JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samferdselsministeren Hareide om renholderne på jernbanen

Togrenholder Wenche fikk sparken: – De ansatte kunne vært ivaretatt bedre, sier statsråd Hareide

Samferdselsminister Knut Arild Hareide åpner for at virksomhetsoverdragelse skal gjelde for renholderne når de neste kontraktene på jernbanen skal ut på anbud.
MØTTE TOGRENHOLDEREN: Samferdselsminister Knut Arild Hareide (t.h) møtte Wenche Bye i vandrehallen på Stortinget. Han konstaterer at han ikke kan gjøre noe med kontraktene som allerede er inngått på jernbanen. Sverre Myrli (Ap) sier han vil følge opp spørsmålet om virksomhetsoverdragelse når kommende kontrakter skal ut på anbud.

MØTTE TOGRENHOLDEREN: Samferdselsminister Knut Arild Hareide (t.h) møtte Wenche Bye i vandrehallen på Stortinget. Han konstaterer at han ikke kan gjøre noe med kontraktene som allerede er inngått på jernbanen. Sverre Myrli (Ap) sier han vil følge opp spørsmålet om virksomhetsoverdragelse når kommende kontrakter skal ut på anbud.

Rolf Berntsen

morten.hansen@lomedia.no

Trafikkservice kan fortsatt vinne anbudet om å vaske tog for svenske SJ. Likevel har de sagt opp Wenche Bye og de øvrige togrenholderne. Nå har saken nådd Stortinget.

– Virksomhetsoverdragelse er et veldig godt prinsipp, fordi det sikrer de ansatte videre jobb. Det er et prinsipp vi må se på når vi skal vurdere nye kontrakter, sa samferdselsminister Knut Arild Hareide i spørretimen på Stortinget.

p

Virksomhetsoverdragelse innebærer at en virksomhet eller avdeling overføres fra en arbeidsgiver til en annen. De ansatte får beholde jobben – og i utgangspunktet også avtalene de har med sin tidligere arbeidsgiver.

Hareides svar kom etter følgende spørsmål fra Arbeiderpartiets Sverre Myrli:

«Nå blir denne renholderen og et tjuetall av hennes kolleger i Trafikkservice oppsagt som følge av jernbanereformen. Hvordan stemmer dette overens med gjentatte løfter fra regjeringspartiene om at ingen skal miste jobben som følge av jernbanereformen, synes statsråden at arbeidsfolk skal behandles på denne måten, og vil han foreta seg noe slik at renholderne kan beholde jobbene sine?»

Forstår uroen

Til FriFagbevegelse sier Hareide han forstår uroen til de oppsagte ansatte i Trafikkservice.

– Det er ikke krav om virksomhetsoverdragelse for renholdet. Om jeg ville fulgt de samme prinsippene, skal jeg ikke gå inn på. De kontraktene som er inngått, er inngått. Så får det være mitt ansvar å se på de kontraktene som skal inngås, sier Hareide.

Ikke uryddig

Regjeringen hadde mulighet til å sikre virksomhetsoverdragelse i 2018. Samtidig som jernbaneansatte demonstrerte utenfor Stortinget, stemte de borgerlige partiene ned et forslag som ville sikret virksomhetsoverdragelse også for disse arbeidstakerne.

p

Den gang sa transportpolitisk talsperson i KrF, Hans Fredrik Grøvan:

«Nå som det gjøres reformarbeid er det viktig å ivareta de ansattes interesser på en god måte. Jeg har tillit til at Regjeringen tar ansvar, og sørger for ryddige prosesser gjennomfører Stortingets vedtak på en god og skikkelig måte.»

Politisk løftebrudd

Sverre Myrli sier det ikke er noen tvil om at oppsigelsen av renholderne i Trafikkservice er resultatet av et politisk løftebrudd fra de fire borgerlige partiene på Stortinget.

– Det ble sagt både fra talerstolen på Stortinget og på demonstrasjoner utenfor Stortinget at ingen skulle miste jobbene og ingen skulle få dårligere lønns- og arbeidsvilkår, fastslår Myrli.

Han velger å se positivt på svaret fra samferdselsministeren.

– Jeg tolker ham som at renholdet skal omfattes av virksomhetsoverdragelse på de to neste pakkene – de to store anbudene på togdriften på Østlandet. Det skal vi følge opp, sier Myrli.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide mener prosessen har vært ryddig, men nøler når han skal beskrive behandlingen av renholderne.

– De ansatte kunne vært ivaretatt bedre. Men jeg vil ikke si det er uryddig. For her har det vært klarlagt fra de politiske myndigheter hvordan kontraktene skulle være, sier Hareide.

Kunne vært unngått

Wenche Bye, tillitsvalgt for renholderne i Trafikkservice, hørte svaret til Hareide fra galleriet på Stortinget. Hun håper samferdselsministeren vil se til at renholderne vil omfattes av virksomhetsoverdragelse i de resterende anbudene. Det kan uansett være for sent for henne og kollegaene hennes i Trondheim og Bodø.

– Dette kunne vært unngått hvis KrF ikke hadde stemt mot forslaget i 2018 som hadde sikret oss jobbene våre, sier Bye.

Annonse
Annonse