JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Posten var tidlig ute med å bytte ut cellekontor med åpent landskap. Med tilpasninger på plass, trives de ansatte godt

Posten var tidlig ute med åpent kontorlandskap i Posthuset. Lars Nilsen, divisjonstillitsvalgt i Post, trives godt, men forstår samtidig dem som opplever løsningen utfordrende.
TILPASNINGER: Tillitsvalgt Lars Nilsen mener Posten har vært flinke til å lytte til de ansatte når kontorene i Posthuset har blitt utformet.

TILPASNINGER: Tillitsvalgt Lars Nilsen mener Posten har vært flinke til å lytte til de ansatte når kontorene i Posthuset har blitt utformet.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

– Jeg har opplevd kombinasjonen av cellekontor og kontorlandskap på samme tid da jeg delte arbeidstiden mellom Hamar og Oslo. Det var helt klart en omstilling. Du må endre arbeidsmønster og justere hvordan du legger opp dagene, sier Nilsen.

Han bruker fremdeles ettermiddagen og kvelden når han overnatter i Oslo, dersom han behøver ekstra ro rundt seg i arbeidet. Den sosiale karen trives godt med løsningene Postkom, vernetjenesten og ledelsen har kommet fram til i Posthuset.

Les også:

– Det føles nesten mer ensomt å sitte i landskap enn på cellekontor, sier Nav-ansatt

Fleksible arbeidsplasser handler for mye om penger og for lite om arbeidsmiljø, mener forsker

Nilsen var ikke med da Posten gikk fra cellekontorer til kontorlandskap i 2003, men det skal ha vært et godt samarbeid om overgangen.

– Etter hva jeg er blitt fortalt ble det satt ned arbeidsgrupper, og både Postkom og vernetjenesten var med i arbeidet. Slik var det også ved forrige ombygging som ble gjennomført så sent som i fjor.

Ifølge Nilsen er det kultur for å involvere de ansatte i Posten.

– Min erfaring er at vi blir hørt av ledelsen, selv om vi ikke alltid får alt «vi peker på». I forbindelse med ombyggingen i fjor kom blant annet mer støyskjerming på plass, og man sikret at arbeidsergonomien for den enkelte blir så god som mulig, forteller han.

Reint bord

I Posthuset er det kontorplass til om lag 70–75 prosent av de som jobber der. Dermed kan det til tider være utfordrende å finne en ledig plass.

– Spesielt mandager er «Posthus-dag» for mange. Ellers har man jo kalkulert med at folk er på reise eller for eksempel ute i møter. Forlater du pulten i mer enn to timer skal den være ryddet, såkalt «clean desk» eller reint bord. Det er heller ikke tillatt å spise lunsj på kontorplassen eller i møterommene, sier Nilsen.

– Jeg ser positivt på at en må forlate pulten sin i lunsjen, for alle har behov for å ta en break midt på dagen.

Hvorvidt det åpne kontorlandskapet skaper mer produktivitet er han ikke så sikker på.

– Sitter jeg ved siden av en kollega avbryter vi nok hverandre oftere enn om vi hadde sittet på hvert vårt kontor. Samtidig er det gunstig å kunne sette seg nær de som jobber med tilsvarende oppgaver som deg, og ha muligheten til å variere, sier Nilsen.

Tilpasset

Ifølge Nilsen er folk flinke til å begrense stemmebruken i Posthuset, og det er samtidig god tilgang på telefonrom og multirom hvor to til tre personer kan sitte sammen.

– Men du har samtidig bevegelse rundt deg hele tiden, og det kan selvsagt virke forstyrrende. Det er alltid noen som har noe å fortelle etter helgen, eller du kan komme over en kollega det er lenge siden du har pratet med. Da blir det fort litt latter, men slikt aksepteres.

De ulike divisjonenes prosjektavdelinger har egne prosjektbord hvor det er plass til mange mennesker og mye materiell, og det er bibliotekavdeling hvor det skal være helt stille.

– I biblioteket absorberer også de nye møblene støy, sier Nilsen.

– Vi har selvsagt ikke fått gjennomslag for alt. Tar du hundre ansatte finner du sikkert femti forskjellige meninger blant dem. Det virker som de aller fleste er tilfreds og har fått det slik de ønsker, men det finnes selvsagt også de som er av en annen oppfatning. Enkelte trenger ro rundt seg for å få jobben gjort, og da er selvsagt småsurring i et kontorlandskap forstyrrende, legger han til.

Åpent landskap i Posthuset

• De ansatte flyttet inn i åpne kontorlandskap i 2003.

• Arealet ble ombygget til aktivitetsbaserte kontorer i 2016.

• Per i dag er det avsatt 17 kvadratmeter per ansatt på hovedkontoret, iberegnet fellesarealer.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Åpent landskap i Posthuset

• De ansatte flyttet inn i åpne kontorlandskap i 2003.

• Arealet ble ombygget til aktivitetsbaserte kontorer i 2016.

• Per i dag er det avsatt 17 kvadratmeter per ansatt på hovedkontoret, iberegnet fellesarealer.