JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kartellkonferansen: – Det grønne skiftet kan ikke overlates til markedet, sier LO Stat-lederen

Privat sektor er viktig, men LO Stat-leder Egil Andre Aas mener en sterk stat er nødvendig for å snu klimakrisen. – Vi må føre krisepolitikk, slår Aas fast.
KLIMAVALG: LO Stat-leder Egil André Aas åpnet Kartellkonferansen på Gol tirsdag.

KLIMAVALG: LO Stat-leder Egil André Aas åpnet Kartellkonferansen på Gol tirsdag.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

– Vi vil ha en sterk stat – en aktiv stat. Men vi må også ha en grønn stat.

LO Stat-leder Egil André As brukte mye tid på å snakke om klima, da han åpnet Kartellkonferansen på Gol.

I løpet av tre dager skal tillitsvalgte fra forbundene i LO Stat diskutere ostehøvelkutt, den norske modellen, politikk – og klima.

Fagbevegelsen må bli grønnere

Aas karakteriserer klimautfordringene som en dramatisk krise. En krise som mange spår vil splitte fagbevegelsen og Arbeiderpartiet. LO Stat-lederen mener de tar feil.

– I denne bevegelsen har vi håndtert større utfordringer enn dette, slår Aas fast.

Han poengterer at hele LO – også forbundene i offentlig sektor – er klar over hva oljeindustrien betyr for velferdsstaten.

– Det er ikke snakk om å legge ned en industri som sysselsetter 170.000 arbeidstakere, og som fyller opp oljefondet med milliarder, over natta. Men fagbevegelsen må på offensiven for en grønn næringspolitikk, fastslår Aas.

By mot land

Han mener klima- og miljøutfordringene skaper store motsetninger i Norge. Det er ikke lenger snakk om by og land, hand i hand. Klimaspørsmålene tydeliggjør motsetningene mellom by og land – og innad i byene.

– Klimapolitikken må sikre at byrdene blir fordelt og opplevd på en rettferdig måte. Klimapolitikken må gjennomsyre all politikk, men ikke overstyre rettferdige krav om arbeid og inntekt.

Djerve grep

Aas slår fast at stortingsvalget i 2021 blir et klimavalg. Og det blir et retningsvalg. Lederen for den største hovedsammenslutningen i staten mener valget blir viktig for hvordan nettopp staten skal se ut.

– Staten skal ikke løse alle oppgaver. Den skal løse de oppgavene staten må og bør gjøre, sier Aas.

Han mener høyresiden helst vil ha en passiv stat. En tilrettelegger for markedsaktørene. LO Stat vil ha noe mer.

– Vi vil ha en aktiv stat som tar de djerve grepene som både klimakrisen og sosiale ulikheter krever. Staten må investere massivt i det grønne skiftet fordi det er helt nødvendig. Det grønne skiftet kan ikke overlates til markedet.

Warning
Annonse
Annonse