JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samling for tillitsvalgte på Sørmarka:

LO Stats landskonferanse ser på konsekvenser av ostehøvelkutt og privatisering

ABE-reformen og privatisering som truer sikkerheten blir tema på LO Stats Landskonferanse i høst. I tillegg kommer partileder Jonas Gahr Støre (Ap) for en fagligpolitisk debatt.
AKTUELL: Sekretær Mona Fagerheim i LO Stat forteller at programmet på landskonferansen reflekterer hva som rører seg på deres områder for tiden.

AKTUELL: Sekretær Mona Fagerheim i LO Stat forteller at programmet på landskonferansen reflekterer hva som rører seg på deres områder for tiden.

LO Stat

anders@lomedia.no

Hver høst samler LO Stat tillitsvalgte fra hele landet til konferanse på Sørmarka. I år holdes den fra 18. til 20. september, og programmet preges av regjeringens politikk, i tillegg til at det blir politisk debatt.

Sekretær Mona Fagerheim i LO Stat forteller at temaene på konferansen blir valgt etter innspill fra LO Stats fylkesutvalg og studieråd.

– Så tematikken for konferansen gjenspeiler det som for tiden rører seg på våre områder, sier Fagerheim.

• SE OGSÅ: Program, LO Stats landskonferanse 2019

Store temaer

LO Stat er opptatt av den norske modellen, og har et samarbeid med arbeidsgiverforeningen Spekter om å løfte fram denne modellen. Dette arbeidet skal pågå fram til Kartellkonferansen i november.

p

– Det er mange som skryter av den norske modellen, men vi spør hvordan det egentlig står til med den. Hovedavtalen i staten skal reforhandles i høst, og arbeidsgiverrådet i staten har gitt noen signaler som ikke er veldig betryggende. Så dette er et viktig tema for oss, fastslår Fagerheim.

Konsekvenser av ostehøvelkutt

Staten preges også av de årlige ostehøvelkuttene, og LO Stat bruker landskonferansen til å se på konsekvensene av av disse kuttene innenfor bestemte områder. Fafo-forsker Sigurd Martin Nordli Oppegaar skal forklare om reformen er et særnorsk fenomen, eller en del av en større internasjonal trend.

I tillegg skal tillitsvalgte fra Politi, domstolene, fengsel og DSB fortelle om konsekvensene slik de opplever dem.

p

– Dette opptar oss i LO Stat, og vi setter derfor i gang et prosjekt i samarbeid med Fafo som skal se nærmere på denne reformen.

Til dette temaet har LO Stat også invitert alle de politiske partiene til debatt. Av regjeringspartiene er det bare Frp som har bekreftet at de kommer, opplyser Fagerheim

Videre skal konferansen belyse hvordan privatisering i jernbanen, Forsvaret og DSB påvirke sikkerheten for innbyggerne i Norge.

Støre kommer til debatt

Tradisjon tro, blir det også fagligpolitisk debatten med Arbeiderpartiet. I år stiller partileder Jonas Gahr Støre til denne debatten, og det er LO Stat veldig fornøyd med.

– Vi har nettopp lagt bak oss et valg, og vi forventer en oppsummering av valget og det fagligpolitiske samarbeidet videre.

p

– Kan det bli en frisk debatt?

– Det kan det bli. Ap gjorde jo et dårlig valg, og det kan hende det er noen som har en del meninger om hvorfor de gjorde det. Men det er jo kjedelig med en debatt uten punch, sier Fagerheim.

Siste dag av konferansen skal trakassering, mobbing og varsling tas opp. Fagerheim mener dette er noe som må diskuteres kontinuerlig.

– Det er viktig å holde dette fremme, og diskutere hvordan vi håndterer det i fagbevegelsen. Blir det bare med snakket, skal vi jobbe med dette i fagbevegelsen, spør Fagerheim.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse