JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viktig dom for deltidsansatte i helse: Spekter kan ikke endre i pensjonsordningen uten å forhandle med LO Stat

LO Stat har fått medhold av Arbeidsretten i at Spekter ikke kan endre pensjonsordningen i helseforetakene uten å forhandle med LO Stat.
Arbeidsretten har avsagt en viktig dom for deltidsansatte i helseforetakene. Arkivfoto: Tri Nguyen Dinh

Arbeidsretten har avsagt en viktig dom for deltidsansatte i helseforetakene. Arkivfoto: Tri Nguyen Dinh

Tri Nguyen Dinh

may.berg@lomedia.no

Arbeidsgiverforeningen Spekter besluttet i 2016, at den nedre grensen for å melde ansatte inn i pensjonsordningen i helseforetakene skulle være en stillingsandel på 20 prosent.

LO Stat mente at dette var et brudd på tariffavtalen og i strid med likestillingsreglene og tok i fjor sommer ut stevning for Arbeidsretten. Mandag kom dommen: Endringen av minstegrensen til 20 prosent innebærer tariffbrudd.

– Jeg er glad for at Arbeidsretten er enig med oss i at den måten vi har regulert pensjonsordningene på i sykehusene ikke kan endres uten at Spekter snakker med oss. Vi vant fram med vårt krav, sier Øystein Gudbrands, sekretær i LO Stat.

Dette er lønna i over 300 yrker

Men ikke i strid med diskrimineringsreglene

Arbeidsretten avslo å behandle LO Stats påstand om at grensen på 20 prosent er i strid med diskrimineringsreglene, siden en større andel kvinner enn menn jobber deltid. Retten mente at dette spørsmålet hører inn under de alminnelige domstolene, ikke Arbeidsretten.

Dommen innebærer at LO Stat og Spekter må forhandle om spørsmålet.

– Etter denne dommen sitter Spekter i et pågående tariffbrudd. Det er de som har utspillet nå. De må forhandle med oss om å endre minstegrensa, sier Gudbrands.

Øystein Gudbrands, LO Stat

Øystein Gudbrands, LO Stat

Ole Palmstrøm

Han påpeker at dette er en viktig sak for de mange arbeidstakerne - de fleste kvinner - som jobber i små stillingsandeler i helseforetakene i mange år av sitt yrkesliv.

Det hører med til historien at Arbeidsretten i 2009 besluttet at KS' minstegrense på 14 timer i uka for å bli innmeldt i pensjonsordningen var ulovlig. Etter det satte Fagforbundet og KS i forhandlinger grensen til null, slik at alle arbeidstakere ble innmeldt i pensjonsordningen uansett stillingsandel.

Gudbrands vil ikke si noe om hvilket krav LO Stat vil gå til forhandlingsbordet med.

– Vi kan ikke låse forhandlingene før vi starter, sier Gudbrands.

Warning
Annonse
Annonse