JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre mener Ap ikke klarer seg uten LO

Ap-leder Jonas Gahr Støre vedgår at partiet ikke leverte før høstens valg, og bemerket at for få LO-medlemmer stemte på Ap. Han er tydelig på at Ap ikke klarer seg uten fagbevegelsen.
EVALUERING: Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte tilllitsvalgte på Kartellkonferansen onsdag, der det tapte valget i høst blir diskutert.

EVALUERING: Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte tilllitsvalgte på Kartellkonferansen onsdag, der det tapte valget i høst blir diskutert.

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no

– LO og Ap har alltid vært to grener på det samme treet, slik må det også være videre. Uten fagbevegelsen svekkes sosialdemokratiet og høyrekreftene får friere spillerom, sa Støre til deltakerne på Kartellkonferansen.

Han påpekte at en lavere andel LO-medlemmer stemte Ap ved høstens valg.

Mani Hussaini: – Ap kunne ikke gått til valg uten å gjøre noe med skattekuttene til de rikeste

Snakke mer om innvandring

Ap-lederen brukte mye av taletiden sin på å understreke hvor viktig det er at det fagligpolitiske samarbeidet holdes sterkt. Men han tok også tak i den kritikken som har kommet fra nettopp fagbevegelsen, blant annet det at partiet ikke snakket om det vanlige folk er opptatt av. Et sentralt tema er innvandring og integrering:

– Vi må også snakke høyt om frykten mange føler for at vi mister kontroll over asylstrømmen, og vi må snakke om den sosiale kontrollen i enkelte etniske miljøer. Mange har ment et dette er Frps banehalvdel, men vi må likevel våge oss inn der. Vi skal ha tro på oss selv og sette vår egen dagsorden.

Støre sa det er en misforståelse å tro at Ap ønsker en streng innvandringspolitikk fordi man frykter Frp.

– Nei, dette har vi gjort lenge. Ap har strammet inn i flere runder tidligere, mens vi har sittet ved makten. Vi kan ikke ta imot et høyrere antall enn de som kan integreres.

Retorikk-ekspert: – Tillitsvalgte må tørre å vise følelser og lidenskap når de kommuniserer med folk

Fortsatt både-og

Et annet område der Ap har måttet tåle kritikk etter valget, er at partiet ikke har kommunisert tydelig nok hva det mener i enkeltsaker. Støre avviste ikke at de må bli hvassere i opposisjon de neste årene. Men han vil ikke dermed at partiet skal gå i retning av ensidige standpunkt. Evnen til å finne gode kompromisser, er en stor styrke, mener han.

– Det var i stor grad både-og-tenkningen som bidro til at Norge ble et av de beste landene i verden etter krigen. Det er et adelsmerke at vi finner gode, balanserte løsninger i kompliserte saker.

Støre viste til debatten rundt oljeleting som et eksempel på et område der tenkningen blir for polarisert. Både regjeringens hurtige utvinningstakt og miljøbevegelsens ønske om sterke begrensninger, blir for ham feil.

Ap appellerer til fagbevegelsen for å vinne valgene i 2019 og 2021

Nederlaget

Støre etterlot ingen tvil om at valgnederlaget hadde vært tungt å svelge.

– Jeg tok nederlaget veldig tungt. Både på egne og partiets vegne, men aller mest for alle som sto på i valgkampen, så vi kunne gått i gang med den jobben vi snakket om her på Gol i fjor. Men selv om vi tapte valget, er vi ikke fortapt.

Støre forsikret om at han har mer lyst til å drive politikk for hver dag som går og bygge grunnlaget for å vinne de kommende valgene. Til de som frykter at han også i fortsettelsen skal vite for lite om hva vanlige arbeidsfolk er opptatt av, sa han dette:

– Jeg har brukt mye tid de siste årene på å reise rundt og besøke arbeidsplasser. Dette skal jeg gjøre enda mer i årene fremover.

Se alle sakene fra Kartellkonferansen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse