JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Skal vi oppleve at det var du, Jonas, som la ned Kirkenes?

Jørn Finnmarking Haga kom med en klar beskjed til statsministeren fra talerstolen.
Masseoppsigelser her bety at all aktivitet ved verkstedet stopper opp, og at hele samfunnet i Sør-Varanger og Øst-Finnmark vil bli rammet, ifølge Haga.

Masseoppsigelser her bety at all aktivitet ved verkstedet stopper opp, og at hele samfunnet i Sør-Varanger og Øst-Finnmark vil bli rammet, ifølge Haga.

Jan-Erik Østlie

camilla.yndestad@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

Fredag kom det en pressemelding fra regjeringen om norske sanksjoner mot Russland.

«Alle tjenester til russiske fartøy ved havneanløp er i utgangspunktet forbudt», heter det i pressmeldingen.

Jørn Finnmarking Haga, styremedlem i avdeling 9 Nord, frykter at sanksjonene vil stoppe all aktivitet i Kirkenes og få voldsomme konsekvenser for Sør-Varanger og Øst-Finnmark.

– Kirkenes mekaniske verksted (KIMEK) er tilnærmet 100 prosent avhengig av russiske fartøy. Disse fartøyene har de reparert i 25 år. I dag ble det sent ut masseoppsigelser. Bedriften må lukke dørene, forteller han.

Ifølge Haga vil masseoppsigelser her bety at all aktivitet ved verkstedet stopper opp, og at hele samfunnet i Sør-Varanger og Øst-Finnmark vil bli rammet.

– Dette er en region som allerede har stor utflytting. For Sør-Varanger-samfunnet er dette en tragedie, sier han.

Frykter for konsekvensene

Haga forklarer at det tidligere var mulig for russiske fartøy å legge til havn i Kirkenes, Båtsfjord og Tromsø med tanke på reparasjoner.

Når det nå blir innstramminger, er det kun nød-reparasjoner og nødvendig bunkring som vil være tillatt.

Han ble selv både redd og trist da han leste pressemeldingen.

– Jeg frykter for konsekvensene for dem som er direkte rammet gjennom arbeidsplassen, det vil få uante konsekvenser for hele Sør-Varanger-samfunnet med tanke på leverandørindustri og kjøpekraft, sier Haga.

Nå frykter han at fraflyttingen vil øke og situasjonen forverre seg dersom det ikke kommer tiltak.

– Vi har en historie der Norge har brukt midler på bosetting for å hegne om suvereniteten vår. Vi er ganske enkelt i en tragisk situasjon akkurat nå, sier han.

Klar beskjed til Jonas

Tilfeldighetene ville ha det til at Haga fikk lest pressemeldingen rett før han skulle på talerstolen under Arbeidsmandsforbundets landsmøte.

Beskjeden til statsminister Støre var derfor klar:

– Skal vi oppleve at det var du, Jonas, som la ned Kirkens?

Statsministeren tok seg tid til å svare, der han innrømmet at det gjør vondt å komme med sånne sanksjoner nå, men at de er et resultat av en krig som føres i et naboland som dreper tusenvis av mennesker.

– Tro meg, jeg har vært med på å utvikle samarbeidet med Russland, og nå lukker vi det. Det er vondt, men etter å ha snakket med den ukrainske presidenten Zelensky, må vi sende signalene til Russland, sa han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse