JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Asfaltarbeiderne våre skal være faste ansatte, sier Veidekke-direktøren

Nyheten om at Peab Asfalt sier opp nesten alle faste ansatte asfaltarbeidere og går over til sesongkontrakter, kom som en bombe i bransjen. – Uaktuelt hos oss, sier direktør i Veidekke Asfalt, Martin Traeholt Holmqvist. 

Tor Lindseth

ane.borrud@lomedia.no 

20. oktober gikk det ut varsel om oppsigelse til om lag 150 fast ansatte i Peab Asfalt. Bedriften skal går over til sesongkontrakter. Det har skapt uro i asfaltbransjen. Vil dette spre seg?

– Vi har rundt 450 asfaltarbeiderne i Veidekke. De trenger ikke å frykte for at vi også skal gå over fra faste ansettelser til sesongarbeidere, slår direktør i Veidekke Asfalt, Martin Traeholt Holmqvist, fast.

– Et slag under beltestedet

Arbeidsmanden har møtt Martin Traeholt Holmqvist, direktør i Veidekke Asfalt, Stig Malcolm, hovedtillitsvalgt i Veidekke Asfalt og Inge Ramsdal, hovedtillitsvalgt i Veidekke Infrastruktur.

Malcolm og Ramsdal er tillitsvalgte i Arbeidsmandsforbundet. 

Ja til faste ansettelser: Ledelsen og tillitsvalgte er samstemte i at Veidekke skal ha faste ansatte asfaltarbeidere. Fra venstre ser vi Martin Traeholt Holmqvist, direktør Veidekke Asfalt, Inge Ramsdal, hovedtillitsvalgt i Veidekke Infrastruktur og Stig Malcolm, hovedtillitsvalgt i Veidekke Asfalt. 

Ja til faste ansettelser: Ledelsen og tillitsvalgte er samstemte i at Veidekke skal ha faste ansatte asfaltarbeidere. Fra venstre ser vi Martin Traeholt Holmqvist, direktør Veidekke Asfalt, Inge Ramsdal, hovedtillitsvalgt i Veidekke Infrastruktur og Stig Malcolm, hovedtillitsvalgt i Veidekke Asfalt. 

Ane Børrud

– Da jeg så nyheten om Peab Asfalt tenkte jeg at dette ikke kan være riktig. Det er et slag under beltestedet, og i strid med alt den norske modellen står for, slår Inge Ramsdal fast. 

Han håper at Statens vegvesen, fylker og kommunene tar regjeringens nye krav for offentlige anskaffelser på alvor. 

– Det ville vært ødeleggende for hele bransjen og stikk i strid med Norgesmodellen dersom aktører uten faste ansatte premieres med nye kontrakter for offentlige kunder, fortsetter Ramsdal.

Stig Malcolm ble umiddelbart bekymret.

– Jeg tenkte: Oi – hva skjer? Dette er det totalt motsatte av hva vi i Veidekke har jobba for de siste årene. Jeg håper ikke Veidekke vil endre kurs, tenkte jeg.

Malcolms bekymring ble fort parkert av ledelsen i Veidekke Asfalt. 

– Asfalt er en sesongbransje, men vi etterstreber å ha flest mulig faste ansatte hele året, understreker asfalt-direktøren i Veidekke.

De tillitsvalgte og direktøren er helt på linje. Å ha faste ansatte er viktig for asfaltbransjen. 

– Vi sliter nok med rekrutteringen som det er. Sesongkontrakter er ikke en måte å få unge folk til å velge asfaltbransjen på. Det er ingen som får huslån i banken med en sesongkontrakt i hånda, sier Traeholt Holmqvist.

Enig med Peab om kompensasjon

Peab begrunner oppsigelsene med at høye energikostnader gjør økonomien vanskelig, og at dette er kostnader offentlige byggherrer som Statens vegvesen og fylkeskommuner ikke dekker. I tillegg forventer selskapet en nedgang i asfaltmarkedet i 2023, basert på forslag til statsbudsjett.

– Jeg er enig med Peab i at vi burde få kompensasjon fra offentlige byggherrer for de ekstrautgiftene vi har fått på grunn av prisstigningene, sier Traeholt Holmqvist.

Han peker på at næringsminister Jan Christian Vestre har sendt ut et brev der han ber offentlige oppdragsgivere om å vurdere henvendelser fra leverandører som følge av økte kostnader. 

– Men så langt har ikke byggherrene tatt mer av regninga, slår asfalt-direktøren fast. 

Vil bli enda bedre

I hovedoppgjøret i 2012 kom det på plass en rammeavtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstid for asfaltarbeidere. I denne er det blant annet retningslinjer for en timebank, en ordning Veidekke har brukt siden 2012..  

I timebanken opparbeider asfaltarbeiderne seg arbeidstimer i høysesong, som de avspaserer i lavsesong. 

– I tillegg, prøver vi å skaffe vinterarbeid til dem som vil, for eksempel snø-brøyting, sier Martin Traeholt Holmqvist.

Men ordningen er ikke perfekt. 

– Vi jobber med en ny modell som skal gi enda tryggere årsinntekt, forteller Inge Ramsdal. 

Detaljene i denne er ikke på plass, men målet er at avtalen skal være klar til neste asfaltsesong. 

– Vi tror på faste ansettelser. Det gjør at unge vil søke jobb i asfaltbransjen – og i Veidekke. Jeg tror de kronene det koster oss ekstra er verdt det. Det gir bedre kvalitet på asfaltarbeidet vårt og det skaper forutsigbarhet for våre ansatte, for oss som arbeidsgiver og for kundene våre, sier direktør Holmqvist i Veidekke Asfalt. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse