JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen venter «engasjert» debatt om det nye regjeringskvartalet

Regjeringen har lagt fram sin første helhetlige stortingsmelding om gjenoppbyggingen av regjeringskvartalet. Kommunalministeren er forberedt på heftig debatt.
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland presenterte i dag med en første helhetlige gjennomgang av planene for det nye regjeringskvartalet.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland presenterte i dag med en første helhetlige gjennomgang av planene for det nye regjeringskvartalet.

Ole Palmstrøm

Det er snart åtte år siden terroranslaget mot regjeringskvartalet og Utøya. Fortsatt er det uklart når et nytt regjeringskvartal står klart og ferdig til bruk, men et skisseprosjekt er allerede klart. Neste steg i prosessen er å få på plass et forprosjekt.

Onsdag kom regjeringen og kommunalminister Monica Mæland (H) med sin første helhetlige gjennomgang av arbeidet så langt. Målet er å orientere Stortinget om alle planleggingsfasene fram til i dag og danne grunnlag for en videre debatt om hvordan bygningskomplekset skal se ut.

Statsråden er forberedt på at denne debatten blir høylytt.

– Nytt regjeringskvartal engasjerer. Det er følelser og oppfatninger knyttet til minnene etter terroren 22. juli 2011, til kvartalets historie og til hvordan det nye regjeringskvartalet vil fungere i byen. Derfor presenterer vi nå en samlet framstilling av dette arbeidet, sier hun.

– Nå skal Stortinget få anledning til å si sin mening om prosjektet, sier Mæland.

Nedskalert

Allerede fra tidligere er det klart at regjeringskvartalet blir mindre enn først planlagt. Bygningene er lavere enn reguleringsplanen tillater og vil ha plass til 4.700 ansatte, færre enn de 5.700 som lå i de opprinnelige planene.

Årsaken til dette er tredelt, opplyser Mæland.

Tillitsvalgt: – Regjeringen bruker milliarder på et nytt kvartal som vil bli for trangt etter kort tid

– Det handler både om kostnad, miljøavtrykk og byggehøyde og byutvikling. En viktig årsak er at utviklingen har gått i riktig retning med tanke på at det er færre ansatte i sentral administrasjon slik at vi kan bygge mindre og bruke mindre penger, sier hun til NTB.

– Men dette er et stort prosjekt som vil foregå over mange år, og derfor er det viktig å involvere Stortinget og sikre bredest mulig forankring. De kan også legge premissene for prosjektet videre, understreker hun.

Saken fortsetter under bildet

Statsbygg / Team Urbis (pressefoto)

Y-blokka rives

I skisseprosjektet er det foreslått at Y-blokka skal rives. Denne bygningen ble i 2015 med på lista over de 14 mest truede kulturminnene i Europa på grunn av fasadedekorasjonen av kunstnerne Pablo Picasso og Carl Nesjar.

Regjeringen holder likevel fast på planen om å rive bygningen, ta ned kunsten og plassere den et annet sted.

– Vi er glade for at vi har kommet fram til en god løsning for plassering av kunstverkene «Måken» og «Fiskerne». Det har vært viktig å gjøre denne kunsten tilgjengelig for alle som besøker det nye regjeringskvartalet, sier Mæland.

– Kunsten blir plassert i det nye A-bygget, «Fiskerne» ut mot Einar Gerhardsens plass og «Måken» inne i publikumsresepsjonen. «Måken» vil være synlig utenfra, sier hun.

ph

Lang tidshorisont

Også på dette punktet understreker hun imidlertid at Stortinget vil få si sin mening.

– Det er mange som har sterke følelser og meninger om Y-blokka. I reguleringsplanen og arkitektforslaget er den planlagt revet og erstattet med et nytt og tidsmessig riktig bygg. Stortinget kan selvsagt mene noe om dette, men det ville være å blande seg inn i en detaljering og invitere et helt nytt konsept, og det anbefaler vi jo ikke, sier Mæland.

Når gjenoppbyggingen av regjeringskvartalet er helt ferdig, kan hun foreløpig ikke svare på. Tidligere er det sagt at håpet er byggestart i 2020, og at Høyblokka, som skal rehabiliteres først, er klar til innflytting i 2024.

Alle departementene unntatt Forsvarsdepartementet skal samles i det nye regjeringskvartalet.

(©NTB)

andreas.lof@ntb.no

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse