JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enighet om ny tjenestepensjon for 800.000 ansatte i stat og kommune. LO Stat: – Medlemmene er sikret gode pensjoner

LO Stat-leder Egil André Aas mener løsningen som skal ut til uravstemming har en god sosial profil, som sikrer et godt pensjonsnivå og pensjonstillegg til de som må gå av tidlig.
ENIGHET: Forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon pågikk hele natta for LO Stat-leder Egil André Aas og resten av LOs delegasjon.

ENIGHET: Forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon pågikk hele natta for LO Stat-leder Egil André Aas og resten av LOs delegasjon.

Håkon Eltvik

anders@lomedia.no

Etter en intens periode med forhandlinger, kom partene så langt at LO Stat-leder Egil André Aas og forbundene kan anbefale den prosessavtalen de har fått med regjeringa.

– Vi har fått på plass en god og helhetlig løsning, med en god sosial profil. Den sosiale profilen og totalen er så god at vi anbefaler denne prosessavtalen, oppsummerer han rett etter forhandlingene.

Statsansatte henger etter i lønnsutviklingen

– Godt pensjonsnivå

Med dette anbefalte forslaget, mener Aas at medlemmene i LO Stats forbunds sikres gode pensjoner.

– I dette ligger det et godt pensjonsnivå for forbundenes medlemmer, samtidig som vi har fått tettet hull som vi har i dagens AFP og fått på plass et tidligpensjonstillegg for de som må gå av tidlig.

Aas viser til utregninger gjort for årskullene 1973 og 1993, og forskjellene på hvor lenge disse må jobbe for å nå et pensjonsnivå på 66 prosent av grunnlønna. Både for lønnsnivå på 4 og 6 ganger grunnbeløpet i Folketrygden, vil de måte stå tre, fire og i noen tilfeller fem år lenger i jobb med dagens ordning enn den nye for å oppnå 66 prosent av sluttlønna i pensjon.

Det kommer også et nytt pensjonselement som er kalt «Betinget tjenestepensjon», som vil gi sikkerhet for de som i utgangspunktet ikke kvalifiserer for AFP.

– Dette nye pensjonselementet vil også kunne tas ut fleksibelt for alle fra 62 til 70 år i tillegg til de andre ytelsene som ligger i ordningen, sier Aas.

Lurer du på ordene som blir brukt under tariffoppgjøret? Sjekk tariffleksikonet

Særaldersgrenser

Et annet, stort spørsmål har vært hva som skal skje med særaldersgrensene. Her mener Aas de har fått på plass en god løsning.

– En av de andre store utfordringene i forhandlingene har vært gruppene som har særaldersgrenser. Her har vi fått på plass en avtale som sikrer forutsigbarhet for denne gruppen, noe som var viktig. Det vanskeligste har vært å få på plass tidligpensjonstillegget. I tillegg til særaldersgrensene, sier han.

Aas sier at det aldri er sånn at man får alt man ønsker seg i forhandlinger, heller ikke i denne.

– Det er alltid slik i forhandlinger at vi kunne tenkt oss enda større ytelser på noen elementer, men helheten, herunder den sosiale profilen er så god at vi vil anbefale forbundene med sine medlemmer å stemme ja til prosessavtalen i forbindelse med uravstemningen som skal gjennomføres. Men først skal vi bruke tiden på å informere godt om resultatet, sier Aas.

Endelig frist for å melde tilbake til ASD er satt til 1. juli 2018.

LO bekymra for aukande forskjellar: – Vi risikerer ei kraftig svekking av den norske modellen

Frifagbevegelse kommer med mer etter pressekonferansen som startet klokka 13.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse