EVA LER NILSEN" />
RETTIGHETER: Ungdom i sommerjobb har krav på lønn også under opplæring.

RETTIGHETER: Ungdom i sommerjobb har krav på lønn også under opplæring.

Berit Keilen/NTB Scanpix

Hva skal en 18-åring tjene? Hva sier loven om arbeidstid? Her er sjekklista for sommerjobben

Like sikkert som at sommeren kommer, skal mange ungdommer ut i arbeidslivet. Da kan det være lurt å sette seg inn i både rettigheter og plikter. Her er gode råd for deg som skal ut i sommerjobb.25.06.2018
09:58
25.06.2018 15:50

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Sommerjobb er mange unges første møte med arbeidslivet. I de aller fleste tilfellene går det bra, men hvert år er det noen som går i fella og blir utnyttet. Det kan man unngå ved å gå igjennom en enkel sjekkliste over hva som må være på plass for at arbeidsvilkårene er i tråd med loven.

Sjekkliste:

• Skriftlig arbeidskontrakt

• Lønn under opplæring

• Pause i løpet av arbeidsdagen

• Lønnsslipp

• Overtidsbetaling

• Sluttattest

Snart kommer Julia og 600 unge frivillige til en arbeidsplass nær deg. LOs sommerpatrulje er i gang

Kontrakten er viktig

– Det viktigste er å sikre seg en skriftlig arbeidskontrakt. Det er en sikkerhet dersom noe går galt, da kan man alltid vise til kontrakten og det som står der, sier HKs ungdomssekretær Vidar Hovland.

Han forteller at kontrakten skal inneholde en rekke punkter, som hva du får i lønn, hvem som er arbeidsgiveren din, hvor mange timer du skal jobbe, hvilke pauser du har krav på og hvor arbeidsstedet ditt er. Hva som skal med i kontrakten står i arbeidsmiljøloven.

– Er dette så viktig hvis du bare skal jobbe i et par uker?

– Da er det ekstra viktig, og kontrakten skal foreligge på første arbeidsdag. Arbeidsgiver bryter loven dersom ikke arbeidskontrakten er på plass, sier Hovland.

Lurer du på hvordan en kontrakt skal se ut, sjekk nettsidene til Arbeidstilsynet. Der finner du eksempler på en standardkontrakt. Kontraktene er tilgjengelige på mange språk.

Lønna må avtales

Hva man skal tjene i sommerjobben er alltid et vanskelig spørsmål. Det er ingen lovbestemt minstelønn i Norge. Det betyr at det er du og arbeidsgiveren din som må bli enige om en akseptabel lønn. Men hva i all verden er det rimelig å kreve? Slapp av, det finnes noen rettesnorer:

– Fordi vi har et godt organisert arbeidsliv, har vi framforhandlet mange minstelønnssatser. Disse gjelder egentlig bare ansatte i bedrifter med tariffavtale, men det er mange bedrifter som velger å følge disse satsene, sier Vidar Hovland, og minner om de mest relevante satsene for handelen: Etter årets lønnsoppgjør er minstelønnssatsen til en under 18 år 119,40 kroner i timen. Lønnstrinn 1 gir minimum 157,53 kroner i timen.

Sjekk med andre

For de som har sommerjobb i hotell- og restaurantbransjen er minstelønna i tariffavtalen såkalt allmenngjort; det vil si at den gjelder alle i bransjen, uavhengig av om de er organisert eller har tariffavtale. Satsene for en 18-åring er 136,74 kroner i timen om du jobber 35,5 timers uke. Satsene er litt lavere for yngre ansatte og høyere for eldre.

– Jeg anbefaler folk å høre litt med andre i samme alder og bransje hva de tjener. Det finnes også oversikter på nettet over minstelønna i de ulike bransjenes tariffavtaler, sier Hovland.

Han minner om at alle også har krav på lønn under opplæring. Overtidsarbeid skal også kompenseres, med minst 40 prosent av lønna i tillegg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SJEKK GODT: Ungdomssekretær i HK, Vidar Hovland, råder alle til å sjekke at arbeidsvilkårene er i tråd med loven.

SJEKK GODT: Ungdomssekretær i HK, Vidar Hovland, råder alle til å sjekke at arbeidsvilkårene er i tråd med loven.

Martin Guttormsen Slørdal

Ikke jobb svart!

Ungdomssekretæren advarer alle som synes det høres fristende ut å jobbe svart, altså å få hele lønna rett i lomma.

– Det må du for all del ikke finne på. Det er sjelden at noen spørres om det, men skjer det, så må du avslå tilbudet. Jobber du svart har du ingen rettigheter. Dessuten er det ulovlig. Det er bedre å miste sommerjobben og ikke ha noen jobb enn å jobbe svart, understreker han.

Hovland sier at man kan tjene opptil 55.000 kroner skattefritt uansett. Det er bare å skaffe seg et frikort. Resten skal det betales skatt av. Dokumentasjon i form av en lønnsslipp er viktig, påpeker Hovland.

– Det er et bevis på hva du har fått utbetalt i lønn, og hva du er trukket i skatt. Vi har sett eksempler på arbeidsgivere som ikke innbetaler skatt, og som blir avslørt. Er du en arbeidstaker som da ikke kan dokumentere at du er trukket i skatt, så kan du ende opp med å måtte tilbakebetale. Det slipper du hvis du har en lønnsslipp som viser at det er foretatt skattetrekk, forklarer han.

Kontant utbetaling av lønn er heller ikke noe Hovland anbefaler.

– Lønna bør gå inn på en konto. Det er alltid lurt å ha dokumentasjon på denne transaksjonen også. Da kan man ved behov vise hvor mye penger som er mottatt. Penger i hånda gir ikke samme mulighet, minner han om.

Ikke ubegrenset med jobb

Mange kan se på sommerukene som en gyllen mulighet til å jobbe mye og legge seg opp en god slump penger. Men det finnes en grense for hvor mye du kan jobbe. For det første må du være over 13 år for i det hele tatt å ha en sommerjobb. For det andre kan ingen under 18 år jobbe mellom klokka 23.00 og 06.00.

Når det gjelder daglig arbeidstid, er hovedregelen at det ikke skal jobbes mer enn ni timer, eller 40 timer per uke. Er det tariffavtale der du jobber, er antall timer i uka 37,5. Det er også bestemmelser i loven om pauser i løpet av arbeidsdagen: Alle som jobber mer enn 5,5 timer har krav på minst en halvtimes pause. Er du under 18 år skal du ha samme hviletid etter 4,5 timer.

– Om du ikke kan forlate arbeidsplassen i pausen, slik det ofte er i butikker, skal pausene være betalt, sier Hovland.

LURER DU PÅ NOE? KONTAKT LOs SOMMERPATRULJE

Du har også plikter

Som ung arbeidstaker er det ikke bare du som har rettigheter. Den du jobber for har også krav på at du følger din del av avtalen. Den som jobber har plikter. Det er det viktig å være klar over, sier HKs ungdomssekretær, og gir noen eksempler:

– Du skal gjøre de oppgavene du får beskjed om, med mindre det går langt ut over det man er enig om i kontrakten. Er du syk, ring så fort som mulig til sjefen for å gi beskjed. Du kan ikke ta deg til rette når det gjelder arbeidstidene dine. Det er i noen tilfeller greit å bytte vakter med andre, men det må være godkjent av arbeidsgiveren, minner Hovland om.

Det siste du må huske på er å be om en attest når sommerjobben er ferdig. Det er et fint bevis på hva du har tilegnet deg av kunnskap og hvordan du fungerer i en jobb.

– Attesten skal inneholde opplysninger om hvor lenge du har jobbet, hvor du har jobbet, for hvem du har jobbet og hva du har jobbet med. Det er vanlig at arbeidsgiver også skriver noe hyggelig i attesten, men det skal ikke stå noe negativt der, sier Vidar Hovland.

Fin erfaring

Han håper og tror at ungdommene får en positiv opplevelse gjennom å jobbe i sommer. Hovland mener det ikke er noen grunn til å krisemaksimere, få driver med bevisst utnytting av unge arbeidstakere.

– Jeg tror at mange av de lovbruddene som avdekkes hvert år skyldes uvitenhet hos arbeidsgivere. Det er nemlig noen sjefer som ikke kjenner til lovverket godt nok. Da er det ekstra viktig å passe på det som står i sjekklista, sier han.

– Sommerjobb er en hyggelig ting. Gjennom jobbing får man dessuten et innblikk i de grunnleggende spillereglene for arbeidslivet. Det er viktig med arbeidserfaring, og så er det jo også hyggelig å få lønn, sier han.

Dette er en tidligere publisert sak, med oppdaterte tall og fakta.

Er du gammel nok?

Det finnes aldersgrenser for hva slags arbeidsoppgaver du kan bli satt til. Er du under 15 år må du dessuten ha samtykke fra foresatte for å jobbe. Her er en oversikt.

JØRAN GRØNSTAD

hk-nytt@lomedia.no

13 år

Har du fylt 13 år kan du ta lettere arbeid, for eksempel lett kontorarbeid, rydde- og pakkearbeid, salg av aviser eller rydding i parker og lignende. Men du kan ikke jobbe mellom klokka 20.00 og 06.00. På undervisningsfrie dager kan du jobbe sju timer i døgnet.

15 år

Når du har fylt 15 år kan du ta jobber som «ikke kan være til skade for helse, utvikling og skolegang». For eksempel kan du jobbe i butikk eller gjøre kontorarbeid.

16-18 år

Er du under 18 år skal du alltid ha fri i minst tolv timer mellom hver arbeidsperiode. I utgangspunktet skal du ikke jobbe etter klokka 21.00 om kvelden, men for en del yrker finnes det unntak. For eksempel kan avisbud starte klokka 04.00 om morgenen og rengjøringsarbeid kan utføres fram til klokka 24.00. Alle unntakene er listet opp i arbeidsmiljøloven.

18 år

Når du har fylt 18 år står du fritt til å ta hvilken som helst jobb. Men du kan ikke selge eller servere brennevin før du har fylt 20 år.

25.06.2018
09:58
25.06.2018 15:50Mest lest

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Anna Granqvist/Hanna Skotheim (Innfelt)

Snart øker trygdene. Se hele lista her

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Martin Guttormsen Slørdal

Bjørn (64) har aldri fått en så stor lønnsøkning

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

Martin Guttormsen Slørdal

Da Skatteetaten ringte, ble Morten positivt overrasket

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

Håvard Sæbø

Støtte til strømsparing går til de rikeste

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

Bjørn Leirvik

Gudmund kjempet alene og vant over Nav

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

Tormod Ytrehus

Ann Kristin må vente på sjukepengar frå Nav: – I verste fall går det utover julegåver til barnebarna

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

Sissel M. Rasmussen

Jamals lønnsøkning på 15.000 blir spist opp av høye priser

Hanna Skotheim

Tusenvis risikerte dagpengekutt. Nå kan de puste lettet ut

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

Jan-Erik Østlie

Lærere skal ha blitt trakassert av kolleger på jobb. LO-lederen er rystet

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Aslak Bodahl

Renholder Przemek må holde igjen på alt. Hvert kjøp blir nøye planlagt

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

Sissel M. Rasmussen

FHI-ansatte må si ja eller nei til sluttpakke innen lille julaften

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

Herman Bjørnson Hagen

Oljestans er uansvarlig, mener LO. – Et riktig skritt på veien, mener Fagforbundet

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen er svært skuffet over svaret fra departementet. Her under redegjøringen i Stortinget i 2019, i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen er svært skuffet over svaret fra departementet. Her under redegjøringen i Stortinget i 2019, i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.

Stian Lysberg Solum / NTB

Frykter at engangsutbetalingen til uføre kan forsvinne

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

NTB og privat

Kunder langer ut mot strømselskap: Jan Arve krever penger tilbake

Torgny Hasås

Lærerne tapte trolig 10.000 på streiken

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Colourbox

Politimann kan havne i fengsel etter at han stjal fra jobben

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Erlend Angelo

Olje-lederne streiket. Nå har de fått ny lønn

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

Ole Palmstrøm

NRK varsler store kutt. Slik reagerer de tillitsvalgte

Knut Viggen

Strømstøtte til bedriftene minner mest om Lotto, mener NHO-organisasjon


Flere saker