JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sloss for å beholde pensjonen etter at renholdet ble privatisert

Renholderne tapte mot ISS

61 renholdere som ble overført fra Forsvarsbygg til ISS gikk til sak for å beholde rettighetene sine. De tapte saken i Oslo tingrett.
TAP: Oslo tingrett ga ikke renholderne medhold i saken de anla mot ISS.

TAP: Oslo tingrett ga ikke renholderne medhold i saken de anla mot ISS.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Rettssaken mellom de 61 renholderne og arbeidsgiver ISS handlet om hvilke rettigheter de kunne få med seg fra deres gamle arbeidsgiver Forsvarsbygg, og inn i arbeidsforholdet i ISS.

(21.03.17:) For renholder Inger Synnøve (59) står 1,3 mill. i pensjon på spill

Kravene var som følger:

• Stillingsvernet og oppsigelsesfristene fra Forsvarsbygg skulle de få med seg til ISS.

• Særaldersgrensa på 65 år skulle gjelde også i ISS.

• AFP-rettighetene fra staten skulle de ha med seg inn i ISS.

• Rettigheter til arbeidstid og smusstillegg i en overgangsperiode.

• Renholderne krevde også at de fortsatt skulle få utbetalt lønna på samme måte som i Forsvarsbygg, og at ISS dekker sakskostnadene.

Tap

Dommen fra Oslo tingrett frikjente ISS. I dommen deler de tre dommerne seg på flere spørsmål.

I spørsmålet om stillingsvern, er det én av dommerne som gir renholderne medhold i kravet, men de to andre dommerne frikjenner ISS på dette punktet også.

Det samme gjelder spørsmålet om særaldersgrenser. Her vil den ene dommerne gi renholderne medhold, mens de to andre mener rettighetene ikke kan overføres til ISS.

I de andre kravene er dommerne enstemmige.

Deler saksomkostninger

Selv om ISS vant saken konkluderte retten med at selskapet ikke får dekket sine sakskostnader av saksøkerne. Det skyltes at retten hadde funnet spørsmålene om stillingsvern og særaldersgrense tvilsomme, og at det var et uklart rettskildegrunnlag. Retten mente derfor at renholderne hadde god grunn til å få saken prøvd for retten.

– Vi skal sette oss ned og lese dommen grundig, og se om det er grunnlag for en anke. Vi er skuffet og føler med alle de renholderne som er omfattet av saken og som nok en gang får et slag i trynet, sier forbundssekretær Guro Vadstein i NTL i en første kommentar.

• Debattinnlegg: – Hvorfor herjer dere med renholderne?

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse