JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MANGEMILLIARDÆRER: Henry Kravis (bildet) og George Roberts er på toppen av eierfondet KKR, som kontrollerer omsorgskonsernet Ambea sammen med risikofondet Triton.

MANGEMILLIARDÆRER: Henry Kravis (bildet) og George Roberts er på toppen av eierfondet KKR, som kontrollerer omsorgskonsernet Ambea sammen med risikofondet Triton.

Fortune Global Forum

Aleris-salget:

Nå kontrollerer ett storkonsern 25 prosent av privat omsorg i Norge

Tirsdag gjennomføres salget av omsorgskonsernet Aleris til svenske Ambea.22.01.2019
10:52
10.04.2019 20:37

ola.tommeras@fagbladet.no

Merk deg navnet med det samme: Stendi.

Det er det nye navnet Ambea har satt på alle Aleris omsorgsvirksomheter, som inngår i et nytt storkonsern sammen med Heimta-selskapene som Ambea allerede har kjøpt opp.

Fra og med i dag kontrollerer Stendi en firedel av all privat omsorg i Norge. Hver fjerde krone norske kommuner bruker på å kjøpe tjenester innen psykisk omsorg, barnevern, rusomsorg med mer går rett inn i Stendi.

Avtalen om oppkjøp ble gjort kjent i oktober i fjor, godkjent av konkurransemyndighetene i Norge, Sverige og Danmark i vinter, og gjennomført 21. januar.

I dag offentliggjør Aleris sitt nye navn og eierskap.

Morselskap i skatteparadis

Det nye konsernet blir en gigant med nesten 10,6 milliarder svenske kroner i omsetning og over 13.000 ansatte.

Konsernet har morselskap i skatteparadiset Luxembourg, mens hovedaksjonærene er noen av USAs rikeste forretningsmenn og et av Europas råeste oppkjøpsfond.

Nå må norske politikere slutte å være naive

Aleris-navnene forsvinner

Aleris-direktør Erik Sandøy blir områdesjef for det nye storkonsernet Stendi.

Navnene Aleris omsorg og Aleris Ungplan & BOI forsvinner. Aleris helse er ikke en del av salget, men driver kun private sykehus. Selskapene i Heimta driver videre under eget navn i påvente av å integreres inn i Stendi.

Aleris i Danmark skal gå under navnet Altiden. Ambeas virksomhet i Sverige fortsetter under navnene Vardaga og Nytida, som erstattet Carema-navnet etter skandalene for syv år siden.

Nye Ambea blir markedsledende i Norge, Sverige og Danmark. Det er større enn noe tidligere innenfor pleie, omsorg og velferd i Norden.

To av USAs rikeste kaster seg inn i kampen om norske velferdskroner

Eies av papirselskap i skatteparadis

Eierne sitter på store verdier, og gjennom Ambea-konsernet venter de solide avkastninger finansiert av norske skattebetalere.

Fagbladet presenterte morselskapet like før jul. Det heter Actor S.C.A. som er et papirselskap med kontor i Luxembourg. Sist tilgjengelige regnskap som Fagbladet har fått tilgang til, viser et driftsoverskudd på mer enn to milliarder, men lite gikk tilbake til fellesskapet – ikke mer enn 22.000 svenske kroner.

Til tross for milliardomsetning har Actor S.C.A. verken offentlig kjent ledelse, telefon eller mailadresse, kun den fysisk kontoradressen i skatteparadiset. Også eierskap holdes hemmelig, med unntak av de to majoritetseierne; amerikanske KKR og risikofondt Triton Partners. De to fondene eier 50,1 prosent av konsernet.

Disse eierne er:

KKR: Oppkjøpsfond eid av to av USAs mest suksessfulle forretningsmenn, Henry Kravis og George Roberts. De er henholdsvis USAs 105. og 109. rikeste menn. Begge er blant de 200 rikeste i verden.

Triton partners: Ansett som et av Europas mest suksessfulle risikofond. Har investert i 38 selskaper innen helse og omsorg med til sammen 85.000 ansatte.

Triton-fondene har hatt fra 20 til 61 prosent årlige avkastninger. Ifølge London-avisen Financial News er målet for dagens Triton-fond – det fjerde i rekken – en årlig avkastning på 30 prosent.

Begge er såkalte private equity-fond, fond som investerer utenfor børsen og som ofte har både høy risiko og høye avkastninger.

Saken fortsetter under bildet.

MEDIESKY: Peder Pråhl er direktør og en av grunnleggerne bak det suksessfulle risikofondet Triton. Han er berømt som et mediesky geni i finansverden. Bildet som Triton har lagt ut av sjefen, er ett av ytterst få som finnes offentlig tilgjengelig av sjefen.

MEDIESKY: Peder Pråhl er direktør og en av grunnleggerne bak det suksessfulle risikofondet Triton. Han er berømt som et mediesky geni i finansverden. Bildet som Triton har lagt ut av sjefen, er ett av ytterst få som finnes offentlig tilgjengelig av sjefen.

Triton

Begravde Carema-navnet

Triton og KKR kjøpte seg inn i det svenske omsorgsmarkedet for åtte år siden. Det var mens Ambea fortsatt opererte under navnet Carema. Like etter oppkjøpet sprakk Carema-skandalen i Sverige, med en lang rekke avisoppslag om alt fra spareplaner der de eldres bleier ble veiet før de kunne byttes til hemmelige bonusprogram for ledere.

Siden har eierne gjort grep. Carema-navnet ble begravet, og byttet ut med navnene Nytida og Vardager. De kritiserte bonusprogrammene ble endret.

Ifølge Tritons grunnlegger og administrerende direktør, Peder Pråhl, ble Carema-skandalen en vekker, ifølge Financial News. Fondet skal ha stagnert under den massive negative omtalen av Carema.

Velkommen Aleris

Ambeas administrerende direktør Fredrik Gren har beskrevet oppkjøpet av Aleris som en drømmeinvestering, et konsern de har ønsket seg i flere år.

– Vi er glade for endelig å kunne ønske Ambea velkommen. Sammen blir vi det ledende omsorgsselskap i Norge. Sverige og Danmark. Det gir oss muligheter til synergier, samordnede innkjøp og ikke minst utveksling av erfaring, sier Gren i en pressemelding.

Pusset opp for 65 millioner

Eierfondet Triton partners har høye forventninger til avkastning i de nordiske landenes omsorgsmarked. Ifølge Financial News forventes en årlig avkastning på 30 prosent på Triton III, som er det fjerde i rekken av risikokapitalfond og ble etablert i 2013. Det første Triton-fondet ble etablert i 1999.

Grunnleggeren Peder Pråhl blir nærmest genierklært i finanskretser med avkastninger langt over normalen på de tidligere fondene.

Pråhl er kjent som ytterst mediesky, men ble omtalt av Aftonbladet da han pusset opp en av Stockholms største leiligheter for 65 millioner kroner samtidig som Carema var rammet av skandaler i kjølvannet av innsparinger.

Familien bor i Stockholm, selv har han hjemmeadresse i London, kontor i Frankfurt, men har også en øy i Stockholms skjærgård til bruk under hjemmebesøk.

Ble store og kjøpt opp

Aleris Ungplan & BOI ble betraktet som et stort konsern innen barnevern, psykisk omsorg og rusomsorg i Norge. Etter oppkjøp av syv selskaper de siste åra, som igjen hadde overtatt til sammen åtte selskaper, hadde konsernet nesten to milliarder i omsetning og mer enn 3.000 ansatte.

Et av de oppkjøpte selskapene var Ungplan AS, som ble grunnlagt av Aleris-direktør Sandøy, som nå blir områdesjef for Stendi.

Aleris omsorg selger tjenester innen eldreomsorg, og omsatte i 2017 for en halv milliard kroner.

Knapt noe i skatt

Det nye Ambea omsetter for 10,6 milliarder svenske kroner, hvorav 4,7 milliarder kroner kommer fra Aleris (tall fra 1. juli 2018).

Nær alt er salg av tjenester til det offentlige, finansiert av skattebetalernes penger.

Eierfondet Triton er i dag verdt 12,7 milliarder euro, eller 129 milliarder kroner. Til sammenligning så var totalt beløp på Norges statsbudsjett for helse- og omsorgssektoren i Norge på 198 milliarder kroner i fjor.

Wall street på plass

KKR er berømte på Wall Street og et av verdens ledende investorselskap. På toppen sitter Henry Kravis og George Roberts, to av USAs mest vellykkede forretningsmenn. De er begge blant de 200 rikeste i verden.

KKR har filialer over hele verden.

Triton ble grunnlagt av svenskene Bjørn Nilsson og Peder Pråhl. Fondene deres investerer innenfor en rekke områder utenfor børs. De kastet seg inn i omsorgsmarkedet i år 2003.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.01.2019
10:52
10.04.2019 20:37Mest lest

LETTET: Hagder Albert Solmyr har fått  tilbake nattesøvnen etter at SPK til slutt lot være å avkreve ham 574 000 kroner.

LETTET: Hagder Albert Solmyr har fått tilbake nattesøvnen etter at SPK til slutt lot være å avkreve ham 574 000 kroner.

Eirik Dahl Viggen

Pensjonskassa ville ha tilbake 574.000 kroner fra tidligere fengselsbetjent Hagder (82)

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

Morten Hansen

Gunn ble tilbudt 10.000 ekstra i måneden for å vente med å gå av med pensjon

UKULTUR: Geir Pedersen sto fram i Arbeidsmanden og fortalte om det han mener er en ukultur i Nav-systemet.

UKULTUR: Geir Pedersen sto fram i Arbeidsmanden og fortalte om det han mener er en ukultur i Nav-systemet.

Sissel M. Rasmussen

Geir ble sykere i møte med Nav. Nå krever en rekke politikere endring

Statsministerens kontor

Åtte år med regjeringen Solberg: Disse kuttene har rammet arbeidere, syke, uføre og aleneforeldre

ANBODSPOLITIKKEN: Politikarane må stoppe anbodspolitikken som pressar lønna ned, meiner taxisjåfør Roar Sundberg.

ANBODSPOLITIKKEN: Politikarane må stoppe anbodspolitikken som pressar lønna ned, meiner taxisjåfør Roar Sundberg.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførar rasar mot store lønnskutt: – Sinnssvak anbodspolitikk

MEDVIND: Tre dager før valget øker Arbeiderpartiet forspranget på meningsmålingen utført av Opinion

MEDVIND: Tre dager før valget øker Arbeiderpartiet forspranget på meningsmålingen utført av Opinion

Helge Rønning Birkelund

Ny måling: Nå rykker Jonas Gahr Støre fra

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

Jon Olav Nesvold, NTB/ANB

Søndagsåpne butikker: Dette mener partiene

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Eivind Senneset

Heidi (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere

Rødt ønsker samarbeid med en Støre-regjering etter valget. Men hvordan samarbeidet skal formaliseres, kommer i andre rekke.

Rødt ønsker samarbeid med en Støre-regjering etter valget. Men hvordan samarbeidet skal formaliseres, kommer i andre rekke.

Nanna Aanes Wolden

Moxnes åpner for ulike samarbeidsformer med en rødgrønn regjering

Jan Erik Østlie

Støre kan juble: Norge skifter fra blått til rødt

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Erlend Angelo

Joachim har kjempet mot bemanningsbyråene i mange år. Nå kan bygningsarbeideren juble

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viser til at en ny tidsriktig barnevernslov vil bedre kvaliteten i barnevernstjenesten.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viser til at en ny tidsriktig barnevernslov vil bedre kvaliteten i barnevernstjenesten.

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier ikke unnskyld for menneskerettighetsbrudd. Det vil utfordrerne hans gjøre

LO-leder Peggy Hessen Følsvik

LO-leder Peggy Hessen Følsvik

Jan-Erik Østlie

LO-leder Peggy gleder seg: – Valgseier for Arbeiderpartiet er resultat av en laginnsats

Debatt

Vi ønsker at Rødt skal sprenge sperregrensa på 4 prosent, skriver 200 tillitsvalgte. Her representert ved organisator Boye Ullmann.

Vi ønsker at Rødt skal sprenge sperregrensa på 4 prosent, skriver 200 tillitsvalgte. Her representert ved organisator Boye Ullmann.

Jan-Erik Østlie

«Vi ønsker at Rødt skal sprenge sperregrensa», skriver 200 tillitsvalgte

Kommende statsminister Jonas Gahr Støre sier at han vil starte samtaler med alle partier som vil ha et skifte, også MDG og Rødt.

Kommende statsminister Jonas Gahr Støre sier at han vil starte samtaler med alle partier som vil ha et skifte, også MDG og Rødt.

Jan-Erik Østlie

Støre varsler at han også vil lytte til MDG og Rødt


Flere saker