO fortalte hvordan den nye tjenestepensjonen vil slå ut - om den blir vedtatt.

Merete Jansen

Klar anbefaling

De tillitsvalgte Frifagbevegelse snakket med, er ikke villige til å ta en slik risiko. De går til egne medlemmer med en klar anbefaling om å stemme ja til det forslaget som er forhandlet frem. Aksdal tror de fleste kommer til å gjøre nettopp det.

– Inntrykket mitt er at man er rimelig fornøyd med resultatet.

Hussain-Wiik oppfatter også medlemmene som positivt innstilte.

– Stemningen er helt grei. Jeg har ikke hørt noe annet.

Hun har merket at engasjementet rundt pensjon er på vei opp.

– Det har kommet flest spørsmål fra de som nærmer seg pensjonsalder, men det er flere og flere unge som engasjerer seg nå og vil lære mer. De ser kanskje at det er dem selv dette gjelder på litt lengre sikt.

Pensjonseksperten: – Et meget godt tilbud til offentlig ansatte
OSLO: Are er på skolebenken for å bli klok på forslaget til ny offentlig tjenestepensjon

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse