JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nøkkelen til varig arbeid i Norge:

Ildiko (28) skaffet seg lederstilling i Posten Norge på egen hånd: – Jeg beskriver meg selv som en kriger

Ildiko Hadnagy (28) er ungarsk, oppvokst i Romania. Hun har bodd ni år i Norge, og i løpet av den tiden har hun lært et nytt språk, skaffet seg fast jobb og fått en karriere i Posten – helt av seg selv.
LIKER LEDERROLLEN: Via hardt arbeid har Ildiko Hadnagy gått fra å være sommervikar til å bli distribusjonsleder i Posten. Hun trives godt i Posten og setter pris på utfordringene lederrollen gir.

LIKER LEDERROLLEN: Via hardt arbeid har Ildiko Hadnagy gått fra å være sommervikar til å bli distribusjonsleder i Posten. Hun trives godt i Posten og setter pris på utfordringene lederrollen gir.

Kai Hovden

06.06.2019
12:42
07.06.2019 09:16

kai.hovden@lomedia.no

I 2010 var Hadnagy ferdig med videregående skole i hjemlandet. Samme året ble faren syk, og uten det sikkerhetsnettet vi er vant til fra den norske velferdsstaten, var ikke fremtidsutsiktene gode. Dermed søkte hun ut av landet, og nå sitter hun som distribusjonsleder for Posten på Kolbotn utenfor Oslo.

Fikk hjelp av søsteren

Hun kom ikke som flyktning med rett til introduksjonskurs. Derfor var det godt å få hjelp av en søster som allerede jobbet for Posten. Hun skaffet Hadnagy sommerjobb på samme sted.

– Jeg bodde hos henne et halvt år, lærte meg norsk og flyttet så ut. Språket gikk det ganske greit å lære seg, og det var nok en klar fordel at jeg kunne både tysk og engelsk fra før, sier hun.

Men hun hadde ingen planer om hvor lenge hun skulle bli i Norge.

– Jeg har aldri vært en person som legger planer langt frem i tid, men alt gikk rett vei og dermed har jeg blitt værende. Det er ikke sikkert jeg blir i Norge for alltid, men så lenge jeg trives og har det bra, ser jeg ingen grunn til å flytte.

LES MER: De kom som flyktninger til Norge. Slik fant de nøkkelen inn til arbeidslivet

Er på rett sted

Hadnagy har ikke hatt andre arbeidsgivere enn Posten her i landet, og jo mer hun lærer om det norske arbeidslivet, jo mer fornøyd blir hun med egen situasjon.

– Jeg er på rett sted. Når venner forteller hvordan det er andre steder, ser jeg at vi som er i Posten, er heldige. Her er avtalene og systemene på plass, og det er ordentlig og ryddig i motsetning til hva jeg hører fra andre store bedrifter, sier hun.

– Jeg ser verdien av å jobbe her og ønsker ikke å bytte før jeg eventuelt må, legger Hadnagy til.

Nå er hun selv en av dem som sørger for å holde orden, blant annet via oppfølging av sykefravær.

En kriger

Hadnagy liker utfordringen lederjobben byr på, og hun har hatt med seg en solid porsjon arbeidsmoral i bagasjen fra Romania.

– Min innstilling er at uansett hva jeg gjør, så skal jeg gjøre det bra. Det er nok derfor jeg har vært så heldig med reisen min. Jeg beskriver meg selv som en kriger, og den innstillingen har jeg fått med meg hjemmefra. Faren min jobbet seg så å si i hjel for at vi skulle ha det bra. Da er det også naturlig for meg å arbeide hardt, uten at jeg skal ødelegge meg på det, forteller hun.

Hadnagy tror barn i stor grad formes av det de opplever hjemme, om det er å jobbe hardt eller å ha lett for å «ta en tredagers». Det siste har hun svært lite til overs for.

Etablert som sjef

Etter å ha blitt distribusjonsleder i fjor sommer, holder Hadnagy nå styr på 35 medarbeidere i Kolbotn. Hun har fått god hjelp av andre ledere i systemet på veien dit.

– Etter at jeg fikk fast jobb som postbud for noen år siden, ble det ledig stilling som nestleder samme sted. Jeg var litt usikker ettersom jeg ikke kunne norsk så godt ennå, men daværende nestleder oppfordret meg til å søke. Han presset på helt til jeg ble overbevist. Etter litt frem og tilbake endte jeg opp med å få jobben.

Det ble nok en nestlederstilling før Hadnagy rykket et nytt skritt opp. Også her har hun god støtte i sjefen.

– Jeg har god kommunikasjon med han og diskuterer de problemstillingene som kommer opp. Det har jeg lært veldig mye av, og han gjør meg samtidig sterkere i stillingen, sier Hadnagy.

– Nå tror jeg også at alle har skjønt at det er jeg som er sjefen, og dermed hører de på meg. Det er ikke sikkert alle liker det, men det er deres problem. Det bruker jeg ikke energi på, legger hun til.

God kontakt med postbudene er viktig for Hadnagy, og hun er derfor tidlig på jobb for å møte dem og tar gjerne en prat i lunsjen. Noen plan om å flytte hjem til Romania har hun ikke.

– Jeg reiser hjem for å besøke foreldrene mine, og for å avløse mor som tar seg av min demente far. Ut over det er livet mitt og vennene mine her i Norge, sier hun.

OPPTATT AV ARBEIDSMORAL: Ildiko Hadnagy er oppdratt til å arbeide hardt. Det har hun tatt med seg inn i Posten.

OPPTATT AV ARBEIDSMORAL: Ildiko Hadnagy er oppdratt til å arbeide hardt. Det har hun tatt med seg inn i Posten.

Kai Hovden

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.06.2019
12:42
07.06.2019 09:16