JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Effektivisering i offentlig sektor

Tre råd til Sanner fra statsansatte

Bedre organisering og opplæring gir effektivitet, ikke mer mål- og resultatstyring sier LO Stats-medlemmer i en undersøkelse.
Kommual- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på Kartellkonferansen 2017

Kommual- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på Kartellkonferansen 2017

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Fafo har spurt medlemmer i LO Stat om medbestemmelse på arbeidsplassene, og den viser at 70 prosent av statsansatte eller ansatte i fristilte statlige virksomheter har vært igjennom omstilling i en eller annen form de siste to år.

– Hvor fort skal vi løpe, Sanner?

Samtidig sier en av fire tillitsvalgte i LO Stat at de hadde reell innflytelse over omstillingsprosessen.

De ansatte har også klare preferanser på hvilke tiltak som vil øke effektiviteten i staten – og hvilke som ikke fungerer.

– Vi vet at offentlig sektor skal effektiviseres. Vi har spurt etter hvilke tiltak som vil bidra til større effektivitet, sier Fafo-forsker Sissel Trygstad, som presenterte funnene.

De tre beste tiltakene er:

bedre organisering av arbeidsoppgaver
• bedre opplæring
• klarere oppgavefordeling

De tre på bunn:

• færre ansatte
• mer mål- og resultatstyring
• tidsfrister

Slik svarer Sanner

Kommunal- og moderniseringsministeren vedgår at omstilling kan være smertefullt. Men han synes ikke det er noe alternativ å fortsette som før, det vil bare gi forvitring og stillstand. Derfor hadde han dette budskapet til deltakerne på LO Stats kartellkonferanse:

– Vi skal fortsette å fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor. Vi må skape en kultur for kontinuerlig fornyelse, for det er ikke mindre behov for dette nå enn tidligere.

LO Stat-lederen: – Regjeringa tar landet i feil retning

Ingen streikerett

På sin tredje konferanse hos LO på Gol, vedgikk statsråden at han nok ikke var førstevalget for deltakerne. Dette førte på ingen måte til at han prøvde å godsnakke med dem. Tvert imot var han veldig tydelig på at det ikke blir noen reformpause, at pengene må prioriteres hardere fremover og at en ny pensjonsordning må på plass. Tidligere har diskusjonene strandet fordi staten ikke har villet innrømme arbeidstakerne streikerett. Men ifølge Sanner kommer ikke regjeringen til å rikke seg på det punktet.

– Vi holder fast ved at det må være slik. Tjenestepensjon er ikke en del av tarifforhandlingene, det er en lov som skal vedtas i Stortinget. Men det skal være gode forhandlinger og samarbeid med partene før vi fatter et vedtak.

– Og hvis det ikke holder?

– Jeg håper og tror at vi skal få det til, er alt Sanner vil svare på det spørsmålet.

Ap appellerer til fagbevegelsen for å vinne valgene i 2019 og 2021

Fortsatt ostehøvelkutt

Selv om mange tillitsvalgte uttrykte bekymring for de årlige kuttene i budsjettene, er ikke Jan Tore Sanner innstilt på å komme dem i møte. Han påpeker at dette må til for å frigjøre penger til andre områder, som skole og helse, der man trenger å bemanne opp.

– Man må alltid være villig til å se på om de virkemidlene man bruker er riktige. Men generelt er det gevinster å hente ut i staten. 0,5 prosents kutt hvert år er moderat.

– Ser du ikke områder hvor dette kanskje likevel slår skjevt ut?

– Jo, det er opplagt, og når man ser slikt er det mulig å øke bevilgningene. Domstolene har vært fremme. Men over tid mener jeg det er riktig at man også i staten henter ut en effektiviseringsgevinst.

Flere saker fra Kartellkonferansen:

Støre mener Ap ikke klarer seg uten LO
Mani Hussaini: – Ap kunne ikke gått til valg uten å gjøre noe med skattekuttene til de rikeste
Retorikk-ekspert: – Tillitsvalgte må tørre å vise følelser og lidenskap når de kommuniserer med folk
Se alle sakene fra Kartellkonferansen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse