JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tidenes største omstilling for postansatte: Nå blir det postomdeling annenhver dag

Etter mer enn et års ventetid la regjeringen i dag frem forslag til endringer i postloven i statsråd.
FÆRRE OMDELINGSDAGER: Regjeringen foreslår utlevering av post annenhver dag, mandag til fredag.

FÆRRE OMDELINGSDAGER: Regjeringen foreslår utlevering av post annenhver dag, mandag til fredag.

Pål Andreassen

kai.hovden@lomedia.no

Regjeringen mottok 220 innspill i forbindelse med høringsprosessen, noen som også har vært benyttet som årsak til at det har tatt tid å utarbeide endringene i postloven.

Flertallet ønsket å opprettholde dagens ordning med fem dagers omdeling, ifølge regjeringen.

Regjeringen vil levere lokalaviser tre dager i uka

Annenhver dag

Regjeringen legger som ventet opp til utlevering av postsendinger annenhver dag, mandag til fredag. Dette skal foregå i en to-ukers syklus.

Det åpnes også for å sette inn kompenserende tiltak. Det kan blant annet gjelde utlevering av aviser til abonnenter på lørdag, når mottakeren ikke har annen avisdistribusjon i sitt område.

Man ser også for seg å kunne stille krav til flere postboksanlegg eller flere omdelingsdager i lokale områder med særlige behov, eller til brukere med særlige behov.

Det blir også endringer i innsamling av post. Kravet til fem dagers innsamling av postsendinger vil ikke gjelde der innsamling skjer i forbindelse med utlevering til postkassene. Dette gjelder de røde innleveringskassene som er plassert ute i postbudrutene. Der vil det bli innsamling annenhver dag i forbindelse med utlevering av post.

Regjeringen foreslår at loven skal tre i kraft fra 1. juli neste år.

Et nødvendig grep

Posten mener regjeringens tar et nødvendig grep når der reduserer antall omdelingsdager.

ph

– Daglig postomdeling var en god løsning da det var store mengder post som fylte opp postkassene. Nå kommuniserer vi på nye måter og Posten må endre tjenestetilbudet deretter. Samtidig med færre postdager til postkassen, vil Posten utvide tilbudet med hjemlevering av pakker tilpasset netthandel, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Norge.

Tidenes omstilling

Wille håper å kunne innføre omdeling annenhver dag fra 1. juli neste år. Det vil samtidig bli den største omstillingen konsernet har gjennomført.

Bemanningen reduseres med om lag 1500 årsverk, i tillegg til at cirka 2600 medarbeidere ved postterminalene og sjåfører får endrede arbeidsoppgaver, opplyser Posten.

ph

– Vi har forberedt oss på en utvikling med færre postdager og har lagt planer for å gjennomføre denne krevende omstillingen. Tidsplanen er stram og vi er i likhet med de ansattes organisasjoner opptatt av en god omstillingsprosess, understreker konsernsjefen.

Kjøper avisdistribusjon

For områder uten avisbudnett vil regjeringen kjøpe avisdistribusjon tre faste dager i uken. Avisene vil bli levert tirsdag, torsdag og lørdag, og avtalen vil gjelde i tre år fra loven trer i kraft.

Distribusjon til post i butikk og postbokser vil fremdeles skje fem dager i uken som i dag.

SAKEN OPPDATERES

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse