JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hege ble strandet på flyplassen i Thailand. Nå endrer forsikringsselskapet reglene

Hege Winther Gullie og mannen ble skuffet over hjelpen de fikk da flyet hjem fra Bangkok ble flere døgn forsinket. Nå har Sparebank1 endret reglene.
LANG VEI HJEM: I vinter ble reisen fra Thailand til hjemmet på Nesodden utenfor Oslo ekstra lang. Hege Winther Gullie og mannen måtte være mer enn to døgn på flyplassen i Bangkok. Gjennom reiseforsikringen i Sparebank1/LO Favør fikk de ikke noe tilbud om å reise med et annet selskap.

LANG VEI HJEM: I vinter ble reisen fra Thailand til hjemmet på Nesodden utenfor Oslo ekstra lang. Hege Winther Gullie og mannen måtte være mer enn to døgn på flyplassen i Bangkok. Gjennom reiseforsikringen i Sparebank1/LO Favør fikk de ikke noe tilbud om å reise med et annet selskap.

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no

ole@lomedia.no

En fantastisk vintermåned i Thailand fikk en avslutning som gjør at turen nå huskes for helt andre ting enn god mat og vakre strender: På grunn av tekniske problemer hos Norwegian, ble hjemreisen mer enn to døgn forsinket. De i reisefølget som hadde avtaler med andre selskap enn Sparebank1, fikk tilbud om å kjøpe seg nye flybilletter, dekket av reiseforsikringen. Winther Gullie og mannen fikk derimot beskjed om at dette var Norwegian sitt ansvar. De måtte i stedet vente på det et hotellrom de syntes var dårlig, som i utgangspunktet er beregnet på gjester som trenger å slappe av noen få timer.

Dette er lønna i over 300 yrker

Nye regler

FriFagbevegelse får opplyst fra Sparebank1 at vilkårene for dekning av hjemreise i slike tilfeller som det familien her opplevde, ble endret rett før sommerferien.

– Basert på denne og liknende saker med forsinket avgang – og hvor flyselskapene bruker lang tid på å ordne hotell og returreise – endret vi like før sommeren vår oppgjørspraksis ved at vi refunderer kunden mellomlegget dersom noen ønsker å bestille ny flybillett, skriver kommunikasjonssjef Simen B. Rudi i en e-post.

Det er Hege Winther Gullie glad for å høre, for hun unner ikke andre å havne i samme situasjon.

– Da vi for en gangs skyld virkelig trengte reiseforsikringen vi hadde betalt inn til i mellom 10 og 20 år, følte jeg meg fullstendig overlatt til meg selv! Det er først i en slik situasjon at man skjønner hvilket produkt man har kjøpt, sier Gullie, som er NTL-medlem og har forsikring gjennom LOfavør.

Mareritt

Problemene startet 1. mars, da familiegruppen på elleve medlemmer i alderen fire til 80 år skulle hjem fra ferie. Ikke lenge etter avgang, fikk flyet tekniske problemer og måtte tilbake til Bangkok. Resten av reisefølget ble busset til et flott hotell i storbyen. Winther Gullie og mannen måtte bli igjen på flyplassen fordi de hadde vært i Thailand to uker lengre enn de andre, og visumet gikk ut samme dag som planlagt avreise. Uten verken visum eller nytt, gyldig boardingkort, fikk de ikke forlate flyplassen. De kunne heller ikke hente den innsjekkede bagasjen.

– I realiteten var vi «fanget» på flyplassen. Vi kunne ikke en gang handle de klærne og toalettsakene som er dekket av forsikringen fordi vi det ikke var satt opp noen ny avgang og vi dermed ikke hadde noe gyldig boardingpass.

Innkjøp ble etter hvert løst ved å be andre, ukjente passasjerer om å bruke kredittkortet deres til å handle for. Noe av det de trengte aller mest, var en lader til mobilen, så de kunne holde kontakt med flyselskap, forsikringsselskap og familien. Dette er et innkjøp Sparebank1 ikke har gått med på å refundere.

– Når det gjelder forsinket bagasje, er det slik at det er nødvendige klær og toalettsaker som er omfattet av forsikringen, sier kommunikasjonssjef Simen B. Rudi.

– Ingen hjelp å få

I avgangssonen på flyplassen var eneste alternativ for overnatting et slags hotell som tilbyr hvile for personer med god tid til neste fly. Serveringen er begrenset, og slett ikke beregnet på reisende som bor der i flere døgn, forteller Hege Winther Gullie.

Da paret skjønte at det kunne ta mange døgn å komme seg videre, nærmest tryglet de forsikringsselskapet om å få fly hjem med et annet selskap. Resten av familien hadde fått tilbud om dette via sine reiseforsikringer andre steder.

– Svaret var at de ikke kunne hjelpe oss, uansett hvor lang tid det måtte ta. Ansvaret for å få oss videre, lå hos Norwegian.

(Saken fortsetter under bildet)

AVREISE OG ANKOMST: Ikke lenge etter avreise fra Bangkok - BKK - måtte flyet gjøre vendereis og lande samme sted. Deretter fulgte noen slitsomme døgn på flyplassen.

AVREISE OG ANKOMST: Ikke lenge etter avreise fra Bangkok - BKK - måtte flyet gjøre vendereis og lande samme sted. Deretter fulgte noen slitsomme døgn på flyplassen.

Privat

Yter ekstra service

At ansvaret i utgangpunktet ligger hos flyselskapet, følger av EU-regler og står som oftest svart på hvitt i vilkårene som ledsager reiseforsikringen. Likevel velger forsikringsselskapene ofte å yte litt ekstra når noen havner i trøbbel:

– Det hender i noen situasjoner at man fraviker vilkårene, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige forsikring.

Han forteller at det er mulig å kreve regress fra flyselskapet når forsikringsselskapet har betalt ut noe som egentlig burde vært dekket av flyselskapet.

DnB Forsikring sier også at de innimellom opplever at flyselskapene ikke gir kundene den hjelpen de har krav på. Deres egne tall viser at erstatninger i forbindelse med flyforsinkelser har blitt omtrent tredoblet de siste seks årene.

– Vi ser an hver seg sak for seg og prøver alltid å finne den beste løsningen for kundene våre. I et slikt tilfelle som dette, ville vi nok gitt beskjed om at dersom Norwegian ikke hadde klart å få dem hjem innen 24 timer, ville forsikringen kunne komme til anvendelse, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.

I etterkant av Winther Gullies dårlige erfaring, har som nevnt Sparebank1 endret sin praksis i slike saker.

– Vår oppgjørspraksis er nå på linje med de andre forsikringsselskapene, og vi har ingen øvre beløpsgrense for å handle billetter hos et annet flyselskap, skriver kommunikasjonssjef Simen B. Rudi i en e-post.

LO spår pensjonssmell for sliterne

Dette er LOfavør

Fordelsprogram for LOs 900.000 medlemmer.

Gir tilbud på blant annet lån og forsikringer i Sparebank 1.

Kilde: www.lofavor.no

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Dette er LOfavør

Fordelsprogram for LOs 900.000 medlemmer.

Gir tilbud på blant annet lån og forsikringer i Sparebank 1.

Kilde: www.lofavor.no