JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nesten hele lønnsveksten forsvant i fjor

2018 ble et dårlig år for lønnsmottakerne. Prisene spiste opp lønnsveksten
Forsker Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå leder Det tekniske beregningsutvalget.

Forsker Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå leder Det tekniske beregningsutvalget.

Erlend Angelo (arkivfoto)

torgny@lomedia.no

Det var bare så vidt at det ble vekst i reallønna i fjor. Leder av Teknisk beregningsutvalg (TBU), Ådne Cappelen, la i dag fram rapporten som er grunnlaget fra lønnsoppgjøret. Den viser at prisstigningen nesten spiste opp hele lønnstillegget som ble gitt i fjor. Reallønnsveksten i 2018 var på 0,1 prosent.

Over 130 yrker gikk ned i reallønn i fjor

Høy prisvekst

Dette overrasket også TBU. For et år siden anslo TBU at prisveksten i 2018 skulle være på 2 prosent. Da året var omme viste det seg at konsumprisindeksen økte med 2,7 prosent. Det var først og fremst veksten i elektrisitetsprisene som gjorde at prisveksten ble så høy.

– Uten veksten i el-prisene hadde prognosen slått til, sa Cappelen da han presenterte rapporten. Det er ikke ventet like stor vekst i strømprisene neste år, derfor anslår TBU at konsumprisindeksen vi øke med 2,2 prosent i år. Hvis det slår til må en ha minst 2,2 prosent lønnsvekst for å holde tritt med prisene.

Saken fortsetter under grafen.

Må se 3-tallet

– Det er uaktuelt ikke å se 3-tallet, har leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sagt til FriFagbevegelse.

Prognosene for lønnsveksten slo imidlertid til. Etter tariffoppgjøret i fjor, beregnet NHO sammen med LO at lønnsveksten kom til å bli 2,8 prosent. Dette stemmer godt med hva som ble realiteten når året oppsummeres. Lønnsveksten varierer fra 2,7 prosent for ansatte i varehandelen til 3,1 prosent i finansnæringen.

Saken fortsetter under grafen.

Lønnsoverhenget er viktig for de som skal forhandle. Overhenget er forskjellen mellom lønn ved utgangen av året og gjennomsnittet for året. Det tallet viser at det fortsatt vil være årslønnsvekst i 2019 på grunn av lønnstillegg gitt året før. Men også overhenget er ganske jevnt fordelt. For NHO-bedrifter i industrien er overhenget på 1,2 prosent.

Kvinnelønna

Det er også en liten utjevning i lønna mellom kvinner og menn. Fra 2015 til 2018 har kvinnelønna økte fra 87 prosent til 88,5 prosent av menns lønn. Cappelen mente at årsaken til denne veksten er fordi flere kvinner får høyere utdanning.

Saken fortsetter under grafen.

I morgen tirsdag 19. februar skal LOs representantskap behandle lønnsoppgjøret og vedta krav. Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at det bare skal forhandles om kroner og øre. Forhandlingene i LO-NHO-området skal foregå mellom hovedorganisasjonene. Det blir ikke forbundsvise forhandlinger.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse